Psychológovia varujú: Toto sa stane s vašou osobnosťou, keď ste nezamestnaní

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Keď máte stálu prácu, môžete občas snívať o výpovedi a o slobode, ktorá ju sprevádza. Namiesto tlačeníc vo verejnej doprave a čakania v zápchach či pokarhania od šéfa za preklepy vo vašom poslednom projekte, by ste si mohli dopriať prechádzku v parku alebo upiecť váš obľúbený koláč.

Pokiaľ sa však nad predstavou zamyslíte realisticky, byť bez práce dlhšie než niekoľko týždňov neznie ako zábava. V skutočnosti výskum dokazuje, že dlhodobá nezamestnanosť nepriaznivo vplýva na vašu telesnú i duševnú pohodu. Nová štúdia dokonca zistila, že nezamestnanosť je schopná dokonca zmeniť niektoré aspekty vašej osobnosti. S plynúcim časom sa môžete stať menej priateľskí, menej svedomití a menej otvorení novým skúsenostiam.

Štúdia vedená doktorom Christopherom J. Boyceom na Univerzite Stirling v Škótsku čerpala údaje z nemeckého socio-ekonomického panelu, špeciálne sa zameriavajúc na skúsenosti podmnožiny účastníkov v období medzi rokmi 2005 a 2009. V roku 2005 boli všetci účastníci zamestnaní, z toho 6 308 zostalo zamestnaných, 251 bolo nezamestnaných, no prácu si po čase našli a 210 ostalo nezamestnaných jeden až štyri roky.

Koniec prívetivosti

Výsledky ukázali, že prívetivosť, ktorá si je podobná s priateľskosťou, sa u mužov i žien v priebehu dlhodobej nezamestnanosti znížila. Počas prvých dvoch rokov však iba muži vykazovali jej zvýšenie. Výskumníci neboli schopní s istotou povedať, prečo existoval takýto rozdiel medzi pohlaviami, no majú podozrenie, že muži sa spočiatku snažili byť príjemní, aby sa so situáciou vyrovnali a upokojili svoje okolie. Postupne však prevládol pocit skľúčenosti a ich prívetivosť klesla.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Na tvrdú prácu zabudnite

Štúdia taktiež naznačuje, že svedomitosť alebo aj tendencia byť poriadny a motivovaný sa znížila u mužov a žien rovnako. Boyce verí, že tento efekt môže byť súčasťou začarovaného kruhu, teda keď ste bez práce, stávate sa menej svedomitým, čo vám následne sťažuje ďalšie hľadanie práce.

Pokles otvorenosti

Tretím hlavným vplyvom dlhodobej nezamestnanosti je, že otvorenosť všeobecne klesá. Hoci výskumníci nevedia presne povedať, prečo sa to deje, Boyce predpokladá, že „myšlienka, že ste bez práce silne zaťažuje vašu psychiku“, a preto sa cítite menej dobrodružne a inšpirovane. Navyše, bez práce nemusíte mať dostatok prostriedkov ísť von a cestovať alebo spoznávať svoje okolie.

Existuje nádej

Východiskom medzi týmito tiesnivými zisteniami zostáva, že keď si prácu nájdete, osobnosť sa vzchopí a vráti do pôvodného stavu. Boyce varuje, že on i jeho spolupracovníci potrebujú ešte viac údajov, aby túto teóriu overili, no ale aktuálne dáta to jednoznačne implikujú. Taktiež by ste si mali uvedomiť, že skúsenosť každej individuálnej nezamestnanej osoby sa môže líšiť od všeobecného náhľadu, ktorý štúdia vytvára. Súčasne však výskum mení všeobecnú predstavu o nezamestnanosti ako takej i nezamestnaných samotných.

Viac o téme: Osobnosť Výskum Zmena Nezamestnanosť Nezamestnaný Problém Psychológ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: finance.yahoo.com; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy