Chcete vyšší plat? Poradíme vám, ako na to

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste sa rozhodli požiadať o zvýšenie platu, robíte dobre. Šanca, že váš šéf z ničoho nič príde a navrhne vám peniaze navyše, je zrejme mizivá. Ak si skutočne myslíte, že si v práci zaslúžite väčšiu odmenu, je načase začať plánovať. Prinášame návod ako na to.

  1. Pred rozhovorom s nadriadeným sa vyzbrojte faktami. Informácia je váš najlepší priateľ. Zistite si, koľko zarábajú pracovníci na iných oddeleniach vašej firmy či konkurenčných spoločnostiach. Hľadať môžete aj na internete.
  2. Zhodnoťte nakoľko ste v súčasnom zamestnaní spokojní. Pokiaľ sa vám zdá, že vás nevedia oceniť, mali by ste byť pripravení dať výpoveď, ak vašu žiadosť o zvýšenie platu odmietnu. Skúste si zistiť, aké sú vaše šance na novú prácu skôr, než celý proces začnete.
  3. Ak ste v práci spokojní, a to aj vtedy ak vyšší plat nedostanete, skúste porozmýšľať nad inými výhodami, ktoré vám môže nadriadený ponúknuť. Zvážte pozitíva ako viac dovolenkových dní, flexibilný čas či ďalšie veci, ktoré vám môžu priniesť úžitok a nezaťažia peňaženku vášho šéfa, a teda sú realizovateľnejšie.
  4. Priebeh rozhovoru si skúste nacvičiť s priateľom či členom rodiny. Tréningom získate dôležitú spätnú väzbu, a tak sa vyhnete tomu, aby ste pôsobili príliš sebavedome či váhavo. Okrem toho si spresníte, čo chcete povedať a zbavíte sa i dávky stresu.
  5. S nadriadeným si dohodnite súkromnú schôdzku a dbajte na správne načasovanie. S podobným návrhom neprichádzajte v období, keď firma ohlásila škrty v rozpočte alebo prepúšťanie.
  6. Preukážte úctu i profesionalitu a vhodne sa oblečte. Nemusíte zo skrine vyťahovať oblek, ak to vo firme nie je zvykom, ale dajte si záležať na tom, ako vyzeráte a príďte načas. Pozrite sa šéfovi do očí a nebojte sa prehovoriť.​​​
  7. Buďte asertívny, no nie agresívny. Neváhajte a neproste, pretože veľmi ľahko dostanete zápornú odpoveď, ale takisto sa nesprávajte prehnane sebavedomo vymenovávajúc všetky vaše úspechy ako nevyvrátiteľné fakty, lebo budete pôsobiť arogantne. Situáciu vnímajte ako rozhovor, nie ako prosbu či ultimátum. Skúste začať vetou: "Bol by som vďačný, keby sme si mohli pohovoriť o zvýšení platu."
  8. Nestavajte nadriadeného do negatívnej úlohy. O zvýšení platu hovorte ako o niečom, čo pomôže nielen vám, ale i firme. Zdôraznite, že zvýšenie platu by pomohlo vašej produktivite aj morálke.
  9. Šéfovi vysvetlite akú sumu by ste si na výplatnej páske predstavovali a ako ste sa k spomínanému číslu počas vášho prieskumu dopracovali.
  10. Bez ohľadu na to, aká bude reakcia vášho nadriadeného, pozorne počúvajte, čo vám povie a následne neutrálnym spôsobom s použitím parafráz reagujte. Aktívne počúvanie vo vašom šéfovi vzbudí pocit, že nestojíte proti sebe, ale vediete dialóg.
  11. Ak vás odmietnu, rešpektujte toto rozhodnutie, ale slušne sa opýtajte na dôvody. Informujte sa o požiadavkách, ktoré musíte splniť, aby ste mohli vyšší plat získať v budúcnosti. Ak dosiahnete, čo ste si zaumienili, dajte najavo vďačnosť, ale zachovajte si rozvahu a tvárte sa profesionálne, aby to zamestnávateľ neoľutoval.
Viac o téme: Peniaze Pomoc Rady Plat Zvýšenie Kroky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: usnews.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy