Veľké odhalenie, ako pracuje mladá generácia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Posvietili sme si na mladú generáciu pracujúcich. Vieme, aký majú postoj k práci, čo ich k nej motivuje a ako sa na nich pozerajú odborníci z oblasti ľudských zdrojov.

Práca už nie je iba o peniazoch. Prácu si treba zamilovať. Je to jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré poháňajú vpred mladú generáciu pracujúcich. Ak je ich práca vzdialená iba na skok od bydliska, mladým k jej výkonu už nič viac nechýba. Takýto prieskum priniesol portál Collegefeed, do ktorého sa zapojilo okolo 5 tisíc mladých z generácie milénia (nar. v rokoch 1980 - 2000).

Jednou z otázok bolo, kto pre nich predstavuje vzor v ich kariére. Veľkým motivátorom mladých je bývalý spoluzakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs alebo zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Do tridsiatky sa dostal aj šéf Facebooku Mark Zuckerberg, herečka Angelina Jolie alebo pápež František.

Všetkých mladých ľudí nie je možné hádzať do jedného vreca a preto, fámy, ktoré sa tvrdia o generácii Y, že sa im nechce pracovať neplatia o všetkých. Jedno je však pravda. Mladí si ťažko hľadajú prácu a myslia si to aj oni sami. Až 70 percent z nich v prieskume potvrdilo, že hľadanie práce je náročnejšie, ako u generácie X.

4 otázky a odpovede generácie Y

Kto vás najviac inšpiruje vo vašej kariére?

  1. Steve Jobs
  2. Bill Gates
  3. Oprah Winfreyová
  4. Barack Obama
  5. Hillary Clintonová
  6. Sheryl Sandbergová
  7. Ježiš
  8. Warren Buffet
  9. Elon Musk
  10. Michelle Obamová

Aký je podľa vás najväčší mýtus o generácii Y?

  1. Generácia milénia je lenivá a nekompetentná.
  2. Ľudia z generácie Y sú príliš mladí a nemajú skúsenosti.
  3. Sú posadnutí technológiou.

Myslíte si, že mladí ľudia si ťažšie hľadajú prácu v porovnaní s ostatnými generáciami?

  1. Áno, myslí si 70 percent mladých.
  2. Nie, myslí si 30 percent mladých.

Čo vás najviac motivuje k práci?

  1. Plat
  2. Vzdialenosť práce od bydliska
  3. Vášeň k práci/Pocit šťastia
  4. Denné povinnosti
  5. Firemná kultúra

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Čo si o mladých pracujúcich myslia ľudia pracujúci v oblasti HR?

Ladislav Chudý, senior project manager HR Shared Services, T-Systems Slovakia

Zamestnanci generácie Y hľadajú flexibilitu, vysoký nástupný plat, chcú pracovať päť hodín denne a do dvoch rokov od ukončenia školy by sa chceli stať manažérmi. V pracovnom procese táto generácia nerada rozhoduje, nechce na seba prevziať veľké riziko. Radšej zvolajú pätnásť stretnutí, čo rozhodovací proces spomaľuje,  na druhej strane to dokazuje, že vedia pracovať v tíme.

Každá generácia má v sebe to dobré aj zlé, preto hľadajme konsenzus a nie kompromis a vyberme z nich len to dobré.

Marcel Veršovský, HR Director YIT Reding

Treba si uvedomiť, že nie všetci mladí ľudia sú rovnakí. Ich smerovanie v práci závisí aj od odboru a od typu ukončenej vysokej školy. Viac energie by sme preto mali venovať integrácií generácie Y a X, nech sa spájajú a odovzdávajú si, v čom sú dobrí.

Katarína Bobotová, Country Manager Grafton Recruitment Slovakia

Nemôžeme všetkých mladých ľudí hádzať do jedného vreca. Sú mladí ľudia, ktorí majú zakorenení rešpekt, ale nie všetci mladí ľudia majú ambície stať sa manažérmi. Aj mladá generácia vedie mladú generáciu, pričom tí najschopnejší sú lídrami. Štyridsať percent  zamestnancov sa vyjadrilo, že by prijali väčšiu kompetentnosť zo strany nadriadených a viac šedín hlavách. Avšak aj mladí ľudia cítia neprijatie zo strany starších kolegov v tíme. Ak mladý zamestnanec prichádza do kolektívu starších, dajú mu to pocítiť. Takéto fakty uvádzajú prieskumy našich klientov.

Rada by som poradila manažérom, aby zmenili svoj postoj pri pracovnom pohovore a otázku „prečo chcete pracovať pre túto firmu?“, otočili na seba „prečo chceme pracovať s týmto človekom?“

Viac o téme: Prieskum Mladý Mladí Motivácia Generácia Y Pracovné návyky New visions in HR 2014
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mashable.com; New Visions in HR 2014

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy