Pripojiť fotografiu do životopisu alebo nie? Opýtali sme sa personalistov

Ak sa kandidát rozhodne pre pripojenie fotografie do životopisu, mala by byť profesionálna. Ak sa kandidát rozhodne pre pripojenie fotografie do životopisu, mala by byť profesionálna. Zdroj: thinkstock.com

Personalisti sa bežne stretávajú s nevhodnými fotografiami v životopisoch. Najčastejšie kandidáti zasielajú fotografie z dovoleniek, zo súkromných osláv alebo s domácimi miláčikmi. Fotografia v životopise nie je povinná, vo väčšine prípadov ich ani personalisti nevyžadujú. Ak sa pre ňu kandidát rozhodne, mala by byť profesionálna.

 

Barbora Bočková, marketing manager Trenkwalder ČR&SR:

Fotografie sa dnes stávajú bežnou súčasťou životopisu. Nie je to však nutnosťou, ani oficiálnym kritériom pre prijatie. Najčastejšie požiadavka fotografie zaznamenávame u asistentských pozícií a pozícií, ktoré vo svojom popise práce uvádzajú priamu komunikáciu s verejnosťou a zastupujú firmy navonok. Hoci je to prekvapivé, ale kandidáti stále posielajú nevhodné fotografie, či už zo svojich dovoleniek, čiže v plavkách, s drinkom v ruke, umelecké osobné fotografie a podobne. Posielajú aj nevhodné formáty - fotografie, ktoré nie sú súčasťou životopisu a posielajú ich ako prílohu v emaile v nadmernej veľkosti alebo nekvalitné rozmazané malé formáty.

Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Jana Šimková, division manager Grafton Recruitment Slovakia:

Naši klienti fotografie kandidátov nevyžadujú. Zaujímajú ich predovšetkým ich znalosti a zručnosti a fotografie si vedia pozrieť na sociálnych sieťach (LinkedIn, Facebook).  Ak sa však kandidát rozhodne pridať fotografiu, mala by pôsobiť profesionálne. V praxi sa stretávame s fotografiami, ktoré sú z dovolenkových pláži, s domácimi miláčikmi, či s rodinnými príslušníkmi, najčastejšie svadobné.

Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Radoslav Remák, Senior recruitment consultant Grafton Recruitment Slovakia:

Ako personalisti pripojenie fotografie v životopise určite uvítame, no nikdy to nevyžadujeme. Životopis s profesionálnou fotografiou pôsobí osobnejšie, spätne sa k takémuto kandidátovi vieme vrátiť v rámci databázy rýchlejšie a osloviť ho aj na základe vizuálnej pamäte. Tak, ako už spomínala kolegyňa Jana Šimková, nestretávame sa s tým, že by klienti (medzinárodne korporátne spoločnosti) vyžadovali fotografie, dôležitejšie sú pre nich skôr jazykové zručnosti a relevantné skúsenosti. V rámci korporátneho prostredia dodržiavajúceho princípy etiky by to vyžadovať ani nemali.

Samozrejme, nevhodne fotografie v životopisoch nie sú ničím nezvyčajným a konzultanti sa s nimi stretávajú denne. Najčastejším prípadom sú fotografie zo súkromných osláv, s nápojom v ruke, v nevhodnom oblečení (fotka na stužková slávnosť pred zrkadlom, príliš vyzývavé oblečenie z letnej dovolenky alebo snaha ukázať ženské „prednosti“, ktoré pôsobia v určitých prípadoch až vulgárne) alebo fotky, kde pre množstve postav neviete rozlíšiť, o koho ide. Radšej ako uverejniť takéto fotografie odporúčame neuverejniť žiadnu. Je to vizitka kandidáta a tak, ako venujú čas zostaveniu pekného životopisu, mali by venovať čas aj výberu profesionálnej fotografie (obliecť si košeľu/blúzku a odfotiť sa pred bielou stenou nie je naozaj nič náročne).

Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Veronika Ožvoldová, consultant permanent placement Manpower Slovensko:

Ako HR Recruiter si myslím, že je každého osobná vec, či má záujem uverejniť svoju fotografiu a odprezentovať sa aj týmto štýlom. Som názoru, že pokiaľ je fotografia profesionálna a vhodná pre danú pozíciu, je to len veľkým plusom kandidáta. Fotografia by však nemala byť rozhodujúcim faktorom. Môže skresľovať a u HR recruitera môžu vzniknúť predsudky a skúsený, inak vhodný kandidát si môže nevhodnou fotografiou znížiť úspešnosť.

V dnešnej dobe je možné overiť si kandidáta viacerými spôsobmi cez sociálne siete (LinkedIn, Facebook), takže predtým, než osobne predstavíme klientovi kandidáta, vie si nájsť spôsob a zistiť, ako kandidát vyzerá. Na určitý typ pozícií (asistentka, recepčná, obchodný zástupca, key account manager) si ich vyžiadame priamo my v personálnej spoločnosti. S nevhodnými fotografiami sa stretávame dennodenne, či už sú to fotografie z dovoleniek pod palmou a s miešaným nápojom v ruke, alebo doma pri vysávači. Kandidáti nám zasielajú aj fotografie naskenované z občianskeho preukazu spred 15 rokov a podobne.

Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Adriana Žaludová, branch manager Start People:

Podľa toho o akú pracovnú pozíciu sa uchádzate. Niektoré pracovné pozície vyžadujú, aby sme videli aj fotografiu. Ak už chcete pripojiť k svojmu CV fotografiu, treba mat na mysli aj to, že sa na nej môžete niekomu podobať, koho personalista, ktorý robí výberové konanie nemá rád a odloží preto váš životopis, ako nevyhovujúci na danú pozíciu. Závisí podľa toho, o akú pracovnú pozíciu ide, väčšinou však klienti fotografiu nevyžadujú.

Dosť často sa však stáva, že uchádzači zašlú nevhodné fotografie. Zrejme si neuvedomujú fakt, že zaslaním nevhodnej fotografie si môžu znížiť šancu na získanie pracovnej pozície o ktorú sa uchádzajú. Nie tým, ako uchádzaš vyzerá, ale tým, akú fotografiu poskytne. Spolu so životopismi dostávame rôzne nevhodné fotografie, ako sú z dovoleniek na horách, pri mori, s domácimi miláčikmi, pri šoférovaní auta a podobné. Veľmi nevhodné sú fotografie celej postavy v plavkách, prípadne z oslavy.

Ak už sa však uchádzač rozhodne ju pripojiť  do svojho CV, treba dodržať niekoľko zásad. Mal by si dať vyhotoviť klasickú portrétovú fotografiu odbornou fotoslužbou. Ttakú, aká sa dáva na doklady. Treba na nich tiež dbať na vhodné oblečenie a u žien pozor na výrazný make up. Vhodná fotografia spolu s vhodným profilom skúseností a vedomostí má podporiť šance na získanie pracovnej pozície. Prípadne môže uchádzač pripojiť videovizitku k svojmu CV. Táto forma je využívaná najmä v zahraničí, ale byť odlišný neznamená nezaujať.

Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Nevhodné fotografie, ktoré posielajú Slováci v životopisoch:

  1. Fotografie z dovoleniek – v plavkách, s drinkom v ruke, na horách.
  2. Fotografie pri šoférovaní auta.
  3. Fotografie s domácimi miláčikmi.
  4. Fotografie s rodinnými príslušníkmi, najčastejšie svadobné.
  5. Oskenované fotografie z občianskeho preukazu.
  6. Malé rozlíšenie fotografií alebo nadmerne veľké.
  7. Fotografie, ktoré nie sú súčasťou životopisu, ale prílohou v emaile.
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Fotografia Životopis Kandidáti Kandidát Personalista CV Personalisti Nevhodná fotografia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy