Posledný deň v práci? Týmto vetám sa radšej vyhnite!

Posledný deň v práci si dávajte pozor na to, čo poviete!Posledný deň v práci si dávajte pozor na to, čo poviete! Zdroj: thinkstock.com

Blíži sa váš posledný deň v práci a vy už len počítate, koľko hodín v nej musíte ešte stráviť? Stôl máte vyčistený, zaslali ste aj ďakovné emaily ľuďom, s ktorými ste spolupracovali, a nič už nebráni poslednému zatvoreniu dverí. Iba ak by ste stihli ešte niečo povedať.

Predtým, než v práci zatvoríte za sebou dvere, dávajte si pozor, aby ste nepovedali niečo, čo môžete v budúcnosti ľutovať. Ide hlavne o skupinu ľudí, ktorí sa nerozišli so zamestnávateľom v dobrom. „Bez ohľadu na to, aký je dôvod odchodu z práce, nikto by za sebou nemal páliť mosty,“ radí britský podnikateľ a miliardár Richard Branson. 


Viac sa dočítate v článku: Končíte v práci? Úspešní ľudia radia, ako by mal vyzerať váš odchod


Svet je naozaj malý a nikdy neviete, kedy môžete nadobudnuté kontakty v zamestnaní využiť vo váš prospech. S niektorými ľuďmi sa dokonca možno ešte v práci stretnete. Preto si dávajte pozor na to, akými slovami sa rozlúčite so svojimi kolegami:

10 viet, ktoré by ste posledný deň v práci nemali nikdy vysloviť:

  1. Táto firma je ako potápajúca sa loď
    Napriek negatívnym emóciám nemusia aj ostatní zamestnanci pocítiť, že vás odchod z práce neprebehol v pozitívnom duchu. V každom prípade však ostatným pri odchode poprajte veľa šťastia.
  2. Počas najbližších dvoch týždňov budem nezastihnuteľný
    Každý zamestnávateľ chce, aby si zamestnanec plnil svoje pracovné povinnosti až do konca. Väčšina zamestnancov, ktorým sa blíži termín ukončenia pracovného pomeru, však nepovažujú za potrebné odovzdať informácie novému zamestnancovi alebo ďalšiemu kolegovi. Posledné dni pracovného pomeru si zoberú dovolenku a doslova sa odstrihnú od pracovného sveta. Preto je na každom zamestnancovi, aby sa k svojmu odchodu postavil zodpovedne a svoje úlohy odovzdal ďalej.
  3. Budeme v kontakte
    Ľudia používajú túto frázu viac ako klišé. Pozor však na to, pred ktorými z kolegov túto vetu vyrieknete. Je pravda, že nemôžete byť v kontakte so všetkými. Preto ak nechcete s niektorými z nich stratiť kontakt, požiadajte ich o pripojenie na sociálnej sieti LinkedIn.
  4. Tak veľmi sa teším na moju novú prácu
    Vyrieknutie tejto vety bude vyznievať škodoradostne. Ak prechádzate zo zamestnania do zamestnania, rozlúčte sa radšej so slovami vďaky za prácu, ktorú ste mohli vykonávať.
  5. Nemáš ani tušenia, ako sa majú manažovať zamestnanci
    Priame urážky na svojho nadriadeného sú pravdepodobne najväčším prejavom ľútosti z odchodu. Predstavte si, že s vaším šéfom budete niekedy v budúcnosti spolupracovať. Myslíte si, že vás opätovne zamestná? Pri odchode z práce sa vyhnite akémukoľvek negatívnemu hodnoteniu vášho zamestnávateľa.
  6. Mal by si si nájsť nové zamestnanie. Naozaj chceš aj naďalej pracovať pre túto spoločnosť?
    Veľa ľudí má pocit, že posledný deň v práci by mali vyslať varovný signál pre ostatných. V tomto prípade platí, že by sa mal každý starať sám o seba a zobrať na vedomie, že každý zamestnanec môže mať úplne iný dôvod na odchod z práce.
  7. Nie, ďakujem, nepotrebujem žiadnu pomoc
    Ak ste sa rozhodli odísť z práce a ešte nemáte vyhliadnuté nové zamestnanie, alebo vás vyhodili, neodmietajte pomoc svojich kolegov. Odporúčanie môže fungovať nielen po línií vašich priamych kontaktov, ale nové príležitosti môžu prísť aj zo strany vašich kolegov.
  8. Neznášal som pracovať s tebou
    Tak, ako by ste nemali uraziť vášho šéfa, nemali by ste sa osobne dotknúť ani vašich kolegov. Nikdy neviete, či niekedy v budúcnosti nebudete prijímať do pracovného pomeru vášho bývalého kolegu.
  9. Problém nebol na mojej strane
    Nezbavujte sa všetkých problémov tým, že ich budete hádzať na druhých ľudí. Čestné a omnoho cennejšie je priznať si svoj podiel viny a namiesto ohovárania a výčitiek zatvoriť dvere a ísť ďalej.
  10. Nikdy nehovorte nikdy
    Váš posledný deň v práci je pravdepodobne aj poslednou príležitosťou, kedy sa oficiálne stretnete so svojimi nadriadenými alebo šéfom spoločnosti. Je preto dôležité, aby ste sa s nimi rozlúčili a poďakovali im za doterajšiu spoluprácu. Týmto spôsobom môžete zamestnanie dôstojne opustiť. Nikdy nehovorte, že sa už v živote neuvidíte!

Odchádzate zo zamestnania a hľadáte si nové? Pozrite si najnovšiu ponuku práce.


 

Viac o téme: Práca Zamestnanec Ústa Výpoveď Vety Veta Posledný deň v práci Ukončenia práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy