Chyby v životopisoch: Tieto vás môžu odstaviť na druhú koľaj!

V životopise uvádzajte správne údaje.V životopise uvádzajte správne údaje. Zdroj: thinkstock.com

Pri písaní životopisu sa vyhnite najčastejších chybám, ktoré robia uchádzači. Životopis je prvým kontaktom medzi vami a potenciálnym zamestnávateľom. Buď zaujme, alebo odradí.

Kvalitný životopis je bránou k novému zamestnaniu. Buď si dáte na ňom záležať, alebo budete zháňať zamestnanie bez výsledku. Štruktúrovaný životopis by mal byť prehľadný a hutný. To znamená, na malom priestore uveďte iba dôležité informácie. Nemal by však presahovať dve strany. Nie je potrebné sa príliš rozpisovať. Detailnejšie informácie prezradíte o sebe na pracovnom pohovore.

"Ak k svojmu životopisu pripojíte aj fotografiu, dobre pôsobí záber v sede. Nezabúdajte na osobné údaje a uvedenie kontaktných údajov. Čo sa vzdelania týka, okrem škôl určite upozornite na zaujímavé stáže či brigády počas štúdia. Pri súpise pracovných skúseností postupujte od tých najnovších, pridajte presné dátumy, pretože samotné roky môžu obdobie zamestnania skresľovať,“ radí Jana Voleková, odborníčka z oblasti HR z Provident Financial.

Ako ďalej radí, pri dĺžke trvania zamestnania a názvu pozície uvádzajte pravdivé informácie. Nikdy neviete, koho v novej práci stretnete. Ak sa chcete telefonicky informovať o ponúkanej pozícii, nepodceňujte ani tón hlasu, aj ten o vás môže veľa prezradiť.

Aktualizujte si životopis

Sociálne siete sú fenoménom doby. Ak ste na ne zavesili svoj životopis, nezabúdajte ho priebežne dopĺňať o aktuálne informácie.

"Pracovná sociálna sieť LinkedIn napríklad vyžaduje hodnotenia blízkych kolegov. Pozitívne hodnotenia vašich kamarátov, známych alebo spolupracovníkov, vám poslúžia ako referencie," hovorí Jana Voleková.

CV musí byť adresný

Poslali ste životopis na sto emailových adries a nikto sa vám neozval? Jednou z príčin môže byť aj to, že váš životopis nie je adresný, teda prispôsobený danej pracovnej ponuke. Ak sa zaujímate o pozíciu manažérky v banke, vyzdvihnite vo svojom životopise tie fakty, ktoré s pozíciou súvisia. V prípade, že vás oslovila ponuka obchodného zástupcu, vyzdvihnite zručnosti, ktoré sú pre toto povolanie potrebné a žiadúce.

Skontrolujte si chyby

Nielen šaty robia človeka, ale obraz o vás si môže váš budúci šéf urobiť po prečítaní životopisu. Najlepšou vizitkou o vás by určite neboli gramatické chyby. Hrúbky alebo preklepy z nepozornosti dokážu naozaj odradiť. A zvlášť pri pozíciách, v ktorých sa vyžaduje komunikácia či už s klientom, alebo zákazníkom. Ak si nie ste istí, požiadajte o pomoc blízkeho človeka, ktorý je v gramatike doma, aby vám životopis ešte pred odoslaním skontroloval.

Emailová adresa musí byť profesionálna

Neprofesionálna emailová adresa typu cicuska123@, karkulka007 či sandokan05, nie je práve najvhodnejšia na konverzáciu s budúcim zamestnávateľom. Možno pridá na dobrej nálade, ale rozhodne uberie na dôveryhodnosti. Ak ešte nemáte vytvorené seriózne e-mailové konto, mali by ste si ho ihneď založiť. Najlepšie formou je email v tvare meno.priezvisko@domena.sk. Emailová adresa môže napovedať aj o zrelosti uchádzača.

Mzdu do životopisu neuvádzajte

Do životopisu nikdy neuvádzajte sumu, ktorú by ste chceli vidieť na výplatnej páske. Platové ohodnotenie preberete až na osobnom pohovore.

Uvádzajte iba pravdivé informácie

V životopise uvádzajte iba to, čo naozaj viete. To sa týka aj úrovne znalosti jazykov či ovládania počítačových programov. Môže sa stať, že vás na pohovore posadia za počítač alebo sa s vami začnú rozprávať v cudzom jazyku, čím sa ukáže skutočná úroveň vašich znalostí. Vyhnete sa tak trápnej situácii, keď si uvedomíte, že svoje znalosti ste precenili.

V životopisoch nezabúdajte na:

  1. Uvedenie kontaktu (telefónneho čísla a emailu).
  2. Správne uvedenie pracovných pozícií od najnovších až po staršie.
  3. Uvedenie správnych dátumov pri pracovných pozíciách.
  4. Aktualizáciu životopisu.
  5. Prispôsobenie CV podľa pracovnej ponuky.
  6. Profesionálnu emailovú adresu, z ktorej životopis posielate.
Viac o téme: Životopis Chyby Uchádzači Uchádzač CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy