Návod, ako koučovať tím k úspechu

Ján Filc, najúspešnejší slovenský hokejový kouč v históriiJán Filc, najúspešnejší slovenský hokejový kouč v histórii Zdroj: red.

Ján Filc je najúspešnejší kokejový kouč. Bohaté skúsenosti má aj s manažovaním 60 zamestnancov na pozícii riaditeľa obchodnej spoločnosti. Ako sám hovorí dôsledky dobrých či horších rozhodnutí sa v pracovnom živote nedostavia tak rýchlo ako v športe.

Prirodzenou túžbou živého organizmu je uspieť. Uspieť v boji o prežitie v konkurencii iných rastlinných alebo živočíšnych druhov na primárnej úrovni, uspieť v plnení osobného životného poslania, či v plnení  pracovných, kultúrnych, spoločenských alebo športových cieľov.

Úspech v konaní nás ľudí je i z tohto dôvodu veľmi široký pojem. Je v ňom zahrnuté vlastne všetko: počínajúc dobrým pocitom prváčika, ktorý dostane pochvalu za zvládnutú riekanku až po úspešné zvládnutie kozmického letu.

Počas môjho života som prechádzal rôznymi oblasťami, v ktorých bol úspech merateľný - v hokejovej bránke  % úspešnosti, v práci vysokoškolského učiteľa študijnými výsledkami, v riadení firmy profitom, v trénerskej práci výsledkami v súťažiach. Práve skúsenosti z cesty za úspechom v rôznych činnostiach ma priviedli na myšlienku hľadať princípy, ktorých uplatnenie vytvára predpoklady pre úspešné pôsobenie v práci s ľuďmi – pri riadení či už športového, alebo pracovného kolektívu.

Prostredie vrcholového športu a najmä  jeho kolektívne odvetvia je výnimočné tým, že reaguje na kladné i záporné rozhodnutia a zmeny veľmi rýchlo a jasne. Vyvážené zloženie tímu, jeho správne manažovanie vrátane kvalitnej prípravy a dobré koučovanie počas stretnutí vytvárajú pri troche športového šťastia reálne predpoklady na úspech v podobe dobrých výsledkov.

Ako som si  overil počas 18 rokov vo funkcii riaditeľa obchodnej spoločnosti so 60 zamestnancami i v podnikateľskom prostredí je to podobné. Rozdiel je hlavne v tom, že dôsledky dobrých či horších rozhodnutí sa pravdepodobne nedostavia tak rýchlo ako v športe, o to vážnejšie a dlhšie trvajúce dôsledky však so sebou prinášajú ako v oblasti ekonomickej, tak i v oblasti vzťahov medzi zamestnancami a atmosfére vo firme.  I z toho dôvodu je veľmi dôležité venovať  veľa pozornosti výberu ľudí na jednotlivé pracovné pozície, ich stabilizácii vrátane vzdelávania a motivácie ako i spôsobu ich riadenia.

Dlhoročné pôsobenie v športe ako i v podnikaní ma presvedčili o tom, že len skutočný team-work, kde každý člen kolektívu ťahá jedným smerom so spoločným cieľom a tým je úspech. A ten má v dnešnom náročnom, konkurenčne veľmi silnom prostredí šancu uspieť.

Na tému koučingu a mentoringu  budete mať možnosť s Jánom Filcom diskutovať na Workhope Koučing a mentoring HR Development Academy.

Ján Filc

Je úspešný hokejový kouč, ktorý na MS vo Švédsku priviedol náš tím k titulu Majstrov sveta, manažér a viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, vrcholový manažér spoločnosti Eurobal, riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy pre športovcov, ktorú zriadil v Piešťanoch.

Viac o téme: A Filc Ján Workshop Koučing Mentoring
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: red. Text: Ján Filc

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy