Firmy sa snažia znižovať dopad nezamestnanosti outplacementom. Čo to znamená?

Stretli ste sa už niekedy s pojmom outplacement? Áno, ale nepoznáte presný význam toho pojmu?

Outplacement je aktivita podniku, ktorou sa firmy snažia znížiť negatívny dopad prepúšťania zamestnancov a im chcú pomôcť pri hľadaní nového uplatnenia.Všeobecne vám program outplacementu pomôže zostať aktívny a neprepadať depresiám zo straty zamestnania alebo aspoň "čierne" myšlienky obmedziť na minimum.

Z histórie outplacementu:
Slovo outplacement pochádza z americkej angličtiny. Prvé programy outplacementu vznikali v období po druhej svetovej vojne. Boli určené predovšetkým vojnovým veteránom. Nakoľko stratili každodenné sociálne návyky, bolo pre nich veľmi ťažké zaradiť sa a pohybovať v bežnom živote. Postupne sa význam slova outplacement preniesol aj do pracovnej oblasti a v súčasnosti programy outplacementu pomáhajú ľuďom, ktorí čelia stresu zo straty zamestnania.

Medzi hlavné služby outplacementu patrí:



  • Pomoc psychológa , personalistu, právnik, poradcu v oblasti vzdelávania. Psychológ vám pomôže vyrovnať sa stresom zo straty zamestnania. Personalista, ktorý má prehľad o trhu práce vám poskytne cenné informácie o ďalších pracovných podľa vášho pracovného zamerania a zároveň vám poskytne ďalšie užitočné rady ako napr. napísať životopis a pod. Právnik poradí s nevyhnutnými právnymi formalitami, ktoré musíte po strate zamestnania vybaviť ako napr. ako sa zaregistrovať na úrade práce, na aké sociálne dávky máte nárok, ozrejmí vám všetky vaše práva a povinnosti, ktoré vám zo vzniknutej situácie vyplývajú. Poradca v oblasti vzdelávania vám zasa poradí ako zvýšiť vašu hodnotu na trhu práce napr. jazykové kurzy, odborné certifikované kurzy, rekvalifikačné kurzy a pod.
  • Spolupráca s personálnou agentúrou či podobným poradcom, ktorý aktívne pomáha hľadať nové uplatnenie. Ide o pomoc v prvom rade pre tých, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti. Dozviete sa ten najlepší spôsob a hlavne čo od neho môžete očakávať.
  • Náplň vášho času. Spoločnosti, ktoré služby outplacementu poskytujú, väčšinou disponujú vybavenými kanceláriami, takže budete môcť naďalej "akoby" chodiť do práce. Zároveň budete mať k dispozícii telefón, fax a počítač a konzultanta, ktorý vám poradí, ako hľadať nové zamestnanie, napríklad aj na internete.
  • Uľahčenie zmeny. Ide v podstate o prepúšťanie . Konzultant poradenskej spoločnosti bude vaším partnerom, na ktorého sa budete môcť vždy obrátiť a pomôže vám vyrovnať sa s novou situáciou ako profesijne, tak aj ľudsky.
Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy