Bojujte proti nepriateľovi. Aj stres je možné poraziť!

Pokiaľ sa nesnažíme zbaviť stresu včas, hrozí nám, že sa ocitneme v bludnom kruhu.Pokiaľ sa nesnažíme zbaviť stresu včas, hrozí nám, že sa ocitneme v bludnom kruhu. Zdroj: thinkstock.com

Pocit tlaku a stereotyp v práci, finančné problémy, problémy s partnerom či zdravotné problémy. To všetko sú faktory, ktoré v nás vyvolávajú pocit úzkosti, napätia, vyčerpanosti či smútku. Kombinácia týchto faktorov vyvoláva stres, ktorý negatívne ovplyvňuje naše fyzické zdravie a vitalitu.

Mnohokrát sa stáva, že navštívime lekára kvôli bolesti hlavy, žalúdka či búšeniu srdca a hneváme sa, že lekár nás neochotne odbije diagnózou „stres“. Pri slove stres máme pocit čohosi nekonkrétneho, a tak sa snažíme hľadať iné, konkrétne príčiny toho, čo nám zdravotné problémy spôsobuje. Často si už ani neuvedomujeme alebo nechceme pripustiť vplyv stresu na náš organizmus. Vyššie uvedené symptómy sú príkladmi prirodzenej reakcie nášho tela na stres, ktoré môžu úplne zmiznúť, keď odstránime skutočného pôvodcu týchto problémov.

Stres je naším nepriateľom, ktorý vplýva na naše pocity a emócie, ovplyvňuje naše myšlienky, konanie a celý náš organizmus. Samozrejme, v mnohých prípadoch môže byť stres užitočným hnacím motorom, ktorému vďačíme za to, že sme úlohy splnili včas a stihli sme dokonca viac, ako sme mali pôvodne naplánované.

„Nie každý však vie využiť stres vo svoj prospech a tak okolo nás vidíme viac negatívnych následkov stresu, ako tých pozitívnych,“ vysvetľuje Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Pokiaľ sa nesnažíme zbaviť stresu včas, hrozí nám, že sa ocitneme v bludnom kruhu. Je to ako so zápalom v tele, ktorý sa postupne rozširuje. Keď sa nesnažíme stres ovládať, riskujeme, že negatívne ovplyvní aj ďalšie oblasti nášho života, či dokonca nás samých. Ľudia, ktorí stresu podľahnú takmer každý deň, trpia poruchami spánku, žalúdočnými ťažkosťami, depresiami a panickými pocitmi.

„V niektorých prípadoch môže stres dokonca negatívne vplývať aj na sebaúctu a sebadôveru, čo sa odrazí na našom výkone v práci a najmä v medziľudských vzťahoch,“ hovorí Silvia Lagnermann.

Stres je nebezpečne nákazlivý. Nie každý dokáže zakryť, čo práve prežíva, a verte, že na svoje okolie pod vplyvom stresu rozhodne nevplývate pozitívne. Stres môže byť dôvodom, prečo máme pocit, že sa nám začínajú veci vymykať z rúk a strácame kontrolu nad sebou samým.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Avšak máme pre Vás dobrú správu: pociťovanie stresu ešte neznamená zrútenie sa. Ide však o skutočný problém, ktorý nedovolí mysli a telu vypnúť, oddýchnuť si, zresetovať sa a byť pripravený na nové pracovné a životné výzvy. Každý z náš je jedinečný, a preto aj stres zvládame a pociťujeme každý iným spôsobom. Máme pre vás zopár drobných rád, ako si so stresom poradiť. Možno vám pomôžu práve v tejto chvíli:
 

  1. Nepoddávajte sa stresu, bojujte s ním! Keďže stres nie je poruchou ani chorobou, nedá sa z neho liečiť, ale dá sa ho učiť ovládať tak, že ho môžete dokonca využiť vo svoj prospech. Mnohých ľudí stres dokonca motivuje, prípadne im pomáha podať lepší výkon. Ak máte pri sebe kouča, je to ten správny človek, ktorý Vám ukáže moderné techniky, pomocou ktorých budete vedieť zmobilizovať svoje sily a zlepšiť výkon. Nenechajte, aby nad Vami stres vyhral. 
  2. Buďte trpezliví a verte si. Odstránenie stresu nie je záležitosťou jedného či dvoch dní. Stres je problémom, ktorý je lepšie s niekým zdieľať. Ideálne je, ak máte kouča, ktorému veríte. On je tu pre Vás, aby Vás naučil moderné (nielen relaxačné) metódy, pomocou ktorých sa zbavíte stresu, a tiež pomohol identifikovať stresory vo Vašom prostredí, vďaka čomu sa stresu zbavíte racionálne (či už ide o stres, ktorý je zapríčinený novou, nečakanou udalosťou, alebo stres, ktorý pociťujete pravidelne, stále z rovnakej príčiny). 
  3. Problémy riešte hneď, ako nastanú. Nezamietnite ich pod koberec. Tie najnepríjemnejšie povinnosti, ak je to možné, urobte ako prvé. Ostatné Vám už príde ako maličkosť a možno si dokonca aj v práci na chvíľu vydýchnete.

Chcete vedieť, ako zvládnuť stres v krízových situáciách v práci aj v súkromnom živote? Odporúčame vám kurz Stress management. Lístky si môžete kúpiť na portáli Predpredaj.sk.

 

Viac o téme: Stres Nepriateľ Vyhorenie Burnout
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy