Prišli ste počas krízy o prácu?

trhtrh

Ak sa ocitnete v situácii, kedy nie Vašou vinou prídete o prácu cítite nielen finančnú neistotu, ale aj obavy ohľadne Vašej schopnosti nájsť si primerané zamestnanie. Situácia je o to ťažšia, ak máte rodinu, ktorá je od Vás finančne závislá

Pri procese hľadania práce sa môžete cítiť sami. Vaši priatelia a známy zrejme nebudú mať pochopenie pre zložitosť Vašej situácie, pokiaľ oni sami sú zamestnaní. Je len na Vás, či požiadate o pomoc odborníka. Pri hľadaní zamestnania sa môžete obrátiť na konzultantov v personálnych agentúrach, či kariérnych koučov, ktorí Vás v procese hľadania práce podporia.

 

Čo vám pomôže, ak ste prišli o prácu?

   1. Je dôležité uvedomiť si, že nie ste jediný. Hospodárska kríza spôsobila, že mnohí zamestnanci prišli o miesto z dôvodu úsporných opatrení vo firmách. Skúste sa pozrieť na situáciu objektívne. Naučiť sa, ako zvládnuť kritické situácie je jedným z kľúčov k Vášmu úspechu. Ak sa pozriete na túto situáciu z iného uhla, často nájdete možnosti, ktoré ste najprv nevideli. Predstavte si, že by sa v podobnej situácii ocitol Váš známy. Čo by ste mu poradili?

   2. Nedovoľte, aby Vás nezamestnanosť paralyzovala. Pri hľadaní práce sa musíte zmieriť s tým, že úspešnému nástupu do práce väčšinou predchádza viacero odmietnutí. Čím dlhšie ste bez práce, tým je to pre Vás ťažšie. Vaša aktivita Vám pomôže získať správnu energiu potrebnú na dosiahnutie Vášho cieľa. Ak sa zameriate na konkrétne kroky, ktoré je potrebné urobiť, aby ste uspeli vo výberovom konaní, nebudete mať čas myslieť na ťažkosti.

   3. Prihláste sa na Úrade práce. V súčasnej dobe sú na Úradoch práce zaregistrovaní nielen absolventi a dlhodobo nezamestnaní, ale aj špecialisti a manažéri, ktorých kríza pripravila o prácu. Získate tak nielen finančnú podporu, ale aj možnosti absolvovať kurzy a školenia, ktoré Vám otvoria dvere k novej kariére. Oslovte personálne agentúry, zamestnávateľov a obráťte sa na Vašich známych, ktorí by mohli vedieť o voľných pracovných miestach.

   4. Pokiaľ ste boli prepustení a od zamestnávateľa ste dostali odstupné, nespoliehajte sa na tieto dodatočné finančné zdroje a zbytočne nečakajte. Nájsť pracovné miesto zodpovedajúce Vašej kvalifikácii môže trvať aj niekoľko mesiacov, preto neváhajte a začnite hneď.

   5. Vaším cieľom je získať zamestnanie, preto tejto priorite podriaďte svoj denný program. Venujte v priebehu dňa niekoľko hodín aktívnemu hľadaniu zamestnania. Definujte si všetko, čo osobne môžete urobiť pre to, aby ste Váš cieľ dosiahli čo najskôr.

   6. Pokiaľ ste nezamestnaný, nájdite si prácu aspoň na niekoľko hodín denne. Môže to byť brigáda, práca na čiastočný úväzok, výpomoc známemu vo firme, či dobrovoľnícka práca v neziskovej organizácii. To Vám pomôže vyplniť miesto v životopise a zároveň Vám pomôže udržať si pracovné návyky. Využite čas, kedy nemáte zamestnanie, aby ste sa venovali aktivitám, ktoré ste dlho odkladali. Osviežte si znalosti jazykov alebo absolvujte odborné školenia potrebné k výkonu Vašej práce.

 

Ing. Ivana Kováčiková, www.exact-recruitment.sk

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy