Ako naložiť s výplatou? 7 tipov, ktoré vás naučia investovať do budúcnosti

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste práve nastúpili do práce, za svoju prvú výplatu si môžete dopriať niečo pekné, či niekoľko drinkov s priateľmi. Míňanie druhej si však radšej poriadne premyslite, pretože tú by ste už mali investovať do svojej budúcnosti. Podľa finančného plánovača Michaela Solariho je dôležité naučiť sa robiť správne kapitálové rozhodnutia hneď na začiatku. Nikdy však nie je neskoro ani na zmenu a upraviť svoj spôsob finančného myslenia môžete ešte dnes.

Splaťte študentské pôžičky

Pokiaľ  ste si na štúdium požičali, hoci aj od rodičov, nerobíte dobre, ak splácanie odkladáte. Každý deň vám totiž rastú úroky. Pokiaľ to je možné, snažte sa pôžičky vyplatiť predčasne, ušetríte.

Získajte predstavu o svojich príjmoch a výdavkoch

Ak zarábate 12 000 eur ročne, jednoznačne nemôžete míňať 2 000 eur mesačne. Uvažujte, kde svoje peniaze utrácate a skúste si  do mobilu nainštalovať aplikáciu, ktorá vám ich pomôže kontrolovať.  Dbajte na to, aby ste nikdy neminuli viac, ako zarobíte.

Naplánujte si rozpočet

Rozpočet je plán ako vhodne míňať svoje peniaze. Neexistuje nič horšie, ako si uvedomiť, že ste polovicu platu minuli na nové topánky či jedlo v rýchlom občerstvení.  Rozpočet podobnej situácii zabráni a vy sa neocitnete bez peňazí už dva týždne po výplate.

Vytvorte si finančnú rezervu

Z platu si vždy odkladajte aspoň 25 percent bokom. Dnes sa vám možno darí skvele, ale nič nie je isté. Hoci si to nepripúšťate, na úrade práce sa môžete ocitnúť aj vy, a preto by ste mali mať po ruke finančnú rezervu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Stanovte si finančné ciele na najbližšie roky

Pravdepodobne sa vám zdá, že máte ešte kopu času, kým začnete uvažovať nad vlastným bývaním, či zakladaním rodiny, no v skutočnosti by ste na ne mali začať šetriť už teraz. Kúpa bytu, auta či svadba stoja nemalé peniaze. S konkrétnym cieľom pred očami, pôjde odriekanie ľahšie.

Nastavte si automatické príkazy na bankovom účte

Keď sa musíte rozlúčiť s určitou sumou každý mesiac, máte pocit, že o ňu prichádzate, hoci vám naďalej zostáva na sporiacom účte. Pravidelný automatický príkaz na prevod nie je až taký bolestný, najmä ak ide o menšie finančné položky.

Investujte do poistenia

Ak budete mať trochu šťastia, zrejme sa vám nič nestane – nezlomíte si nohu ani vás nepostihne žiadna choroba. Nežijeme však v ideálnom svete a je možné, že kvôli zdravotným komplikáciám prídete o prácu alebo vás postihne iná pohroma. Neriskujte to zbytočne, niektoré poistky majú ozaj minimálne poplatky.

Viac o téme: Peniaze Financie Tip Investícia Plat Výplata Zarábať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy