Hanbíte sa, že ste bez práce? Na dotieravé otázky odpovedajte takto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Medzi prvé otázky pri zoznamovaní patria aj tie týkajúce sa vašej kariéry, veď to čo robíte o vás predsa veľa vypovedá. Pokiaľ ste však o prácu nedávno prišli alebo si novú nemôžete nájsť, dokáže takáto otázka poriadne zabolieť. Nemusíte však skloniť hlavu alebo prepadnúť panike a konverzačného partnera zahltiť sťažnosťami na nespravodlivosť života. Existuje schodnejšia cesta, ktorá vám ušetrí pocit poníženia.

Na zvedavé otázky počas spoločenských akcií a v bežnej konverzácii skúste odpovedať napríklad takto:

„Rozhodol som sa zmeniť pole pôsobenia.“

Informácia o tom, že ste sa rozhodli zmeniť kariéru alebo odvetvie, vám dokáže otvoriť nové dvere. Nemôžete vedieť, či človek, s ktorým sa práve rozprávate, vám nebude schopný sprostredkovať cenný kontakt. O svojej situácii rozprávajte s entuziazmom a ukážte, že sa na skok do neznáma a nové skúsenosti tešíte.

„Špecializujem sa na ...“

Hovorte o odbore alebo oblasti, ktorej sa venujete so sebadôverou. Nemusíte predsa vysvetľovať, kto je vašim zamestnávateľom. Radšej začnite s presvedčením a nadšením rozprávať o svojich skúsenostiach, pozitívach či negatívach v danom odvetví.

„Rozhodol som sa nasledovať sen a pracujem na vlastnej firme.“

Ľudia sú očarení, keď niekto nasleduje svoje ciele a sny, najmä preto, že chce riadnu dávku odvahy opustiť spoločnosť a začať na vlastnú päsť. Existuje mnoho ľudí, korí by radi mali vlastný podnik, no boja sa riskovať.

Nebojte sa podeliť o svoj cieľ stať sa úspešným podnikateľom. Nikdy neviete, či osoba, s ktorou vediete rozhovor, nepozná niekoho, kto by vám poradil alebo by doň chcel investovať. 


Ste nezamestnaní? Sledujte najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


Viac o téme: Peniaze Práca Kariéra Nezamestnaný Odpoveď Vysvetliť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: careerealism.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy