Ste v práci nespokojní? Toto sú znaky, že je najvyšší čas odísť

V práci riešite stále tie isté problémy, ktoré šéf prehliada. V nedeľu večer sa vám pravidelne zhoršuje nálada, pretože si uvedomíte, že ráno "tam" zase musíte. V práci niekedy musíte zaťať zuby, ale nič sa nemá preháňať. Nasledujúce signály vám napovedia, že je možno čas poobzerať sa po novej práci, ktorá vás bude viac napĺňať.

Keď začnú prevažovať dôvody pre zmenu

Na začiatku nenápadné signály, ktoré naznačujú, že je pravdepodobne čas na zmenu, pribúdajú na intenzite. Postupne začnú zasahovať nielen do práce, ale do všetkých oblastí života. Hranica medzi "toto ešte má zmysel skúšať prekonať" a "už musím preč, lebo sa zbláznim" je veľmi tenká.

Ako spoznať, na ktorej strane stojíte? Ak sa tieto stavy opakujú len občas, väčšinou nad tým človek mávne rukou. Prehánky sa objavujú všade a kvôli pár dňom nepohody väčšinou nikto prácu meniť nebude. Lenže čo ak je to oveľa vážnejšie?

Ako spoznať, že je správny čas odísť?

Akonáhle vám negatívne myšlienky na prácu začnú zasahovať aj do osobného života, je to jasný signál, že niečo nie je v poriadku. Podnety na zamyslenie ale môžu byť rôzne:

  • Ste viac a viac vnútorne nespokojní, podráždení a v duchu už sa vidíte na inom mieste. Častejšie sa hádate s kolegami alebo so šéfom. K šialenstvu vás doháňajú aj veci, ktoré vám predtým nevadili. Skrátka: ​​ponorka ako vyšitá.
         
  • Do práce sa už dlhšiu dobu netešíte. Ráno by ste najradšej ostali v posteli. Keď idete popoludní z práce, už premýšľate, ako sa práci vyhnúť. Práca vám doslova nedá spať - pred zaspaním sa prevaľujete a premýšľate o nej.
     
  • Prestali ste sa snažiť niečo vylepšovať, pretože vašu snahu nikto neocení. Razíte prístup "odkrútim si svoje a viac neriešim". Možno sa zdá, že si tým uchováte zdravú myseľ, ale opak je pravdou. Čím dlhšie budete vedome stagnovať, tým horšie sa vám v budúcnosti bude hľadať nová práca.
     
  • Pracovné problémy si odnášajú vaši najbližší doma. Na nich si vybíjate svoj hnev a bezmocnosť. Potom vás to samozrejme mrzí.
     
  • Máte čím ďalej väčší pocit, že to prestáva byť ono. Kolektív je fajn, peniaze na účet chodia. Ale stále častejšie sa pohrávate s myšlienkou, že iná práca by bola zaujímavejšia. Napríklad preto, že v súčasnom zamestnaní ste už veľa rokov a cítite sa tak trochu ako inventár.
     
  • Objavujú sa časté zdravotné problémy, ako je nevoľnosť, bolesti žalúdka a hlavy, problémy s chrbticou. Psychická nepohoda a stres sa začne prejavovať viac a viac aj na vašej telesnej schránke. Telo vám dáva jasné signály, že tadiaľ cesta nevedie. V tejto chvíli je najvyšší čas začať konať. Zdravie máte len jedno.

Nebojte sa zmeny, môže byť k lepšiemu

Rozhodnutie zmeniť prácu nie je jednoduché, najmä ak ste na jednom mieste niekoľko rokov. Stále ale platí, že šance nájsť lepšie miesto sú veľmi dobré. Ak sa rozhodnete k tomuto odvážnemu kroku, držíme palce. Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaní o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Zmena Kariéra Zamestnanie Povolanie Nespokojnosť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, thebalancecareers.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy