Zoznam najlepšie platených odvetví: Farmácia vedie, strojárstvo sa prepadá

Najlepšie platy dosahujú zamestnanci z oblasti farmácie.Najlepšie platy dosahujú zamestnanci z oblasti farmácie. Zdroj: thinkstock.com

Najlepšie platy majú zamestnanci z oblasti farmácie, ktorí dokonca predbehli oblasť informačných technológií. Najvyššie platy sú v západoslovenskom kraji a najnižšie vo východoslovenskom regióne.

Prvenstvo v oblasti hodnotenia zamestnancov si udržuje farmácia. Zamestnanci v tejto oblasti dosahujú takmer o štvrtinu vyššie platy (o 23 percent), ako je celoslovenský trhový priemer. Vyplýva to z prieskumu PayWell 2014, ktorý realizovala spoločnosť PwC na vzorke dát z 275 spoločností z 18 odvetví. Vyššie platy, ako je celoslovenský priemer, dosahujú zamestnanci v oblasti informačných a komunikačných technológií (18 percent nad priemerom) a energetiky (8 percent nad priemerom).

Výsledky tohtoročného prieskumu v porovnaní s minulým rokom ukázali, že základné mzdy v energetike predbehli bankovníctvo. K zlepšeniu základných miezd oproti minuloročným výsledkom došlo v automobilovom priemysle a aj vo výrobe,“ hovorí Peter Lackó, senior manažér a líder oddelenia Poradenstva pre ľudské zdroje v PwC Slovensko.

Odvetvie, ktoré podľa prieskumu oddelenia Poradenstva pre ľudské zdroje PwC dosahuje najnižšie mzdové ohodnotenie, je strojárstvo (18 percent pod priemerom), v ktorom zároveň rástli mzdy zamestnancov najpomalšie. Platy zamestnancov zaostávajú za trhovým priemerom aj vo výrobe a logistike.

Dobrá správa však prichádza zo strany zamestnávateľov, ktorí v roku 2015 plánujú zvyšovať základné mzdy o 2,9 percent. V tomto roku patrilo medzi odvetvia s najrýchlejším nárastom miezd poisťovníctvo, automobilový priemysel a informačné a komunikačné technológie, ktorých zamestnanci by sa mali dočkať zvýšenia aj v budúcnom roku. K zvýšeniu platov by malo prísť aj v oblasti bankovníctva.

Spoločnosti plánujú určité zvýšenie základných miezd podľa súčasnej stratégie a finančnej situácie. Reálne zvýšenie však môže byť vyššie podľa skutočných výsledkov spoločností, vnímame aj významné rozdiely medzi sektormi,“ vysvetľuje Peter Lackó.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Zoznam odvetví od najlepšie, až po najhoršie platené:

  1. Farmácia
  2. Informačné a komunikačné technológie
  3. Energetika
  4. Bankovníctvo
  5. Automobilový priemysel
  6. Rýchloobrátkový tovar
  7. Obchod a distribúcia
  8. Poisťovníctvo
  9. Logistika
  10. Výroba
  11. Strojárstvo

Regionálne rozdiely vo výške odmeňovania

  • Najvyššie platy sú v Bratislave, resp. v západoslovenskom kraji.
  • Tesne za západným Slovenskom nasleduje stred Slovenska, najnižšie platy sú vo východoslovenskom regióne.
  • Úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je 12,5 % pod úrovňou miezd v Bratislave. Stredné Slovensko je tesne za západným (12,9 % pod úrovňou miezd v Bratislave) a nasleduje východoslovenský kraj (16,4 % pod úrovňou miezd v Bratislave).

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Najčastejšie poskytované benefity

V roku 2014 (máj 2013 – apríl 2014) dosahovali náklady vynaložené na zamestnanecké výhody v priemere na jedného zamestnanca 814 eur ročne. V porovnaní s výsledkom minuloročného prieskumu je to nárast o 31 eur na jedného zamestnanca.

Medzi najčastejšie poskytované benefity na Slovensku patrí:

  • stravovanie formou stravných lístkov,
  • poskytovanie mobilných telefónov a úhrada nákladov spojená so súkromnými hovormi,
  • poskytovanie dní pracovného voľna navyše,
  • poskytovanie príspevkov na poistenie,
  • poskytovanie vzdelávania (ktoré priamo nesúvisí s rozvíjaním oblasti potrebnej pre výkon práce).
Viac o téme: Zamestnanec Západ Východ Plat Mzda Výplata Kraj Odvetvie Ohodnotenie Pwc Paywell 2014
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Zdroj: Zdroj: PayWell 2014/PwC

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy