7 trikov, ako získať vyšší plat

Nebojte sa otvoriť diskusiu o vyššej mzde. Hlavne, v prípade, ak vás povýšili.Nebojte sa otvoriť diskusiu o vyššej mzde. Hlavne, v prípade, ak vás povýšili. Zdroj: thinkstock.com

Je vám nepríjemné začať hovoriť o zvýšení vášho platu? Dobrá správa je, že nie ste sami. Je to náročná úloha, ktorá je súčasťou pracovného života. Dôvodov na zvýšenie mzdy môže byť viacero. Napríklad pracujete vo firme už viac ako štyri roky a váš platový výmer ešte žiadne výkyvy smerom nahor nezažil. Dôvodom môže byť aj prechod na iné pracovné miesto, ktoré si vyžaduje väčšiu zodpovednosť.

To je aj prípad nášho čitateľa, ktorý už 5 rokov pracuje na pozícii mechanika a nastavovača. Dostal ponuku nahradiť svojho kolegu na inom oddelení a zároveň možnosť postúpiť na vyššiu funkciu. Rozmýšľa však nad tým, či osloviť nadriadeného a požiadať o zvýšenie platu.

Ako radí Vladimír Tuka z Neuroleadership Group, ak sa pracovník vo svojej súčasnej funkcii osvedčil a vedenie mu verí, že má na viac a preto mu teda ponúka vyššiu a zodpovednejšiu pozíciu, tak je nielen možné, ale aj žiaduce trvať na vyššej odmene. A to takej, ktorá zodpovedá novej pozícii a zodpovednosti.

„Pokiaľ firma (nadriadený) mienil svoju ponuku na nové miesto seriózne, nevidím dôvod, prečo by o zvýšenie platu tento zamestnanec nepožiadal. Je to logické a férové. Avšak, ak by vedúci odmietol diskutovať o zmene pozície a zároveň navýšení odmeny, potom je na mieste, klásť si otázku, aký má firma záver a o čo jej ide. V takomto prípade by som zvažoval, či na ponuku vyššej funkcie pristúpim. Firmy zvyčajne dávajú prednosť obsadzovaniu vedúcich pozícii z vnútorných zdrojov. Vychádza ich to mnohonásobne lacnejšie a udržia si (zvyčajne) pevnejší a regulárnejší tím. Istým neduhom, ktorý povyšovanie interných zamestnancov sprevádza je fakt, že vedenie firiem sa snaží maximalizovať úspory na úkor svojich povyšovaných zamestnancov. Ak potom diskutujú o navýšení platu úplne neadekvátne (niekedy až ponižujúcim spôsobom). Pocit nespravodlivosti, ktorý má v sebe povýšený zamestnanec , ovplyvňuje jeho výkon práce. Odporúčam preto, stáť si pevne za svojim a žiadať odmenu, ktorá mu osobne zaručí, že bude s ochotou, nadšením a potešením odvádzať tie najlepšie výkony v novej pozícii,“ vysvetľuje Vladimír Tuka, regionálny riaditeľ NeuroLeadership Group.

Ako by ste však mali začať rozmýšľať, ak plánujete rozhovor s nadriadeným o zvýšení platu? Dôležité je v prvom rade pochopiť požiadavky zamestnávateľa a mať pripravený strategický plán. Pri rozhovore byť profesionálny a byť si vedomý svojich schopností a profesionálnych zručností. Je to váš „majetok“, ktorý vášmu zamestnávateľovi môžete ponúknuť. Zároveň buďte realisti a zostaňte pri vyjednávaní pri zemi.

Pri rozhovore o zvýšení mzdy sa pridŕžajte týchto bodov:

  1. Vyjednávanie o mzde by sa malo niesť v duchu výhry pre obidve zúčastnené strany. Výhra pre vás znamená väčšiu spokojnosť a zvýšenie mzdy, pre zamestnávateľa znamená krok vpred v podobe kvalitného zamestnanca. Podľa toho sa aj chovajte. Povyšovanie ani porovnávanie sa s ostatnými kolegami nie je na mieste.
  2. Snažte sa porozumieť potrebám zamestnávateľa. Uistite vášho nadriadeného, že ste prínosom pre spoločnosť. Spomeňte vaše najväčšie kvality a aké výsledky ste dosiahli v poslednej dobe. Spomenúť môžete aj aktivity, na ktorých momentálne pracujete.
  3. Buďte realisti a zistite si výšku platu na podobnej pozícii na trhu práce.
  4. Zamestnávateľovi predostrite konkrétnu ponuku o výške platu. Ako sme spomenuli vyššie, musí reflektovať trh práce.
  5. Počítajte aj s tým, že spoločnosť bude mať rozpočet na celoročné aktivity stanovený už vopred. V tom prípade sa na zvýšení platu dohodnete o niekoľko mesiacov neskôr. Nezabudnite si však ústnu dohodu písomne potvrdiť.
  6. Majte pripravené vyjadrenie aj pre prípad, že vám spoločnosť namiesto finančného ohodnotenia ponúkne väčšie benefity, poskytne voľno za prácu nadčas alebo iné výhody. Bolo by to pre vás dostatočné ohodnotenie?
  7. Ak sa chystáte na pracovný pohovor, v ktorom máte predostrieť výšku vášho očakávaného platu, dopredu si zistite približnú cenu práce na podobnej pozícii.

Pozrite si pracovné ponuky s uvedenou výškou platu.

 

Viac o téme: Zamestnanec Plat Mzda Povýšenie Vyjednávanie Podmienky Vyšší plat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy