Znamenia, ktoré odhalia, že máte zmeniť prácu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

V živote existuje viacero znamení, ktoré vám ukazujú, že sa nachádzate na nesprávnej ceste. Jedno znamenie strieda druhé, až pokiaľ vám v hlave „nezasvieti kontrolka“ – červené svetlo symbolizujúce slepú uličku. Rovnako ako v živote, tak aj v pracovnej oblasti existujú znamenia, ktoré vás upozornia na to, že by ste sa mali zamyslieť nad zmenou práce.

Možno ste už v práci vyskúšali všetky pozitívne techniky. Svoju nespokojnosť ste riešili s nadriadeným, vyrozprávali ste sa kolegyni, a napriek tomu ste nenašli potrebnú rovnováhu. Nepríjemné pocity úzkosti vám natoľko zväzovali ruky, že ste neboli schopní normálne fungovať. Medzinárodne uznávaný konzultant pre strojárenský a technický priemysel Robert O´keane poodhalil päť znamení, ktoré vám napovedia, že by ste svoje súčasné pracovné prostredie mali zmeniť.

  1. Uviazli ste v situácii, v ktorej nemôžete vyhrať
    Nikto by sa nepustil do úlohy, ak by mal pocit, že sa púšťa do vopred prehratej bitky alebo ešte horšie, že stojí na vojnovom poli a čaká, kedy ho zasiahne guľka. Je veľmi dôležité, aby práca, ktorú vykonávate, mala pre vás zmysel. Ak bude šéf alebo vedenie pochybovať o vašej práci a splnených úlohách, mali by ste sa začať obzerať po iných pracovných príležitostiach. Je nepríjemné, a z dlhodobého hľadiska neprijateľné, aby vám niekto hádzal polená pod nohy a diskvalifikoval vašu prácu. Obral by vás tým o nadšenie a akúkoľvek chuť pracovať.
  2. Stratili ste chuť pracovať
    Mnohí sa pýtajú: „Je dobré, ak nad prácou premýšľam aj mimo pracoviska?“ A čo tí, ktorých práca natoľko nezaujíma, že nad pracovnými aktivitami nerozmýšľajú vôbec a stávajú sa ľahostajnými? Ak prácu vykonávate so záujmom, potom ste neustále zvedaví, máte chuť učiť sa nové veci a aj po niekoľkých rokoch môžete neustále na sebe pracovať. Majte na mysli, že pokiaľ čas nezastane, nemali by prestať pracovať ani vaše myšlienky. V opačnom prípade je načase zmeniť prácu.
  3. Máte pochybnosti
    Práca, ktorú vykonávate, by mala vo vás vyvolávať iba pozitívne pocity, ale najmä pocit istoty. Dokonca, aj keď urobíte nejakú chybu, mali by ste mať chuť ju ihneď opraviť a byť radi, že ste si ju všimli. Ak sa však dostanete do fázy, kedy začnete pochybovať o vašej práci a ľudia vo vašom okolí vám to len potvrdia, pohnite sa ďalej. V zamestnaní by ste mali mať dostatok sebavedomia a viery vo vaše schopnosti a ani názory ostatných by vás nemali rozhodiť. Ako ste ich jedným uchom dostali dnu, tak by ste ich druhým uchom mali vedieť vypustiť von.
  4. Máte žalúdočné vredy
    Keď sa povie pondelok ráno, veľa pracujúcich pri myšlienke na nový začiatok pracovného týždňa prevráti oči. Ak však zistíte, že už v nedeľu večer trpíte nechuťou a nepríjemným zvieraním žalúdka alebo máte pocit úzkosti, porozmýšľajte nad novou pracovnou úlohou, vďaka ktorej sa nepríjemných symptómov môžete zbaviť.
  5. Práca vás nebaví
    ​Práca nie je divadlo, do ktorého sa chodí pre zábavu. Predsa by ste však v práci mali nájsť aj zábavné momenty, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári. Ak vám takéto momenty chýbajú a práca vás evidentne nebaví, možno by ste sa mali zamyslieť nad zmenou pracovného prostredia.
Viac o téme: Zmena Zamestnanie Zamestnanec Znamenia Vyhorenie Burnout
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy