Stres náš každodenný. Ako s ním bojovať, radí odborníčka

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Stres môže byť motivujúci iba vtedy, ak je krátkodobý. Aby telo človeka zregenerovalo a dokázalo sa brániť stresu, potrebuje vypnúť od fyzickej aj psychickej činnosti. Existujú však aj ľudia, ktorým na odbúranie stresu pomáha sex alebo športová aktivita. Na otázky čitateľov online magazínu KariéraInfo.sk odpovedala koučka Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

 

Stres môže motivovať. Niekedy človek podáva pod veľkým tlakom "nadľudský výkon", ale na mňa každodenný stres pôsobí bohužiaľ tak, že som večne unavená. Moja zodpovedná práca (hlavný účtovník ) a vykonávanie rovnakej práce ešte z domu pre zopár spoločností, spôsobila nespavosť a pocit , že už nevládzem ani kráčať. Neviem si predstaviť, že by stres mohol pôsobiť opačným spôsobom. Čo mám robiť? (Iveta)

Stres je motivujúci, ak je krátkodobý. Ak vás práca dlhodobo stresuje je ťažšie sa preorientovať na pozitívnu motiváciu. Jednoznačne však všetci potrebujeme čas na regeneráciu, kedy sa nebudeme venovať žiadnej fyzickej, ani mentálnej činnosti, iba si oddýchneme.  Ak pracujete celý deň v robote a potom pokračujete v práci aj doma, je možné, že telo a myseľ nemá čas na regeneráciu. Skúste si vedome určiť čas iba pre vás a kedy sa práci nebudete vôbec venovať. Nezapnite notebook, neriešte čísla. Na to máte ďalší deň.

Ako odbúrať stres, keď mám z neho zdravotné problémy v podobe tetanických kŕčov? Mám ukončené vysokoškolské vzdelanie, no neviem, si nájsť prácu, ktorá by ma bavila. Momentálne ma nič iné nenapĺňa okrem mojej krásnej dcérky. Jedine čo robím, že externé upratovanie a manžela to hnevá. (Viki)

Podľa toho, čo píšete, by bolo vhodné urobiť osobnostnú diagnostiku, aká ste a na akú prácu sa hodíť. Na základe toho zistiť príčinu stresu a nastavíte si strategický plán. V Coaching-poradňa.sk uskutočňujeme odbornú typológiu osobnosti na základe testu GPOP. Je to dotazníková metóda, používaná pre porozumenie osobnosti v kontexte Jungovskej typológie.

V minulosti som využil služby kouča a zaplatil som mu 140 eur za dvojhodinové poradenstvo. Na základe jeho pokynov som začal športovať, čím sa mi mal odbúrať aj stres. Upozorňoval som dotyčnú pani na všetky moje problémy. Neskôr som však skolaboval a skončil v nemocnici. Myslíte si, že koučing je ten správny postup, keď vám niekto radí bez akejkoľvek zodpovednosti za nemalé peniaze? Pani mi nakoniec vrátila peniaze, čím mi dala za pravdu, ale mohlo to dopadnúť aj horšie. (Milan)

Vždy si v prvom rade treba pozrieť vzdelanie osoby ku ktorej sa nahlásite. Či to je lekár, psychológ, kouč, alebo kaderník. Odporúčam si zistiť, akú školu vyštudoval a ako na sebe pracuje ďalej. Ak ste boli u kouča (teda nie u psychológa, ktorý robí aj koučing) tak je neprípustné, aby kouč radil klientovi priamo, čo má urobiť. Žiaľ, sú aj takéto prípady.  Tak, ako aj v  iných odvetviach, že jedna nedobrá skúsenosť pokazí  vašu mienku o celej profesii.  Teším sa, že ste neprišli o zdravie, ani o peniaze a dúfam, že sa budete môcť porozprávať aj s koučom, ktorý  vás naozaj posunie ďalej.

Čo odporúčate na odbúranie stresu? 1)sex, 2)alkohol, 3)šport, 4)cigaretu alebo niečo iné? (čitateľ)

Sex aj šport môžu byť, ale alkohol a cigareta nie sú vhodné na odbúranie stresu. Ďalšie body by mohli byť sebapoznanie, plánovanie, relax, pohyb, strava, smiech ... a mnoho iného, čo záleží od individuality každého z nás.

Viac o téme: Práca Stres Pracovné prostredie Coaching-poradna.sk Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy