Trápi aj vás nezamestnanosť?

nezamestnanostnezamestnanost

Ste nezamestnaní a nedarí sa vám nájsť prácu? Máte pocit, že ste vyčerpali všetky možnosti a už ďalej nevládzete? Nemáte dosť síl a cítite sa unavení? Takéto pocity bežne sprevádzajú nezamestnaného človeka, hľadajúceho si prácu.

Nezamestnanosť má pre človeka negatívne následky. Mení sa zaužívaná štruktúra pracovného dňa, vytráca sa životný cieľ, dochádza k obmedzovaniu sociálnych kontaktov, nastáva strata statusu a identity osobnosti. Nezamestnanosť postihuje celú psychiku človeka, jeho intelekt, citovosť a v neposlednom rade aj vôľu. Viaceré štúdie však dokazujú, že nezamestananosť ovplyvňuje nielen duševné zdravie človeka, ale aj jeho telesné zdravie. Vedeli ste, že množstvo ľudí liečených sa na depresiu je u nezamestnaných 3-krát väčšie ako u zamestananých jedincov?
Nezamestnanosť lepšie zvládajú iniciatívni jedinci, ktorí sú aktívni a nepodliehajú letargii zo straty zamestnania. Takisto aj tí, ktorí v nej vidia skôr osobnú šancu než osudovú ranu a majú kontrolu nad vzniknutou situáciou. Ľudia, ktorí hľadajú príčinu straty zamestnania hlavne u seba a nielen vo vonkajších faktoroch lepšie odolávajú realite nezamestnanosti.

Každý nezamestnaný by si mal nájsť svoju vlastnú stratégiu, prostredníctvom ktorej by čelil následkom nezamestnanosti. Mal by si uvedomiť, že nezamestnanosť nie je nezvratný stav, ale naopak je to stav, ktorý je možné zmeniť.

Ponúkame vám zopár tipov, ktoré Vám pomôžu nepodľahnúť nezamestnanosti:

1. Zachovajte si štruktúru dňa podobnú tej pracovnej. Zmena totiž môže vyvolať únavu, rozladenosť, depresie a rôzne psychosomatické problémy a vy by ste tak mohli stratiť zmysel pre čas.
2. Vymedzte si stály čas na hľadanie práce, na prípravu životopisov.
3. Nezabúdajte aj na aktívny odpočinok, nakoľko hľadanie práce môže byť veľmi vyčerpávajúce. Je dobré venovať sa svojim koníčkom a športu , nakoľko telesné cvičenie zmierňuje pocity depresie a úzkosti. Nové záujmy, vylepšovanie domácnosti či záhrady pomáha udržovať optimizmus a elán. Aktívny odpočinok by rozhodne nemal byť podceňovaný, nezamestnaný ho potrebuje viac než soľ. Vyčerpaný a unavený človek nepresvedčí výberovú komisiu o tom, že je najlepší kandidát.
4. Udržiavajte priaťeľské vzťahy. Kým zamestnaný človek chápe túto skutočnosť automaticky, nezamestnaný má tendenciu vyhýbyť sa priateľom a spoločnosti v domnienke, že ho priatelia odsudzujú za startu zamestnania. Strata priateľov postupne vedie k strate medziľudských vzťahov, k izolácii a neschopnosti komunikácie.
5. Upevnite si rodinné zázemie. Rodina by mala plniť funkciu prvej záchrannej siete pri strate zamestnania.
6. Starajte sa o svoje fyzické zdravie. Súvislosť medzi zhoršením fyzického zdravia a nezamestnanosťou bola dokázaná už dávno. V súčasnosti je výskyt ochorení spojený predovšetkým so stresom. Preto je potrebné vyhnúť sa fajčeniu aj alkoholu, ktorý v takýchto situáciách nepomáha, ale naopak v kritických momentoch zahmlieva analytické aj rozhodovacie schopnosti.
7. Pracujte na sebe. Vzdelávajte sa, zvyšujte svoju kvalifikáciu, navštevujte jazykové kurzy.
8. Vážte si seba samého!!!

Podrobné údaje o vývoji nezamestnanosti

Viac o téme: Nezamestnanost
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy