Výber vhodného kandidáta: Človek vám musí ľudsky ‚sadnúť‘

Pri výbere vhodného kandidáta platí zlaté pravidlo: Čím viac času je k dispozícii, tým je rozhodovací proces uváženejší a dôkladnejší. Pri výbere vhodného kandidáta platí zlaté pravidlo: Čím viac času je k dispozícii, tým je rozhodovací proces uváženejší a dôkladnejší. Zdroj: thinkstock.com

Na pracovnom pohovore je dôležité, aby fungovala „chémia“ medzi uchádzačom a nadriadeným. Nemala by však tvoriť viac ako tridsať percent z celkového hodnotenia uchádzača a prevažovať nad jeho pracovnými kompetenciami. K subjektívnejšiemu hodnoteniu väčšinou dochádza vtedy, keď pohovory neuskutočňujú profesionáli.

Prijímanie nových zamestnancov do firmy si vyžaduje dostatok času. Pri výbere vhodného kandidáta platí zlaté pravidlo: Čím viac času je k dispozícii, tým je rozhodovací proces uváženejší a dôkladnejší. Keď vznikne potreba prijať nového zamestnanca, je dobré byť pripravený a nebyť pod časovým tlakom.

„Je dôležité, aby si manažér našiel čas na pravidelné stretnutia s podriadenými a vedel, čo môže čakať, aby prípadne mohol novú pozíciu plánovať s predstihom,“ hovorí Ivana Vačoková, Permanent Placement Director spoločnosti Adecco Slovakia.

V spoločnostiach, ktoré majú vytvorené personálne oddelenia, sa odporúča pravidelne monitorovať trh a realizovať občasné pohovory, ak by bolo potrebné rýchlo osloviť nového kandidáta. V prípade menších spoločností je možné uchovávanie životopisov so súhlasom kandidátov, ktorí sa uchádzali o podobné pracovné pozície v spoločnosti, a osloviť ich po čase na ďalšiu spoluprácu.

Základné kritéria výberu vhodného kandidáta

Výber toho správneho kandidáta by mal byť uváženým a dobre premysleným krokom. Pre spoločnosť platí, že každý nový zamestnanec predstavuje pre firmu novú investíciu. Hodnota takejto „investície“ môže narastať alebo klesať v závislosti od výkonu zamestnanca. Je preto dôležité stanoviť si na začiatku základné kritéria výberového procesu.

  1. Základné požiadavky  - vzdelanie, prax, jazykové znalosti
  2. Kľúčové kompetencie potrebné na výkon práce – obchodnícke/negociačné zručnosti, vedenie ľudí, strategické plánovanie
  3. Technické požiadavky – práca s počítačom, ovládanie počítačových programov, vodičský preukaz
  4. Osobnostné predpoklady – schopnosť zapadnúť do tímu

V niektorých menších spoločnostiach neuskutočňujú pracovné pohovory profesionáli, ale výber vhodných kandidátov majú na starosti vedúci oddelení alebo manažéri. V takýchto prípadoch môže dôjsť k vyššej miere subjektivity výberu.

„Väčšinou majú takíto zamestnanci tendenciu vyhodnocovať potenciálneho zamestnanca podľa osobnosti a skúsenosti môžu ľahko opomenúť alebo naopak, budúceho podriadeného môžu vidieť ako konkurenciu,“ vysvetľuje Ivana Vačoková z personálnej agentúry Adecco Slovakia.

Metóda kladenia otázok na pohovore

Na pracovný pohovor do spoločností prichádzajú často kandidáti, ktorí majú za sebou viacero pracovných pohovorov. Sú ostrieľaní a zbehlí v odpovediach na štandardné otázky typu: Prečo sa uchádzate o túto pracovnú pozíciu? Aké sú vaše slabé a silné stránky? Takýchto kandidátov by mali vedieť odhaliť špecialisti. Vo všeobecnosti sa preto odporúča, aby prvé kolo pohovoru viedol náborový špecialista, ktorý v tomto prípade pôsobí ako nestranný rozhodca a dáva na prvé miesto potreby firmy. Ako takého kandidáta môže odhaliť manažér alebo vedúci tímu?

„Odporúča sa napríklad sledovať reč tela – pohľad, žmurkanie, prejavy potenia. Tieto signály napovedia, či kandidát hovorí pravdu. Ďalej sa odporúča aj vhodná metóda kladenia otázok, ako napríklad uvedenie príkladov z praxe – opíšte situáciu, ako ste.... alebo ako ste robili....?,“ hovorí Ivana Vačoková.

Dvaja kolegovia sú objektívnejší

Medzi základné kritéria výberu vhodného kandidáta patria aj osobnostné predpoklady, napríklad schopnosť zapadnúť do tímu. Ako vysvetľuje Ivana Vačoková z Adecco Slovakia, je dôležité, aby „chémia“ fungovala, ale nemala by tvoriť viac ako tridsať percent z celkového hodnotenia uchádzača a prevažovať nad praxou, kompetenciami kandidáta.

„Treba brať do úvahy, že väčšina kandidátov je na pohovore pod stresom a človeka za hodinu pohovoru nespoznáte úplne,“ hovorí Ivana Vačoková.

Aby ste znížili osobnostnú zaujatosť voči kandidátovi, odporúča sa pribrať na pohovor niekoho z tímu, v ktorom bude uchádzač pracovať. Dvaja kolegovia sú objektívnejší a jeden môže spochybniť názor druhého.

6 základných krokov, ktoré by ste mali spraviť, keď chcete do firmy prijať toho správneho človeka:

  1. Držte sa svojich kritérií na nového zamestnanca.
  2. Ak pracujete v malej spoločnosti, zohľadnite aj povahové črty kandidáta.
  3. Neponáhľajte sa s výberom.
  4. Buďte opatrní pri výbere odporúčaného kandidáta.
  5. Overte si referencie.
  6. Prizvite si na pohovor kolegu, ale majte v rozhodovaní konečné slovo.

 

Viac o téme: Pohovor Kandidát Pracovný pohovor Nábor ľudí Prijímanie ľudí Správny kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy