Neklamte o svojich jazykových znalostiach, nachytajú vás

Neklamte o svojich jazykových znalostiach v životopise, nachytajú vás.Neklamte o svojich jazykových znalostiach v životopise, nachytajú vás. Zdroj: thinkstock.com

Ak neovládate žiaden cudzí jazyk, neuvádzajte ho v životopise. Mnohé veľké spoločnosti si vaše znalosti overia už na pohovore alebo dokonca pred ním a veľmi rýchlo zistia, či jazyk ovládate.

Ovládať aspoň jeden svetový jazyk je pri hľadaní práce nielen výhodou, ale dalo by sa povedať, že priam nevyhnutnosťou. Potvrdzujú to najmä reakcie renomovaných spoločností, ktoré už počas výberových procesov testujú úroveň jazykových znalostí uchádzačov. Nároky na jazykový level sa rôznia v závislosti od danej pozície. Pri niektorých sú dostačujúce základy, pri iných sa vyžaduje vysoko pokročilá úroveň ovládania svetovej reči.

„V ČSOB je kontakt s materskou spoločnosťou KBC v angličtine, preto musí byť komunikácia v anglickom jazyku plynulá a aktívna. Na prácu v back office však postačujú iba základy angličtiny.  Aj brigádnici prichádzajú veľakrát do styku s materiálmi v danom jazyku, a tiež sa stretávajú so zahraničnými manažérmi pôsobiacimi na Slovensku, ktorých komunikačný jazyk je angličtina. Minimálne základná znalosť je preto nutná. Keďže je potrebné, aby sa človek dokázal dorozumieť, spracovávať anglický text v mailoch, orientovať sa na zahraničných portáloch, je pre nás ovládanie tohto jazyka už základnou podmienkou,“ povedala Lucia Glasová, personálna konzultantka ČSOB.

Počas výberových procesov si firmy overujú jazykové znalosti uchádzačov rôznymi spôsobmi. Vďaka klasickým testom majú personalisti možnosť preskúšať kandidátov hlavne v súvislosti s úrovňou ovládania gramatiky.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstock.com

 

„V rámci výberov robíme s uchádzačmi aj jazykové testy. Sme si vedomí toho, že naša spoločnosť používa špecifický slovník a neštandardné výrazy. Počas testovania zisťujeme, čo človek vie a to, čo neovláda, sme schopní ho naučiť,“ uviedla Lucia Kučerová, HR business partner pre AVON.

Vzhľadom na to, že požadovaný level jazykového vzdelania je rôzny, odlišujú sa aj testy, vďaka ktorým potenciálni zamestnávatelia zhodnotia, na aké pozície sú kandidáti vhodní. Zatiaľ čo pri niektorých výberových procesoch postačia písomné testy či krátky rozhovor, pri iných sú súčasťou skúšky aj celkom netradičné interaktívne spôsoby. Niektoré zahraničné spoločnosti, ktoré využívajú anglický jazyk ako oficiálny firemný jazyk, si na vyššiu jazykovú úroveň potrpia. Často podnikajú zahraničné služobné cesty a počas nich sa bez jazykovej vybavenosti jednoducho nezaobídu. Práve preto sú aj ich výberové procesy viackolové a personalisti si overujú znalosti dôsledne.

„Pred samotným pohovorom začíname telefonickým rozhovorom v angličtine. V priebehu neho sa kandidát predstaví v základných rysoch a pri osobnom stretnutí je dialóg už hĺbkovejší. Keďže bazírujeme na aktívnom ovládaní angličtiny, uprednostňujeme pred písomnými testami ústne preverovanie znalostí cudzieho jazyka,“ vysvetlila Katarína Schweigerová, FPT Slovakia.

Pri hľadaní práce dbajte na informácie uvedené v inzerátoch a reagujte len na tie, ktorých požiadavky a nároky spĺňate. Zhodnoťte úroveň svojich jazykových znalostí a do životopisu napíšte pravdivé údaje. 

Národné dni kariéry 2015 Galéria fotiek (4) Zdroj: Jan Zemiar

 

Overte si, na akom leveli ovládate cudzie jazyky prostredníctvom testov na pracovnom portáli Kariéra.sk a ich výsledky pripojte k životopisu.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Cudzie jazyky Jazykové znalosti Anglický jazyk Cudzí jhazyk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Michaela Pavelková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy