Je potrebné merať výkonnosť v práci?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Spoločnosti sa skladajú z ľudí a ľudia predstavujú to najcennejšie čo firma má. Preto je veľmi podstatné, aby bolo zvládnuté personálne riadenie.

Je potrebné merať výkonnosť v práci? Odpoveď na túto otázku, ako aj na ďalšie otázky môžete dostať na workshope HR Development Academy, s hlavnou témou Meranie a riadenie výkonnosti. Je zrejmé, často však opomínané,  že všetky výsledky podnikania závisia v konečnom dôsledku na ľuďoch, ich vzdelaní, zaangažovaní, motivácii ako aj výkonnosti.

Spoločnosti sa dnes zmietajú v mnohých problémoch a výzvach. Všetky majú spoločného menovateľa – ľudský faktor. Áno, sú to práve ľudia, častokrát označovaní za najväčšiu hodnotu spoločnosti, za najväčšiu komparatívnu výhodu, za to najcennejšie čo majú spoločnosti.

Zamestnanci skutočne predstavujú pre firmu možnosť získať konkurenčnú a komparatívnu výhodu. Je tomu tak preto, že spoločnosti môžu väčšinu ostatných výrobných faktorov vďaka otvoreným konkurenčným trhom získať za približne rovnakých podmienok. Výhoda v podobe zamestnancov sa týka hlavne oblasti manažmentu, výskumu alebo marketingu, ale aj zaangažovaných zamestnancov na všetkých úrovniach.  Keďže ide aj o nákladový faktor – personálne náklady sú vysoké a navyše musí každá firma kalkulovať aj s tým, že zamestnanec je legislatívne chránený. Napríklad jeho prepustenie je zákonne upravené a často spojené s odstupným. Tieto fakty vyžadujú nutnosť dôsledného personálneho plánovania.

V konečnom dôsledku sa nám núka ešte jeden uhol pohľadu na zamestnancov, ako na výrobný faktor. Tu je nutné rešpektovať fakt, že podmienky za ktorých zamestnanec podáva optimálny výkon nie sú tak ľahko zistiteľné a naplniteľné, ako je tomu v prípade strojov. S tým sú spojené vysoké požiadavky na kvalitu personálneho riadenia, ktorého súčasťou je aj riadenie výkonnosti, zaangažovanosť a mnohé ďaľšie faktory.

Príspevok “Je naozaj potrebné všetko merať?“  bude jednou z tém workshopu Meranie a riadenie výkonnosti HR Development Academy, ktorý sa uskutoční 16. októbra 2013 v Bratislave.

O autorovi článku

Andrea Hrušovská, HR manažérka Galéria fotiek (2) Zdroj: red.

Andrea Hrušovská získala pracovné skúsenosti už počas štúdia v spoločnosti Mercedez Benz. Po úspešnom absolvovaní MBA  pokračovala v naberaní skúseností na rôznych pozíciách v spoločnosti Heineken Slovensko. Vďaka skúsenostiam z predaja, trade marketingu, logistiky a plánovania, ktoré mali spoločného menovateľa, a to komunikáciu s ľuďmi založila pobočku spoločnosti Adecco v Nitrianskom kraji a odtiaľ jej kroky smerovali do spoločnosti Bekaert, kde sa venovala veľkému HR projektu ako aj samotnému manažovaniu HR. Dnes pôsobí v spoločnosti Emerson na pozícii HR manažéra pre zdieľané centrum v Bratislave.

Viac o téme: Meranie Development Workshop Výkonnosť Článok PR Academy HR Výkonnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: PR článok

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy