Úbohá gramatika vás môže pripraviť o zamestnanie

Dobrá jazyková úroveň pôsobí dôveryhodne hlavne pre firmy pôsobiace na internete.Dobrá jazyková úroveň pôsobí dôveryhodne hlavne pre firmy pôsobiace na internete. Zdroj: photl.com

Medzinárodná spoločnosť prijíma ľudí do pracovného pomeru na základe gramatického testu. Z ich prieskumov sa zistilo, že úroveň gramatiky hovorí o postoji človeka k ostatným životným situáciám.

Väčšina spoločností, ktoré hľadajú potencionálnych uchádzačov o zamestnanie dávajú veľký pozor, aby medzi seba prijímali ľudí s dobrou gramatikou. Medzi prvé kontakty poskytujúce  prehľad o gramatickej úrovni uchádzačov patrí životopis a motivačný list.

Obidva dokumenty sú jediným zrkadlom, ktorým sa človek odhaľuje pred novou firmou. A práve jedna malá chyba vás môže pripraviť o vytúžené zamestnanie. Nezávisí na vašich pracovných skúsenostiach, gramatické chyby o vás prezradia viac, ako si myslíte.

„Gramatické chyby vo formálnych alebo úradných dokumentoch, kde patria aj životopis a motivačný list nevypovedajú len o vzdelanostnej úrovni ale aj o iných osobnostných vlastnostiach uchádzača a to napríklad sústredenosť, zmysel pre detail alebo zbrklosť. Tieto vlastnosti môžu ovplyvňovať aj samotný pracovný výkon,“ hovorí Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

Veľa ľudí uvádza vo svojich životopisoch, že majú zmysel pre detail. Táto vlastnosť sa potom preukáže pri ich výsledkoch testov z gramatiky. Spoločnosť iFixit je najväčšia svetová spoločnosť poskytujúca online príručky na internete a spoločnosť Dozuki pomáha firmám vypracovať technickú dokumentáciu, ako aj pracovné postupy a podrobné návody k ich produktom. Preto je úroveň gramatiky pre zamestnávateľa dôležitá.

„Každý uchádzač, ktorý má záujem pracovať v spoločnosti iFixit alebo Dozuki musí prejsť povinným gramatickým testom. Nielen ľudia, ktorí píšu texty, ale aj zamestnanci na ostatných oddeleniach, od predajcov až po programátorov, musia absolvovať test,“  hovorí majiteľ spoločnosti Kyle Wiens.

Úroveň dobrej gramatiky sa nevyžaduje pri niektorých profesiách, ktoré neprichádzajú do styku s písaným slovom.

„Uchádzači  najmä na nižších pracovných pozíciách, ako výrobný operátor, skladník, vodič nepotrebujú často písomne komunikovať a požiadavka správneho slovenského pravopisu v dokumentoch nemusí byť vyžadovaná,“ hovorí Brutenič z Exact Recruitment.

Gramatická dôveryhodnosť
Pravdou je, že jazyk sa vyvíja, ale to neznamená, že používanie gramatiky nie je dôležité. Dobrá jazyková úroveň pôsobí dôveryhodne hlavne pre firmy pôsobiace na internete - pri blogovaní, v komentároch na Facebooku, v emailovej komunikácií alebo na firemných webových stránkach. Vaše slová sú všetko čo máte. Existujú totižto aj počas vašej neprítomnosti.

Na prvý pohľad sa môže zdať nulová tolerancia chýb veľmi kritická. Veľa potencionálnych uchádzačov o zamestnanie sa obhajuje tým, že majú omnoho väčšie pracovné skúsenosti, tvorivosť alebo inteligenciu. Tak potom, keď disponujú týmito vzácnymi vlastnosťami, prečo nepracovali viac na svojej gramatike?

Pravopisné chyby=chyby v živote
Úroveň gramatiky znamená viac než len schopnosť človeka zapamätať si gramatické javy. Prieskum spoločnosti iFixit ukázal, že ľudia, ktorí spravia menej chýb počas testu taktiež urobia menej chýb pri odlišných činnostiach, ktoré nesúvisia s písaním. Napríklad programátorská profesia si taktiež vyžaduje dobrú znalosť jazyka, a to nielen kódovacieho ale aj slovenského. Zistilo sa, že programátori, ktorí venujú väčšiu pozornosť gramatike, majú tendenciu venovať väčšiu pozornosť kódom. Programovanie by malo byť zrozumiteľné pre ľudí, nie len pre stroje.

Dobrú znalosť gramatiky si vyžadujú aj vyššie pozície, ako asistentka marketingového pracovníka alebo obchodného zástupcu.

„Títo uchádzači prichádzajú denne do písomného kontaktu s externým prostredím, ale aj s internou korešpondenciou smerom ku zamestnancom. Na takýchto pozíciách sa vyžaduje  dobrá znalosť slovenského jazyka. V tomto prípade môže byť už vyraďovacím kritériom aj väčšie množstvo pravopisných chýb a preklepov v životopise a motivačnom liste,“ povedala Ivana Brutenič z Exact Recruitment.

„Uchádzači o zamestnanie, ktorí si myslia, že písanie nie je dôležité, majú potom rovnaký názor aj na ostatné  životné situácie,“ myslí si Kyle Wiens. 

Viac o téme: Písanie Slovenčina Úroveň Gramatika Jazyka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: lifehacker.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy