Slovensko zaostáva za krajinami s najvyššou čistou mzdou na svete

Priemerný Slovák pracuje takmer 8 mesiacov na to, aby v čistom zarobil toľko, čo Švajčiar za mesiac.Priemerný Slovák pracuje takmer 8 mesiacov na to, aby v čistom zarobil toľko, čo Švajčiar za mesiac. Zdroj: thinkstock.com

O tom, že na Slovensku sú platy nižšie ako v západnej Európe, všetci dobre vieme. Aké výrazné sú však tieto rozdiely? Vďaka Štatistickému úradu Európskej únie Eurostat sa na príjmy v mnohých nielen európskych krajinách dokážeme pozrieť jednotnou optikou. Rozdiely v príjmoch obyvateľov jednotlivých krajín sú priepastné.

Čistý mesačný švajčiarsky plat musí priemerne zarábajúci Slovák odpracovať až takmer 8 mesiacov. Ešte horšie sú na tom ale Bulhari a Rumuni, ktorí sa k priemernej čistej mesačnej mzde Švajčiara alebo Nóra nedopracujú ani za celý kalendárny rok.

Podľa najnovších údajov Eurostatu a našich prepočtov dosiahla v roku 2013 priemerná hrubá mzda na Slovensku 835 eur. Táto suma je o približne desať eur vyššia, než uvádzajú štatistiky Štatistického úradu SR (ŠÚ SR), čo je dôsledkom odlišnej metodiky európskych štatistikov. Eurostat však uplatňuje rovnakú metodiku pri dátach za všetky krajiny, a preto sú údaje porovnateľné. Priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka vlani dosiahla 645 eur a bola tak v rámci porovnávaných krajín 7. najnižšia. 

Najmenej mesačne zarobia Bulhari, ktorých čistá mesačná mzda dosahuje v priemere len 300 eur. To je dokonca menej, ako si na účte nájde Slovák pracujúci za minimálnu mzdu. Menej ako 400 eur v čistom mesačne zarobil aj priemerný Rumun. Hviezdnymi zárobkami sa nemôžu pochváliť ani zamestnanci v Litve a Lotyšsku, kde priemerná čistá mesačná mzda dosahuje rádovo len okolo 500 eur.

Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku, kde priemerná mzda síce podobne ako u nás v prepočte presahuje 800 eur, no v čistom si naši susedia nájdu na účtoch výrazne menej ako my. Priemerný čistý zárobok zamestnaného Maďara vlani dosahoval 536 eur, u Poliaka to bolo 619 eur. Hlavne maďarskí zamestnanci čelia totiž oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu.

Na druhej strane, v Českej republike sú platy v prepočte na eurá rádovo o „stovku“ vyššie ako u nás. Priemerná čistá mesačná mzda v Česku vlani dosiahla 740 eur. V rebríčku nad nami, no s čistou mzdou do tisíc eur, sa ešte ocitli aj Estónsko a Slovinsko.

Spomedzi našich susedov majú najvyššie platy Rakúšania. Priemerná čistá mesačná mzda v Rakúsku vlani dosiahla 2 283 eur. Ani rakúske príjmy sa však „nechytajú“ na zárobky v ďalších krajinách západnej a severnej Európy. Spomedzi krajín Európskej únie sa „v čistom“ najviac zarába v Luxembursku a to až 3 119 eur. Hoci v hrubom zarábajú najviac Dáni, vyššie daňovo-odvodové zaťaženie ich v rebríčku čistých miezd posúva v rámci EÚ „až“ na štvrtú priečku s čistou mzdou na úrovni 2 731 EUR.

Absolútnou jednotkou nášho rebríčka sú zamestnanci vo Švajčiarsku. V tejto európskej ekonomike dosiahla vlani priemerná hrubá mesačná mzda až takmer 6 tisíc eur, čo v čistom predstavovalo až 4 946 eur mesačne. Priemerná čistá mesačná mzda v žiadnej inej krajine nepokorila 4 tisíc eur, hoci Nórom k jej dosiahnutiu chýbal už len kúsok. A koľko sa zarába za oceánom? V USA vlani dosiahol priemerný čistý mesačný zárobok v prepočte 2 293 eura v Japonsku ešte vyšších 2 470 eur.

Nezabúdajme ale, že pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj druhú stranu mince, a tou sú cenová úroveň v krajine a náklady na život. A tie sú v západných ekonomikách tradične vyššie ako u nás.

Desiatka krajín s najvyššou čistou mzdou:

  1. Švajčiarsko (4 946 eur)
  2. Nórsko (3 962 eur)
  3. Luxembursko (3 119 eur)
  4. Švédsko (2 832 eur)
  5. Holandsko (2 760 eur)
  6. Dánsko (2 731 eur)
  7. Veľká Británia (2 649 eur)
  8. Fínsko (2 473 eur)
  9. Japonsko (2 470 eur)
  10. USA (2 283 eur)
Viac o téme: Slovensko Poštová banka Rebríček Plat Mzda Najvyššia mzda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy