Vieme, ktoré pracovné pozície sú najžiadanejšie na Slovensku

Dopyt je po ľuďoch z oblasti IT, priemyslu, obchodu a zdieľaných služieb.Dopyt je po ľuďoch z oblasti IT, priemyslu, obchodu a zdieľaných služieb. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávatelia hľadajú ľudí, ktorí ovládajú minimálne jeden svetový jazyk a majú dvojročnú prax vo svojom odbore. Svoje šance si zdvojnásobia, ak ovládajú exotický jazyk. Existujú však aj odvetvia, ktoré nemajú problém s prijatím absolventov.

Nie je prekvapením, že zamestnávatelia najčastejšie vyhľadávajú zamestnancov z odvetvia IT, hlavne v oblasti Bratislavy a Košíc. Nielenže je dopyt po týchto zamestnancoch, ale aj absolventi týchto škôl sú najviac uplatniteľní v porovnaní s ostatnými. Vyplýva to z najnovšieho Prehľadu platov personálnej agentúry Grafton Recruitment.

„Absolventi IT škôl získavajú skúsenosti  už počas školy a majú možnosť spraviť si rôzne certifikáty,“ vysvetľuje Miroslav Garaj regionálny manažér personálnej agentúry Grafton Recruitment.

Zamestnanci sú žiadaní aj v priemyselnej výrobe. Dopyt zo strany zamestnávateľov je aj po absolventoch, ktorých si firmy vychovávajú. V niektorých výrobných závodoch rotujú od šesť do deväť mesiacov po jednotlivých oddeleniach a uplatnenie nájdu na oddelení podľa svojho výberu.

„V tomto odvetví je výhodou, že zamestnávatelia sú ochotní investovať do vzdelania svojich zamestnancov. Vo viacerých prípadoch aj počas školy,  vďaka čomu sa zabezpečí duálny systém vzdelávania,“ hovorí Miroslav Garaj.

Veľký záujem zo strany zamestnávateľov je v posledných mesiacoch aj o ľudí, ktorí ovládajú najmenej dva svetové jazyky a majú komplexnejšie skúsenosti. Pred pár rokmi postačilo, že uchádzači v oblasti centra zdieľaných služieb boli jazykovo zdatní, dnes sa od nich vyžaduje viac. Najviac kontaktných centier existuje v Bratislave a v Košiciach. Zároveň sa však očakáva, že centrá budú vznikať aj v iných krajských mestách aj vďaka nižším platovým očakávaniam.

„Zaujímavosťou je práve to, že v tejto oblasti je najnižšia fluktuácia, pod 15 percent,“ hovorí  Katarína Bobotová, country manažérka Grafton Recruitment.

Uplatniteľní absolventi nie sú iba v oblasti IT sféry a priemyslu, ale aj v oblasti obchodu. Zamestnávatelia prijímajú absolventov a ponúkajú im možnosť vypracovať sa.

Oblasťou, v ktorej najčastejšie vyhľadávajú zamestnávatelia  ľudí, sú aj ľudské zdroje a oblasť stavebníctva.

Exotický jazyk je v kurze

Jazyková vybavenosť sa dnes pomaly vyrovnáva praktickým zručnostiam. Po ľuďoch, ktorí ovládajú cudzie jazyky je veľký záujem nielen v oblasti centier zdieľaných služieb, ale aj v oblasti bankovníctva (účtovník záväzkov) a ľudských zdrojov. Prieskum spoločnosti Grafton poukázal na to, že samotné vzdelanie nestačí. Uchádzač by mal v súčasnosti ovládať minimálne jeden svetový jazyk a mať minimálne 2-ročnú prax v danej oblasti.

„Anglický alebo  nemecký jazyk je samozrejmosťou. Hľadajú sa aj ľudia, ktorí ovládajú španielsky, taliansky alebo francúzsky jazyk. Veľký dopyt je však po ľuďoch, ktorí ovládajú exotické jazyky,“ uzatvára Katarína Bobotová.

Prehľad najžiadanejších profesií podľa odvetví

Pre každý región na Slovensku sú charakteristické iné dopytované pracovné pozície. V regiónoch Žilina a Trenčín dominujú pozície ako inžinir kvality, projektový manažér a procesný inžinier. Zároveň sú žiadané aj v regónoch Nitra a Banská Bystrica. Na východnom Slovensku prevláda dopyt po IT pozíciách ako vývojár/programátor Java a SAP konzultant. V regiónoch Prešov a Košice sú najviac dopytovanými pozíciami strategický nákupca a manžér kvality. V Bratislave ide o pozíciu vývojár/programátor programátorského jazyka JAVA.

IT odvetvie

  1. Vývojár
  2. Programátor Java/.Net/C++

Priemyselná výroba:

  1. Lean špecialista
  2. Kvalitár
  3. Vedúci zmeny
  4. Operátor výstupnej kontroly
  5. Operátor výroby

Centrum zdieľaných služieb

  1. Špecialista zákazníckeho servisu
  2. Mzdový špecialista
  3. Účtovník pohľadávok a záväzkov
  4. Účtovník hlavnej knihy
  5. Špecialista selekcie a náboru

Bankovníctvo a financie

  1. Finančný analytik
  2. Finančný účtovník (1-3 roky praxe)
  3. Junior mzdový špecialista
  4. Vedúci oddelenia účtovníctva

Obchod a marketing

  1. Obchodný zástupca
  2. Marketingový koordinátor
  3. Manažér zákazníka

Ľudské zdroje

  1. HR Generalista
Viac o téme: Odvetvia Pozície Profesie Pracovné pozície Najžiadanejšie pozície
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Grafton Recruitment

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy