Už nevydržíte v práci? Zmenu zamestnania si dobre premyslite!

Zmenu zamestnania si treba dobre premyslieť.Zmenu zamestnania si treba dobre premyslieť. Zdroj: thinkstock.com

Arogantný šéf, nepríjemní kolegovia, nehostinné pracovné prostredie alebo nedostatočné finančné ohodnotenie. To sú všetko faktory, ktoré môžu zapríčiniť vyhorenie v práci.

Ak ste dospeli k zisteniu, že vaše súčasné zamestnanie je pre vás nevyhovujúce, nepodliehajte depresii a nerobte unáhlené rozhodnutia. Na zmenu zamestnania sa môžete postupne pripraviť.

V súčasnosti sa mnoho zamestnaných ľudí ocitlo v situácii, ktorá sa im zdá neriešiteľná. Na jednej strane im nevyhovuje ich pracovná náplň, kolektív alebo ohodnotenie, na strane druhej sa boja opustiť zamestnanie, pretože nevedia, ako by si našli nové. Psychológovia však tvrdia, že frustrujúcu prácu treba riešiť. Nie je to jednoduchý proces, dá sa však naň pripraviť.

S problémami so zamestnaním dnes už dokážu poradiť nielen špecializovaní psychológovia, ale aj profesijní poradcovia alebo tréneri osobnostného rozvoja. Ľudia, ktorí sa cítia „lapení“ vo svojom neuspokojivom zamestnaní, by nemali robiť radikálne rozhodnutia v strese či pod vplyvom depresívnych pocitov. Naša myseľ vtedy reaguje úplne inak ako v pokojnom a oddýchnutom stave. Odborníci odporúčajú ako prvý krok analýzu svojej terajšej situácie.

"Zamyslenie sa nad tým, čo nám v súčasnom zamestnaní vlastne najviac prekáža, býva štartom ku zmene. Môže to byť arogantný šéf, nepríjemní kolegovia, ťažko dostupná lokalita, zlá doprava, nehostinné pracovné prostredie alebo nedostatočné finančné ohodnotenie za náš výkon. Mnohých zamestnancov ich profesia neuspokojuje, neprináša im nič nové ani pozitívne, alebo im nevyhovuje ich zaradenie. Podľa toho by mali postupovať pri hľadaní novej. Po zistení faktorov, ktorým sa chceme vyhnúť, prichádza na rad druhý, zdanlivo jednoduchý krok – prísť na to, čo by nás bavilo. Táto úvaha býva v mnohých prípadoch dosť zložitá. Pri výbere povolania nás často ovplyvňujú očakávania našej rodiny a priateľov a my ich nakoniec vezmeme za svoje. Alebo robíme nudnú prácu, len aby sme niečo zarobili. Po čase nás to však v hĺbke duše škrie," vysvetľuje osobnostná trénerka Lucia Synčáková, riaditeľka podujatí Inner Winner Slovensko, ktoré poskytujú workshopy osobnostného rozvoja.

Pri tomto kroku pomáha, keď si napíšeme na papier všetky činnosti, ktoré nám za posledné roky priniesli radosť a uspokojenie. Po takejto „vizualizácii“ naša zmena začne nadobúdať konkrétne rysy. Mnohým určite pomôže aj odborné poradenstvo vo forme profesijných poradcov, trénerov či workshopov – nasmerovanie zvonku často otvorí oči.

Človeku, ktorý sa už pevne rozhodol pre zmenu, nič nebráni prebrať to so svojimi blízkymi a známymi, prípadne využiť súčasné profesijné a súkromné kontakty a rozšíriť ich. Môže si vopred pripraviť svoj štruktúrovaný životopis, pri niektorých profesiách tiež zostaviť portfólio alebo ukážky svojich prác či projektov. Ak si na túto fázu necháme niekoľko týždňov, ponuky sa môžu objaviť samy od seba.

Mnoho ľudí sa zdráha opustiť spoľahlivý zamestnanecký status, pretože sa obávajú neistoty slobodného povolania. Možno však netreba robiť takéto radikálne voľby.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

„Súčasný vývoj na trhu práce ukazuje, že mnohé malé a stredné spoločnosti dnes uprednostňujú prácu na dohodu, na faktúru alebo na krátkodobom projekte. Okrem toho mnohí už nepovažujú konkurenčný boj za hlavnú silu rozvoja podnikania, radšej partnersky spolupracujú s tými, ktorí im majú čo ponúknuť. Nazýva sa to „networking“,“ vysvetlila Synčáková.

Často sa stáva, že ak rozhodíme svoje informačné siete, zistíme, že je možné na mnohých pre nás príťažlivých veciach pracovať aj popri práci alebo si nájsť viac projektov, z ktorých budeme čerpať skúsenosti a honoráre.

Viac o téme: Domáce Zmena Zmena zamestnania Vyhorenie Burnout
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy