Sledujte signály: Toto sa stane vášmu telu, keď nenávidíte svoju prácu

Zdroj: bolesť, práca, únava

Každý občas zažíva v práci krušné chvíle. Niekedy sa ale môže stať, že sa zlý deň alebo týždeň premení v nikdy nekončiaci, vyčerpávajúci pracovný stres, ktorý ničí vaše zdravie. Pozrite sa, ako na neho reaguje váš organizmus. Odborník na správanie v kolektívoch Jeffrey Pfeffer z prestížnej americkej Stanfordskej univerzity vykonal výskum, vďaka ktorému zistil, že až 8 percent ročných nákladov na zdravotnú starostlivosť v USA a až 120 000 úmrtí spôsobuje pracovná nepohoda a stres.

Vo chvíľach, kedy si mieru svojho duševného vyčerpania ešte úplne neuvedomujete, sa už stres začína podpisovať na vašom tele. Bohužiaľ, väčšina ľudí nie je zvyknutá pripisovať tieto príznaky syndrómu vyhorenia, ale skôr iným, bežnejším okolnostiam. Tu sú hlavné varovné signály, že sa na vás práca podpisuje horšie, než si myslíte:

  1. Nemôžete spať
    "Ľudia sa často sťažujú na to, že nemôžu spať, pretože majú plnú hlavu iných myšlienok," hovorí klinická psychologička Maryland Monique Reynolds z Centra pre zmenu úzkosti a správania. "Budia sa uprostred noci a premýšľajú nad zoznamom úloh, ktoré ich druhý deň čakajú. Ak sú spojené výhradne s prácou, je to zlé znamenie," upozorňuje.
  2. Trpíte bolesťami hlavy
    Vaše svaly sa napínajú, aby chránili telo pred zranením. Ide o obranný mechanizmus, ktorý ale môže fungovať aj v prípade, že sa chystáte do práce. Chronické napätie ramenách a zovreté čeľuste môžu mať za následok bolesti hlavy a migrény. "Stres vytvára fyziologické príznaky prejavujúce sa ako bolesť," uvádza psychologička.
  3. Bolia vás svaly
    Môžu vás ale bolieť aj iné časti tela, no predovšetkým svaly. Aj na stoličke za pracovným stolom sa môžete neustále cítiť, ako keby ste bojovali s rozzúreným tigrom. Mozog vám zaplaví adrenalín a ďalšie stresové hormóny, čo je dané tým, ako neustále očakávate útok zo strany nepríjemného šéfa alebo kolegov. V takých chvíľach ste permanentne zovretý, prípadne sa pri stole hrbíte v podvedomej snahe sa schovať. A práve z toho vás môžu bolieť svaly na rôznych častiach tela, ako by ste deň predtým dreli celé hodiny v posilňovni.
  4. Vaša psychika trpí
    Zvýšený stres môže zhoršiť vaše psychické problémy. "Ak inklinujete k nejakému druhu duševnej choroby, mohla by kvôli nepríjemnému pracovnému prostrediu prepuknúť naplno," varuje psychologička. Iní odborníci upozorňujú najmä na negatívny vplyv nefér jednania. "Nespravodlivosť je obzvlášť toxický faktor, pretože zasahuje jadro toho, kým sme," hovorí kanadský psychológ E. Kevin Kelloway. "Keď s vami niekto zaobchádza nespravodlivo, útočia tým na vašu dôstojnosť, a v podstate tým hovoria, že si nezaslúžite spravodlivé zaobchádzanie," tvrdí Kelloway.
  5. Ste častejšie chorý
    Ak ste často prechladnutí, zamyslite sa nad tým, či sa v práci cítite dobre. Veľké množstvo výskumov dokazuje, že chronický stres oslabuje imunitný systém, ktorý je potom náchylnejší k nákaze najrôznejšími vírusmi a baktériami.
  6. Strácate záujem o sex
    Keď si budete nosiť svoju prácu domov, môžu tým utrpieť vaše vzťahy. Americká asociácia psychológov upozorňuje, že keď ženy musia uprednostňovať prácu nad svojím súkromným životom, môže to znížiť ich sexuálnu túžbu. U mužov môže tento stres viesť k nižšej produkcii testosterónu, a tým aj k nižšiemu libidu.
  7. Ste stále unavený
    Ide o hlbokú únavu, ktorú nevylieči žiadne zdriemnutie ani víkendový odpočinok. Nepríjemné pracovné prostredie môže vytvoriť kolobeh, ktorý je veľmi vyčerpávajúci. "Cítite sa zničený, pretože pracujete príliš dlho, a pracujete príliš dlho, pretože ste preťažený," vysvetľuje kanadský psychológ.
  8. Trápi vás žalúdok
    Nespokojní zamestnanci sa sťažujú na zažívacie problémy, ktoré však nebudú pripočítavať negatívnemu vplyvu svojho zamestnania. Zápcha, hnačka, nadúvanie alebo bolesti, to všetko môže byť spojené s pracovným stresom. "Pozoroval som to sám na sebe," priznáva kanadský psychológ. "V práci, ktorú som predtým robil, som mal asi pol roka každú nedeľu bolesti žalúdka. Až po čase som pochopil, že to nie je z jedla, ale kvôli pondelkovom pracovným povinnostiam, na ktoré som už cez víkend začal myslieť. Keď som stresujúcu prácu opustil, tento príznak okamžite zmizol," zveril sa Kelloway so svojím príbehom.
  9. Menia sa vaše chute
    Apetít je úzko prepojený s mozgom. Pri akútnom strese sa tak uvoľňuje adrenalín a hovorí vášmu telu, aby potlačilo trávenie a zameralo sa na záchranu ostatných životne dôležitých funkcií. Preto máte niekedy zo stresu tak zovretý žalúdok, že ani nemôžete jesť. Zaujímavé ale je, že dlhodobý stres má presne opačný efekt. V nadobličkách sa totiž začne vo väčšom množstve tvoriť hormón kortizol, ktorý zvyšuje hlad. Hladovanie tak často vystrieda prejedanie. V tejto súvislosti by malo zaznieť, že sladké potraviny môžu otupiť reakcie a emócie súvisiace so stresom, zároveň sú ale nezdravé, takže by ste sa im mali skôr vyhýbať.

Ako môžete zmierniť pracovný stres?

"Ľudské telo občas potrebuje odpočinok, a to aj v práci. Ak je to aspoň trochu možné, robte si prestávky. Prejdite sa, napite, natiahnite sa. Keď nedáte vášmu nervovému systému príležitosť k odpočinku a resetu, začne to mať dlhodobé škody," vysvetľuje psychológ Reynolds. Po práci si preto zacvičte, meditujte a venujte sa svojim koníčkom, aby ste na stresujúcu prácu aspoň na chvíľu zabudli. Môžete tiež skúsiť zmeniť svoje myslenie, snažiť sa byť pozitívny a vyhýbať sa stresovým situáciám, ako napríklad komunikácii s nepríjemnými kolegami. Ak žiadna z týchto metód nepomôže, je najlepším riešením prácu opustiť a nájsť si lepšie miesto.

Využiť na to možete pracovný portál Kariéra.skslužbu Agent, ktorá vám pracovné ponuky bude zasielať priamo na mail. Môžete sa tiež pridať do facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných ponukách. Do skupiny sú totiž každý deň pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Práca Bolesť Únava Znaky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, worldhealth

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy