Neprehliadnite: Ingrediencie, ktoré nesmú vo vašom životopise chýbať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Dobre napísaný životopis je rozhodujúci pri úspešnom hľadaní zamestnania. CV by malo nielen obsahovať zrejmé kontaktné informácie a prehľad zručností a skúseností, ale takisto aj presvedčiť potenciálneho zamestnávateľa o vašej sofistikovanosti, úrovni orientácie a oddanosti práci. Určite ste už videli nespočetné množstvo návodov na písanie životopisu, no mali by ste si dať pozor, aby v tom vašom nechýbali dôležité ingrediencie.

Snažte písať strategicky, vychádzajúc z predpokladu, že človek, ktorý vám môže ponúknuť vysnenú prácu je zaneprázdnený. Zaujať teda musíte rýchlo, a preto dbajte na to, aby ste uviedli len dôležité fakty, ktoré získajú pozornosť.

Veľkosť a druh písma

Druh a veľkosť písma je prvá vec, ktorú zamestnávateľ vidí, preto si vyberte profesionálne vyzerajúci štýl. Obľúbenými sú Arial, Calibri a Times New Roman. Dajte si pozor, aby písmo nevyzeralo príliš umelecky alebo ležérne. Pokiaľ ide o veľkosť, najčastejšie sa zvykne používať 10-tka, no môžete ju upraviť podľa vlastného uváženia. Písmo by však nemalo byť menšie ako 9 a väčšie ako 11.


Prečítajte si tiež: Zaujať životopisom nie je jednoduché: S týmito šablónami to určite zvládnete


Kontaktné údaje

Vaše meno a priezvisko môžete zvýrazniť tým, že ho napíšete väčším písmom ako zvyšok textu a tučne. Určite nezabudnite uviesť telefónne číslo a email, pričom dbajte na to, aby bol reprezentatívny. Email by mal zahŕňať vaše priezvisko a pôsobiť seriózne, takže niečo ako sexica23@gmail.com alebo terminátor54@gmail.com určite nepoužívajte. Adresu trvalého bydliska v súčasnosti už v životopise uvádzať nemusíte, najmä ak vám dochádza miesto. Pokiaľ sa adresu predsa len zahrnúť rozhodnete a momentálne žijete mimo bydliska, uveďte tú, ktorá je bližšie k pracovisku. Dbajte na symetrické profesionálne vyzerajúce rozloženie textu.

Vzdelanie

Najväčším úspechom väčšiny uchádzačov je ich vysokoškolský diplom, no relevantné kurzy sú tiež nemenej dôležité. Uvedomte si však, že nie je potrebné zahŕňať školenia a semináre, ktoré vám vo výberovom procese nepomôžu. Ak sa uchádzate o miesto počítačového technika, náborár nepotrebuje vedieť, že ste získali certifikát z kuchárskej akadémie. Strednú školu uvádzať nemusíte už po ukončení druhého ročníka na vysokej škole, pokiaľ nejde o odborné stredoškolské vzdelanie, ktoré môžu absolventi využiť vo svoj prospech.


Prečítajte si tiež: 5 kreatívnych životopisov doslova ako zo škatuľky


Skúsenosti

Väčšina zamestnávateľov si pozrie len túto časť vášho životopisu, a preto by ste si mali dať ozaj záležať. Zahrňte stáže, dobrovoľníctvo a iné dôležité mimoškolské aktivity. Súhrn pracovných skúseností, projektov a profesionálnych zručností prispôsobte pozícii, o ktorú sa uchádzate.  Ak sa chcete uistiť o relevantnosti toho, čo uvádzate, vyhľadajte si presný popis práce, ktorú chcete získať a ozrejmite si aké zručnosti a skúsenosti zahŕňa. Potom popremýšľajte o svojom zázemí, vyberte si relevantné príklady z praxe, ktorú už máte za sebou a zahrňte ich do CV kladúc dôraz na svoje úspechy. Nepoužívajte všeobecné otrepané frázy, ale uveďte špecifické znalosti, ktoré vám reálne pomôžu pri výkone povolania.

Zručnosti

Schopnosť používať špeciálny softvér alebo znalosť jazykov je skvelým rozlišovacím prostriedkom na určenie kvalifikovaných kandidátov.  Nezabudnite ich preto spomenúť aj s úrovňou, na akej ich ovládate.

Viac o téme: Pomoc Postup Návod Práca Zamestnanie Hľadanie Životopis Dôležité CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: usnews.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy