Muž alebo žena vo vedení? Závisí od toho zisk firmy

Zo štúdií vyplynulo, že spoločnosti s vyrovnanejším zastúpením mužov a žien majú vyšší zisk.Zo štúdií vyplynulo, že spoločnosti s vyrovnanejším zastúpením mužov a žien majú vyšší zisk. Zdroj: photl.com

Na vysokých manažérskych pozíciách v Amerike je väčšina žien bezdetných a slobodných. Mužov s rovnakým statusom je menej. Ak by sa počet mužov a žien na manažérskych pozíciách vyrovnal, mali by spoločnosti vyšší zisk.

Ženy už nie sú výnimkou na vrcholových pozíciách. Dôkazom je aj množstvo pozitívnych príkladov v oblasti riadenia. Ešte stále ich však nie je dostatok. Vďaka prítomnosti medzinárodných spoločností na Slovensku sa znížili predsudky o ženách na riadiacich pozíciách. Jedným z hlavných dôvodov je, že manažéri vo svete sú na ženy v riadiacich pozíciách zvyknutí a tak tento trend dlhodobo presadzujú aj u nás. Podľa mnohých svetových odborníkov preto už dnes nerozhoduje o kvalite manažéra to, či je niekto muž alebo žena, ale najmä osobné vlastnosti a schopnosti.

Hovoríme najmä o rozhodnosti, schopnosti motivovať ostatných, snahe stále sa učiť niečo nové a  vytrvalosti. Napriek všetkému však na Slovensku, nie je každý podriadený ochotný prijať za šéfku ženu. Súvisí to najmä s predstavou spoločnosti o tradičnej úlohe ženy. Pre niektorých mužov je v dnešnej dobe možno až neakceptovateľné mať za svoju nadriadenú ženu. Pri tých zvyšných je dôležitejšie to, či sa od nadriadeného majú čo naučiť, či  majú dôvod si ho vážiť z odborného a ľudského hľadiska a či je voči nim korektný a spravodlivý, a nielen to.                                                

Muži prijímajú výzvy, ženy sú opatrné

Ženy sú oproti mužom vo všeobecnosti menej odvážne a dlhšie premýšľajú v prípade ponuky nejakej funkcie. Oveľa viac zvažujú pre a proti - na rozdiel od mužských kolegov, ktorí majú nielen viac odvahy ale aj sebavedomia prijať výzvy. To čo je pre mužov výzva,  je často pre ženy kolosálne utrpenie. Ako balvan na ne doľahne obrovská zodpovednosť za výsledky.  Práve tým sa mnohokrát samy ženy diskvalifikujú. Ženy taktiež mnohokrát váhajú požiadať o láskavosť. Dôvodom je obava z toho, aby nepôsobili dotieravo. Zároveň je u žien  stále prítomná obava z klebiet ohľadne spochybňovania ich odbornosti, nebodaj spôsobu získania tejto pozície. Pravdou však je, že ženy sú nielen výbornými komunikátormi, ale aj diplomatkami, a pri sporoch sa nesnažia svojhlavo masírovať svoje ego, ale dopracovať sa k obojstranne prospešnému výsledku. Nesmieme zabudnúť  na ich empatiu a menší individualizmus.

Práca alebo dieťa?                                      

Najväčším „problémom“ žien je, že sa na rozdiel od mužov v určitom období rozhodujú pre dieťa alebo prácu. Väčšinou musia niečo obetovať.  Kvôli materským dovolenkám majú nielen v kariérnom aj platovom raste pár rokov pauzu. Najmä preto si mnoho žien už pri voľbe štúdia na vysokej či strednej škole, vyberá oblasti, v ktorých ľahko nadviažu aj po niekoľkoročnej prestávke. Čo sa týka žien a kariérneho postupu, pravdou je, že sa neženú zbytočne vysoko hore, pretože ch návrat z materskej dovolenky bude v takom prípade ľahší. V súčasnosti sa však nájdu už aj muži, ktorí nastúpia na rodičovskú dovolenku, čím umožnia manželke pokračovať v práci.                                    

Ďalším z dôvodov môže byť, že manažment vo väčšine firmách ženám nevyhovuje. Mnoho z nich sa necíti pohodlne v tradičnej hierarchickej organizačnej štruktúre, v ktorej má niekoho nad sebou a niekoho pod sebou. Radšej ako formálnu nadradenosť majú ženy rady partnerstvá s ľuďmi okolo seba. Keď už žena sedí na manažérskej stoličke, chce aby pre ňu ľudia pracovali, lebo chcú a nie preto, lebo im to prikáže.                                                                                     

Bezdetné a slobodné manažérky

Podľa amerických výskumov, ktoré boli realizované medzi ženami a mužmi, bolo na vysokých manažérskych pozíciách až 63% žien bezdetných. U mužov bolo percento nižšie, 57%. Čo sa týka rodinného stavu, ženy na vysokých manažérskych pozíciách boli až v 74% slobodné. U mužov to bolo 59%.                                                                                                                                      

Pravdou však je, že spravodlivejšie zastúpenie žien by zvýšilo konkurencieschopnosť Európy. Zo štúdií vypracovaných firmami McKinsey a Ernst & Young vyplynulo, že spoločnosti s vyrovnanejším zastúpením mužov a žien majú vyšší zisk.

Viac o téme: Muž Žena Vedenie Firmy Manažér Manažérka Zisk Manažovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Text: Mgr. Silvia Langermann, UK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy