Peniaze vás šťastnými neurobia: 5 vecí, ktoré robíte nesprávne!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čo sa týka peňazí, všetci robíme rovnaké chyby, pretože niekedy máme pocit, že čím viac zarobíme, tým spokojnejší budeme. Pokiaľ ozaj tužíte po naplnenom živote, prestaňte sa zameriavať na to, koľko zarobíte, svoju pozornosť venujte premýšľaniu ako svoje peniaze míňate. Renomovaní vedci Dr. Elizabeth Dunnová and Dr. Michael Norton o tom napísali knihu, ktorá dokazuje, že peniaze náš šťastnými jednoducho neurobia.

„Pokiaľ ide o zvyšovanie množstva peňazí, väčšina ľudí uznáva, že spoliehanie sa na vlastnú intuíciu je nedostatočné, čo podmienilo aj vznik priemyslu finančného poradenstva,“ vysvetľujú. „Pokiaľ však ide o míňanie, ľudia sa často spoliehajú na svoje tušenie, aby určili, čo ich spraví šťastnými.“

Prečo vám vaše peniaze neprinášajú dostatok radosti?

Kupujete si príliš veľa vecí a nie dostatok skúseností

Vo svete, kde takmer všetko môže byť vaše a stačí vám na to len kreditná karta a prístup k internetu, je ľahké zostať zahltený materiálnymi vecami. Pokiaľ však uznáte fakt, že väčšie uspokojenie vám prinesie večera s blízkymi ako nová plazmová televízia či mobil, dokáže to zmeniť váš postoj k nakupovaniu.

„Výskum ukazuje, že skúsenosti poskytujú viac šťastia ako materiálne statky z časti preto, že zážitky nám pravdepodobnejšie umožnia pocit emocionálneho prepojenia s inými,“ píše Dunnová a Norton.

Zameriavate sa na získavanie peňazí a zabúdate na čas

Niekedy sa tak zúfalo snažíme ušetriť, alebo sa nejaké peniaze snažíme zarobiť, že zabúdame na to najdôležitejšie – náš čas.

„Výskum naznačuje, že ľudia, ktorí majú viac peňazí, netrávia svoj čas príjemnejšie ako ostatní,“ hovoria autori. „Bohatší jednotlivci  majú tendenciu míňať svoj čas na činnosti spojené s relatívne vysokou úrovňou napätia a stresu ako je napríklad nakupovanie, práca či dochádzanie do práce.“

Na druhej strane šetrní ľudia to tiež niekedy preháňajú. Ak napríklad obetujete noc spánku na to, aby ste cez internet získali letenku lacnejšiu o dvadsať eur, v práci budete skutočne unavení a v konečnom dôsledku zistíte, že to nestálo za to.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Myslíte si, že obrovský dom vás spraví šťastnými

Čo by mohlo byť väčším uspokojením ako sa zbaviť podnájmu a kúpiť si nádherný vlastný dom?

Keď vedci pozorovali skupiny nemeckých majiteľov domov po piatich rokoch od kúpy, všetci tvrdili, že sú spokojnejší s ich novým domom. Existuje však jeden problém: Neboli spokojnejší so svojim životom. Podobne to dopadlo v Spojených štátoch, keď sa ukázalo, že majitelia vlastných domov, neboli o nič šťastnejší ako tí, čo si obydlie prenajímali.

Pokiaľ nám jedna z najväčších kúp, ktoré v živote urobíme, neprinesie žiadne uspokojenie, je zrejme na čase prehodnotiť ako minieme naše peniaze.

Doprajete si príliš veľa

Ak máte neobmedzené finančné zdroje, môže sa zdať hlúpe odopierať si jednoduché potešenia ako nové šperky či fľašu drahého vína k večeri. Musíte si však dať dobrý pozor, aby ste nedosiahli bod presýtenia, pretože môžete zničiť svoj potenciál byť šťastnejší.

„Smutnou realitou zostáva, že čím častejšie niečo prežívame, tým viac klesá vplyv, ktorý to v našom živote má. Vedomie, že máme prístup k úžasným veciam, podkopáva naše šťastie tým, že zníži našu tendenciu oceniť malé radosti v živote,“ tvrdia autori.

Investujete príliš veľa do seba a nie dosť do iných ľudí

Napriek všeobecnému presvedčeniu, že čím šťastnejší ste, tým ľahšie môžete urobiť šťastnými iných, Dunnová a Norton tvrdia prvý opak. Skúste robiť šťastnými druhých, a to prinesie radosť vám. Môže sa to zdať samozrejmé, no často na to zabúdame.

„V štúdii viac ako 600 účastníkov minulo väčšinu peňazí na svoje osobné výdavky, no to nijako neprispelo k ich celkovému šťastiu. To im prinieslo množstvo peňazí, ktoré rozdali iným. Čím viac investovali do iných, tým spokojnejší boli.“

Viac o téme: Peniaze Spokojnosť Šťastie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy