Takto vyzerajú kariéristi. Oddychujú na záchode alebo pod stolom

Prepracovaní stážisti oddychujú za záchode alebo pod stolom.Prepracovaní stážisti oddychujú za záchode alebo pod stolom. Zdroj: Profimedia

Mladí stážisti v bankách sú ochotní postúpiť tortúru, len aby dosiahli vysnívané miesto, vytúžený plat a pracovnú zmluvu na niekoľko rokov. Spánok pre nich predstavuje stratu času a tak namiesto oddychu v súkromí, relaxujú na záchode alebo pod stolom v práci.

Len za minulý rok zarezonovali v médiách smutné správy o stážistoch, ktorí zomreli v dôsledku prepracovania. Ako prvý prípad sa objavil koncom leta v Bank of America. Iba 21-ročný nemecký študent Moritz Erhardt zomrel po prepracovaní v banke. Až 72-hodín ťahal bez prestávky,  domov sa dostal ráno o šiestej hodine a išiel sa osprchovať. V sprche ho našiel jeho spolubývajúci. Druhý prípad sa  odohral v Indonézii, kde mladá coypwriterka Mita Diran, ktorá pracovala pre spoločnosť Yong&Rubicam, zomrela v práci po nepretržitých 30-tich hodinách práce. Aby sa udržala v čulom režime, dopĺňala si energiu energetickými nápojmi.

Prípad, ktorý sa odohral len pre pár dňami v britskej privátnej banke Barclay sa našťastie obišiel bez ujmy na životoch. Je známe, že stážisti v bankách sú naplno vyťažení prácou. Denne sú zahltení nespočetným množstvom úloh a kvôli vidine získania pracovného miesta po ukončení školy, sú ochotní spraviť čokoľvek.

Spovede bývalých stážistov

Bývalý stážista na Wall Street odhalil pre Wall Street Journal, že stážisti mohli pracovať až 100 hodín týždenne.

Aj stážisti privátnej banky Barclay potvrdili, že vysoké pracovné nasadenie je na dennom poriadku. Preto si niektorí z nich zvyknú zdriemnuť na záchode. Hovoria tomu „záchodový šlofík“.  Ďalší z času na čas prespávajú aj pod stolom a umývajú sa na toaletách, aby ušetrili čas a zbytočne necestovali domov a späť do práce.

Časovo náročné vypracovanie podradných úloh, práca na trinásť až štrnásť hodín denne od skorých ranných hodín, takto vyzerá pracovný proces v americkej investičnej banke Morgan Stanley. Systém práce prezradili viacerí bývalí, ako aj súčasní stážisti.

Zmena po dvoch úmrtiach stážistov

Smrť dvoch stážistov z minulého roka, Moritza a Mity, bola úplne zbytočná. Vyhasli životy mladých ľudí, ktorí chceli zažiť raketový štart v ich kariére. Po úmrtí mladého bankára Moritza sa však niečo zmenilo. Na Wall Steet, kde sídlia najväčšie banky, okresali najväčšie počet hodín práce pre stážistov. Aj ďalšie banky sa pridali k úprave času pre mladších zamestnancov. Goldman Sach, Bank of America, JPMorgan a Credit Suisse vyhlásili sobotu za voľný deň.

Moritz Erhardt Galéria fotiek (4) Zdroj: int
Mita Diran Galéria fotiek (4) Zdroj: int.

Čo sa zmenilo po smrti stážistu na Wall Street?

Bank of America schválila memorandium, v ktorom je uvedené odporúčanie, aby mladí stážisti mali voľno najmenej štyri víkendové dni v mesiaci.

Americká investičná banka Morgan Stanley si vytvorila výbor, ktorému predsedá jeden z jeho najlepších investičných bankárov a jeho tím pracuje na tom, aby zlepšili pracovné podmienky pre mladých zamestnancov.

Goldman Sachs Group v októbri vytvorila pracovnú skupinu, ktorej cieľom je zlepšiť rovnováhu medzi prácou a súkromným životom najmladších zamestnancov. Snažia sa hlavne o zredukovanie práce analytikov počas víkendových dní.

Prečo sú mladí ľudia ochotní podstúpiť tortúru?

Letné stáže brigádnikov často vedú k dobre platených stabilným pozíciám v bankovom sektore, ktoré sú dokonca spečatené zmluvou na dva až tri roky. Napríklad pozícia analytika patrí medzi najlepšie platené pozície mladých ľudí v Amerike. Ich základný plat sa pohybuje okolo 70-tisíc dolárov ročne a môže sa vyšplhať až na 140-tisíc dolárov spolu s bonusmi. Stážisti sú počas letnej brigády taktiež podobne finančne ohodnotení.

Od stážistov v bankách sa však za oslnivý plat očakáva, že splnia všetky pracovné úlohy načas. Neraz sa stávalo, že tie najväčšie úlohy dostávajú až neskoro popoludní alebo večer, ktoré musia následne vypracovať. Niektorí ťahajú svoju prácu až do skorého rána, iní odchádzajú domov, aby sa osviežili a opäť sa vracajú do práce.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Banky Banka Relax Oddych Smrť Street Brigádnici Wall Prepracovanie Burnout Stážisti Moritz Erhardt Mita Diran
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: businessinsider.com; online.wsj.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy