Ideálny manažér neexistuje

Veľkú úlohu zohráva samotná osobnosť manažéra, ktorá je neodlučiteľnou súčasťou človeka.Veľkú úlohu zohráva samotná osobnosť manažéra, ktorá je neodlučiteľnou súčasťou človeka. Zdroj: photl.com

Hovorí sa, že najlepší manažéri sú cholerici, ale nie je to tak. Správny manažér musí mať namixované ku svojmu typu osobnosti dve základné vlastnosti – vedieť plánovať a aktívne počúvať.

Ideálny opis správneho manažéra, ktorý má na starosti tím ľudí neexistuje. Všetko závisí od pozície, ktorú zastáva a od oblasti, v ktorej pracuje. Inak sa riadi päťčlenný tím a inak firma so stovkami zamestnancov. Ale veľmi veľkú úlohu zohráva samotná osobnosť manažéra, ktorá je neodlučiteľnou súčasťou človeka.

 

 

Poznáme štyri základné typy ľudskej osobnosti:

  • cholerik
  • melancholik
  • flegmatik
  • sangvinik

"Každý typ sa vyznačuje určitými vlastnosťami, ktoré ho charakterizujú. Každý má svoje silné aj slabé stránky," hovorí Silvia Langermann z coaching-poradna.sk.

Najlepší vodcovia sú údajne cholerici, ale nie je to tak. Každý z typov osobnosti má vlastnosti, ktoré sú pre manažérov dôležité. A tak isto aj človek má viac, či menej z každého typu ľudskej osobnosti. Nie je preto možné povedať, že človek je iba čistý cholerik.

Dôležité je však, ak poznáte svoj osobnostný profil, viete na sebe pracovať a rozvíjať sa. Je to veľmi prospešné pre pracovný aj súkromný život. Firmy často obsadzujú na pozície manažérov ľudí za zásluhy alebo odbornosť a často vôbec netušia akými osobnostnými typmi títo ľudia sú. Pritom je to práve osobnosť, ktorá ovplyvňuje ich rozhodnutia a schopnosť viesť ostatných ľudí.

Len máloktorý manažér si nechá urobiť svoj vlastný osobnostný profil. Ten je základom celého poznania o sebe samom. Vďaka testu dokážete ohodnotiť nielen seba, ale aj ostatných uvidíte v inom svetle, čo je pre manažéra veľmi dôležité. Tak neváhajte a otestujte sa! Do akej typológie osobnosti patríte?

V každom type osobnosti musí mať správny manažér dve potrebné vlastnosti. Prvou je schopnosť vedieť plánovať a byť vizionárom a druhou vlastnosťou je vedieť aktívne počúvať.

„Jednotne sa dá povedať, že dobrý manažér musí brať do úvahy aj úlohy ľudí v spoločnosti. Nemôže byť dobrý manažér ten, ktorý zanedbá úlohy alebo človek, ktorý nebude schopný plniť úlohy a dosahovať cieľ firmy,“ hovorí Silvia Langermann.

Taktiež manažérom  nemôže byť človek, v ktorého prítomnosti sa ľudia nebudú cítiť komfortne. To by potom znamenalo, že ľudia budú pracovať bez motivácie a následne sa im bude zle pracovať.

Viac o téme: Boss Osobnosť Líder Typ Vedenie Nadriadený Manažér Šéf Leader
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: red., Zdroj: Coaching-poradna.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy