Výplata na ruku? Koledujete si o nízky dôchodok

Umelé znižovanie vymeriavacieho základu zamestnanca má za dôsledok negatívny dopad na nemocenské a dôchodkové dávky.Umelé znižovanie vymeriavacieho základu zamestnanca má za dôsledok negatívny dopad na nemocenské a dôchodkové dávky. Zdroj: thinkstock.com

Vyplatenie časti výplaty na čierno môže mať aj negatívny dopad na vyplácanie nemocenských dávok, ako aj poskytovanie pôžičiek. Znamená to však aj nízke, prípadne žiadne odvody do II. piliera.

Stalo sa bežnou praxou, že zamestnávateľ dá pracovníkovi minimálnu mzdu a ďalšiu sumu mu vyplatí "na ruku". Umelé znižovanie vymeriavacieho základu zo strany zamestnávateľa, ako informovali predstavitelia Sociálnej poisťovne (SP), negatívne ovplyvní výšku sociálnych dávok zamestnanca.

Prihlásiť zamestnanca v Sociálnej poisťovni je povinný jeho zamestnávateľ, ktorý musí taktiež vykazovať vymeriavací základ zamestnanca a odvádzať za neho poistné na sociálne poistenie. V prípade umelého znižovania to má negatívny dopad na nemocenské a dôchodkové dávky, ako aj na poskytovanie pôžičiek. V neposlednom rade to znamená aj nízke, prípadne žiadne odvody do II. piliera.

Ak zamestnávateľ vôbec neprihlásil zamestnanca do registra poistencov a ak si zamestnanec uplatní nárok na nemocenskú dávku, prešetruje sa vznik pracovného pomeru. Ak sa preukáže jeho vznik – dávka sa prizná, avšak oddiali sa vydanie rozhodnutia a výplata. V prípade, že sa nepreukáže jeho vznik – nie je nárok na nemocenskú dávku. V prípade, že zamestnávateľ priznal poisťovni iba časť mzdy zamestnanca, sa dávka vypočíta zo zníženej sumy.

Aby zamestnanci predchádzali dôsledkom nižších alebo žiadnych dávok a dôchodkom, pracovníci SP odporúčajú zamestnancom kontrolovať plnenie povinností ich zamestnávateľov.
 

Viac o téme: Domáce Dôchodok Zamestnanec Sociálna poisťovňa Mzda Výplata Zamestnávateľ Nemocenské dávky Na čierno SP Dôchodkové dávky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy