Nezamestnanosť a jej dopad na človeka

trhtrh

Dopady nezamestnanosti nepociťujú iba nezamestnaní. Nezamestnanosť jedného z členov rodiny má vplyv na celý jej chod.

Nezamestnanosť a jej dopad na rodinu

Vplyv nezamestnanosti na rodinu môže byť :
• pozitívny – v prípade ak ide o dobre fungujúcu rodinu, ktorá podporuje nezamestnaného člena rodiny, je pre nezamestnaného jednoduchšie hľadať si prácu a nepodliehať zúfalstvu. V takejto rodine sa posilňuje rodinná súdržnosť a solidarita.
• negatívny - ide napr. o nedostatok finančných prostriedkov, ktorý môže spôsobiť krízu v rodine a narušiť rodinné zvyklosti, zvyšuje sa aj miera rozvodovosti v rodinách postihnutých nezamestnanosťou.

Nezamestnanosť a reprodukčné chovanie

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že zvyšujúci sa priemerný vek ženíchov a neviest, znižujúci sa počet detí v rodinách či odklad narodenia dieťaťa súvisí s prechodom na "západný" štýl života, nie je tomu tak. Veľký význam v tomto prípade zohráva aj nezamestnanosť.

Odklad svadby, narodenia dieťaťa súvisí práve s nedostatkom financií a s pocitom neistoty zamestnania u oboch partnerov.

Naproti tomu môže byť niekedy materstvo únikom do priaznivejšieho statusu matky a ženy v domácnosti. Nezamestnané ženy sa často usilujú o dieťa, ktoré im má dať aspoň časť toho, o čo prišli stratou zamestnania.
Prieskumy ukazujú, že v okresoch s vyššou nezamestnanosťou sa rodí buď nadpriemerný, alebo naopak podpriemerný počet detí. Nízka pôrodnosť sa viac prejavuje v regiónoch s dlhodobo vysokou nezamestnanosťou, naopak vysoká pôrodnosť v regiónoch, kde sa nezamestnanosť behom krátkeho času prudko zvýšila.

Je rozdiel medzi nezamestnanými mužmi a nezamestnanými ženami?

Nezamestnanosť má rovnaký deštruktívny dopad na nezamestnaných mužov aj nezamestnané ženy. V súčasnosti to nie sú len muži, ktorí sú živiteľmi rodiny, ale aj ženy vo veľkej miere prispievajú do rodinného rozpočtu. Preto aj pre ženy, rovnako ako pre mužov, je ťažké zmieriť sa so stratou finančnej samostatnosti a sociálneho statusu.

Nezamestnanosť muža aj ženy mení rozdelenie vo vykonávaní domácich prác. Prieskumy z Veľkej Británie sú viac ako zaujímavé. Podľa nich je v rodinách, v ktorých má žena prácu na celý úväzok rozdelenie domácich prác viac rovnomerné než v domácnostiach, kde je žena nezamestnaná. Rovnako je tomu u nezamestnaných mužov, aj oni preberajú väčšiu časť domácich prác na svoje bedrá.

Rozdiel medzi nezamestnanými mužmi a ženami sa prejavuje napr. v obliekaní a vystupovaní. Kým nezamestnaní muži sa postupne menej starajú o svoj vzhľad, ženy neupadajú v nečinnosť a apatiu aj vďaka angažovanosti v domácnosti, ktorá im pomáha vyrovnať sa so stratou zamestnania ľahšie.

Podrobné údaje o vývoji nezamestnanosti

Viac o téme: Nezamestnanost
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy