Top 5 povahových čŕt, ktoré hľadajú zamestnávatelia

Nezávisí od dosiahnutého vzdelania. Ste ten správny kanditát?Nezávisí od dosiahnutého vzdelania. Ste ten správny kanditát? Zdroj: photl.com

Personalistovi stačí 30 sekúnd na to, aby odhalil vhodného zamestnanca. Ten by mal mať päť vlastností, aby získal titul zamestnanec.

Pre získanie novej práce ste spravili všetko čo bolo vo vašich silách. Upravili ste si životopis, napísali perfektný motivačný list a zúčastnili ste sa možno netradičného skupinového pohovoru. Ale všetko to, čo ste spravili k ničomu neviedlo, ak váš potenciálny zamestnávateľ hľadá ľudí – osobnosti s ideálnymi povahovými črtami.

Najnovší prieskum ukázal, že väčšina zamestnávateľov (až 88 %) hľadá do svojho tímu ľudí, ktorí sú „odborne zdatní“ a ich odbornosť nezávisí od dosiahnutého vzdelania, ale od ich vieri a správnej organizačnej kultúry. Spoločnosť Universum ročne mapuje situáciu viac ako 400-tisíc študentov a odborníkov po celom svete, ktorí si hľadajú si prácu. Prieskum zamestnávateľov ukázal, o aké osobnostné črty majú zamestnávatelia záujem v roku 2012.

Čo hľadajú zamestnávatelia u zamestnancov?

  1. Profesionalitu

  2. Energickosť

  3. Dôveru

  4. Sebaprezentáciu

  5. Intelektuálna zvedavosť

Profesionalita (86 %), energickosť (78 %) a dôvera (61 %) patria medzi prvé tri hľadané črty zamestnávateľa u svojich potenciálnych zamestnancov. Všetky tieto tri vlastnosti sú kritickými pre zamestnávateľa, ako aj pre personalistu, ktorí hľadá vhodných ľudí do tímu. Recruiterovi údajne stačí 30 sekúnd na to, aby odhalil správneho zamestnanca. Niektorí dokážu rozoznať typ človeka podľa jeho chôdze. Rozpoznávacím faktorom je aj oblečenie, posturika človeka, podanie ruky, sebaprezentácia človeka a jeho sebavedomie. Jeden z klientov spoločnosti Universum radí:

„Úroveň dôvery sa radí na prvé miesto v zozname požadovaných povahových vlastností. A to je práve kritérium, ktoré často chýba viacerým  ľuďom a zamestnancom.“

Najúspešnejší kandidáti sú takí, ktorí po vstupe do miestnosti s personalistom kráčajú s rukou pripravenou na podanie, na pohovor prichádzajú pripravení, s vypracovaným zadaním a ich oblečenie zodpovedá firemnej kultúre. Takto hodnotia prvý dojem kandidátov ďalšie spoločnosti z Universumu.

Ďalšou profesionálnou črtou, ktorou by mal disponovať potenciálny uchádzač nie je rozpoznateľná voľným okom. Patrí sem sebaprezentácia (58 %). Každý človek by sa mal vhodne prezentovať a poukázať na svoje dosiahnuté úspechy na predchádzajúcej alebo aktuálnej pracovnej pozícii. Jeho vlastná motivácia je zárukou úspechu.

Intelektuálna zvedavosť (57 %) sa radí medzi piatu povahovú črtu, ktorou by mal disponovať správny kandidát. Personalisti pri poslednom bode radia, aby si uchádzači upravili koníčky a záujmy vo svojom životopise. Pod pojem intelektuálna zvedavosť sa radí schopnosť zamestnancov riešiť problémy a odhodlanie učiť sa nové veci, technologické postupy alebo procesy.

Pre zamestnávateľa je dôležitá taktiež vytrvalosť zamestnanca. Aby bol perspektívny pre spoločnosť a s firmou dlhodobo spolupracoval. Zamestnanec, ktorý s nechuťou príjme nové veci nie je pre firmu atraktívny ako ten, ktorý bude s vášňou vykonávať nové pracovné úlohy.

Viac o téme: Hľadanie Práce Zamestnávatelia Črty Vlastnosti Povahové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy