Odborníčky radia: Prácu snov môžete nájsť

Eva Stanová (vľavo) a Eva Uhríková (vpravo)Eva Stanová (vľavo) a Eva Uhríková (vpravo) Zdroj: red.

Veľa ľudí sa v práci cítia vyhorení. Prácu vykonávajú mechanicky bez akejkoľvek štipky nadšenia a z tohto bodu sa nevedia dostať. Ďalší zotrvávajú v zamestnaní kvôli životnej istote, pričom túžia po zmene a uplatnení svojich schopností. Ako sa z tohto začarovaného kruhu dostať, vás v online rozhovore navigovali Eva Stanová, ktorá sa zaoberá hľadaním šťastia v práci a Eva Uhríková, ktorá pomáha s vyhľadávaním talentov.

Ak ste v práci nešťastní, nie je to trvalý stav. Nikdy nie je neskoro s hľadaním vhodnej práce, v ktorej budete šťastí.  K šťastiu k práci potrebujete zistiť, aké sú vaše kvality, na čo máte talent a potenciál do budúcnosti.

Každý deň môžete začať s otázkou: Čo by ma dnes urobilo šťastnou? Napíšte si odpoveď a na 100% to urobte. Život vám prostredníctvom nových ľudí, informácii začne ukazovať smer. Pýtajte sa ohľadom práce: Ako vyzerá práca mojich snov? Čo všetko by mala obsahovať, aby som sa cítila šťastná? Chcem sa zamestnať len kvôli ľuďom? Ako môžem podnikať a byť s ľuďmi?

 

Online rozhovor

2014-01-14 10:06:39 - otázka od dagmar kosova
Dobrý deň, prosím Vás, nájdem si konečne inú prácu, ako je opatrovanie mojej mamy? Ďakujem
Dobrý deň, nájsť si inú prácu z pozície opatrovateľky je možné, vyžaduje si 100% rozhodnutie, že prácu chcete zmeniť a vedieť čo iné túžite robiť, mať novú víziu. Začnite otázkou: Aká práca by ma urobila šťastnou? a urobte konkrétne kroky pre jej nájdenie.
2014-01-14 10:15:52 - otázka od Zuzana
Mám 48 rokov. Na pohovor, na ktorý mám kvalifikáciu ma ani nezavolajú. Manžel je ZTP, svoje povolanie už nezvládne vykonávať a vo svojom veku 52 rokov nevie začat v novom odbore.
Dobrý deň Zuzana, hľadanie zamestnania vo Vašom veku si vyžaduje naozaj úsilie a aktívne hľadanie. Okrem klasických prístupov požiadať o pomoc aj známych. Ak súrne potrebujete peniaze, začať aj s prácou s nižšou kvalifikáciou a zaradiť sa do pracovného procesu, budovať si spätne svoju hodnotu. Na začiatku stojí otázka: Aká práca by ma napĺňala šťastím? Možno si uvedomíte, že chcete pracovať v úplne novej oblasti a potrebujete si doplniť vzdelanie, získať nové skúsenosti, spoznať nových ľudí získať späť energiu šťastia z práce. Prajem veľa šťastia.
2014-01-14 10:17:24 - otázka od martin
Hľadám si prácu. V doterajšej práci som ochorel a tak som dostal padáka. Ako si mám nájsť prácu? Vopred vám ďakujem za radu.
Dobrý deň Martin, predpokladám, že to nebola len ľahká jednorázová choroba, čo spôsobila tak veľký problém, že ste musel odísť, no to nemusíme teraz rozoberať. Nájsť prácu si budete úspešne vedieť, keď sa obzriete za skutočnými dôvodmi, prečo už v tej práci nie ste a zistíte v akej práci by tieto dôvody ani nenastali, teda možno Vám práca úplne nesedela, možno ste preto robil chyby alebo Vás netešila a robili ste ju s odporom ... a pod. To všetko môže byť dôvod prečo ste nebola tá najsprávnejšia osoba na dané miesto, Zoberte to z druhej strany, možno je to pre Vás výzva nájsť si lepšiu prácu pre Vás. Zamerajte sa na to, čo by ste skutočne chcel robiť, na čo naozaj máte talent, potenciál schopnosti a čo Vás bude aj tešiť. Potom si definujte, kde takáto práca exsituje a aktívne oslovte možného zamestnávateľa s tým, že mu jasne a jednoznačne vysvetlíte, čo získa, keď budete "jeho" človek. Áno viem, nie je to jednoduchý proces, no len takto dôsledne a dôkladne Vás to dovedie k úspechu. Držím palce. Eva U.
2014-01-14 10:28:24 - otázka od Matúš
Dobrý deň, na to, aby som zistil, na aké povolanie mám najlepšie predpoklady existujú špeciálne testy. Robia takéto testy všetci psychológovia, alebo sú na to špecialisti? Je možné, dohodnúť si stretnutie aj mimo Bratislavy? Najmä, ak ide o viac stretnutí? Ja som napríklad z Dolného Kubína. Ďakujem
Dobrý deň Matúš, nie každý psychológ sa zaoberá aj profesijnou orientáciou, je dobre sa najskôr informovať o jeho oblasti zamerania. Rôzni psychológovia používajú rôzne testy aj s rozličnou mierou spoľahlivosti. Je naozaj na Vás preveriť si ich nástorje a referencie na nich. Je možné sa dohodnúť na stretnutí mimo BA, keď by sa jednalo o viachodinovú konzultáciu, avšak si myslím, že to môže byť efektívnejšie cez skype, alebo iný prostriedok.Použivam aj profesijnú diagnostiku, ktorá sa dá realizovať - vypísať testy on-line a následne sa k ich výsledkom spojiť telefonicky, či skypom. Nájdete jej popis na mojom webe www.navigaciavpovolani.sk v časti psychodiagnostika. Eva Uhrikova
2014-01-14 10:30:17 - otázka od Martina
Mám za sebou zopár rokov na pozícií asistentky/ sekretárky. Ale nevidím v tom svoje pracovné naplnenie. Urobila som si externe VŠ - sociálnu prácu, ktorá ma nadchla, ale uplatnenie aj keby som chcela v tejto oblasti pracovať je veľmi ťažké, keďže nemám v tom odbore žiadnu prax. Preto rozmýšľam, kde aj v budúcnosti nájsť uplatnenie. Bavila by ma práca z domu, byť pánom svojho času, baví ma písanie, tvorivá činnosť, varenie, kultúra, pamiatky, cestovanie. A naopak vôbec nemám talent na jazyky, neznášam stres a napätie, ale práce sa nebojím. Mám rada pred sebou nejaký cieľ a prepracovávanie sa k nemu. Poraďte mi prosím, ako raz naštartovať svoju kariéru? Ako zistiť ktorým smerom sa vydať? Plánujeme však s manželom založiť si rodinu, preto odhadujem, že do nových pracovných výziev a do zmeny pracovného miesta sa pustím až po materskej. Ale rada by som vedela z vášho pohľadu, aké by som mala možnosti, ktroým smerom sa vydať, na čo zamerať, či by som si mala doplniť vzdelanie, nad akými povolaniami mám uvažovať? Či by som nemohla robiť nejakú prácu už popri materskej dovolenke? Či ešte nebude neskoro o pár rokov v 33-36 meniť svoje povolanie od základu? Ďakujem za odpoveď. Martina
Dobrý deň Martina, gratulujem k tomu, že viete po čom túžite a čo Vás baví, to je výborný začiatok. Teraz je dôležité robiť to, čo vás nadchlo /získať prax možno aj zadarmo/ a venovať sa tomu čo vás baví, napr. písanie môžete rozvíjať blogovaním na tému sociálnej práce. Pýtajte sa: Aké informácie z tejto oblasti by vyriešili problémy iných ľudí? Je to činnosť, ktorú môžete robiť ihneď a využiť aj obdobie materskej dovolenky na vytvorenie Vašej šťastnej práce. Prajem veľa úspechov. Eva S.
2014-01-14 10:36:55 - otázka od Alena
Pekný deň, mám 54 rokov pred 2,5 rokom som prišla o prácu, ktorú som mala veľmi rada a snažila som sa ju vykonávať čo najlepšie. Hoci ma v práci považovali za makačku aj tak som o ňu prišla a teraz už o mňa v takomto veku nemá nikto záujem. Teraz pracujem na živnosť ako účtovníčka a administratívne práce, ale tej práce je veľmi málo, lebo tá lepšia klientela už má svojich účtovníkov, podnikatelia ubúdajú a ja neviem čo mám robiť. Podnikla som už rôzne aktivity, zaujímala som sa už o rôzne práce: upratovanie, žehlenie a mohla by som pokračovať, ale každý Vám povie bohužiaľ vek. Celý svoj život som venovala práci a teraz čo. Nikoho nezaujíma, že máte vedomostí, skúsenosti,chcú len do 29 rokov. Do, dôchodku je ďaleko a ak ešte predĺžia dôchodkový vek, čo s takýmito ľuďmi, je nás dosť, myslel niekto na takéto situácie. Celý život robíte a zato si nebudete môcť kúpiť ani potrebné lieky. Každý nemôže bývať v Bratislave. Pýtam sa odborníkov čo robiť?
Dobrý deň pani Alena, ano verim Vám je to naozaj veľmi ťažké a celkovo úplne komplexný problém, ktorý má veľa okolností a vstupov zvonka. To čo by som Vám skutočne vedela odporučiť je hľadať iskierky toho, čo Vás v práci teší a z tých malých vecí stavať väčšie. Viem, že sa mi takto zdiaľky lahko hovorí, no najskôr si odžite a odsmúťte, či vyzúrte túto nespravodlivosť... Keď sa uvolní priestor a energia ktorá v nej je zaseknutá, budete vedieť kráčať ďalej. A skúste si na túto cestu hľadania prizvať a požiadať niekoho, kto Vám pomôže držať energiu a silu, bude Vás povzbudzovať a pomáhať objavovať riešenia i keď malé, také v ktoré môžete VERIŤ že sú možné. Tie veľké rozdrobte na malé, lebo veľkým zdá sa neveríte. Prajem veľa sily a aj radosť z hľadania malých riešení. Eva U.
2014-01-14 10:38:58 - otázka od Janka
Téma pre mňa ako vyšitá. Mám čosi po 50-ke a cítim sa totálne vyhorená. Robím ako SZČO od r.1993 účtovníctvo a dane. Moje počiatočné nadšenie pre prácu zabilo množstvo byrokracie, neustále zmeny zákonov. Keby mi všetci klienti skrachovali, asi by mi tým pomohli vyriešiť moju situáciu... Lenže oni sa ešte nejakí zvyšní držia a ja s mojim vekom nemám aj tak nikde šancu sa napr.zamestnať. Možno by mi pomohlo keby som išla do kolektívu, nakoľko pracujem dlhé roky sama (čím trpím, lebo som inak veľmi komunikatívna) a vlastne som úplne odstrihnutá od sociálnych kontaktov. Lenže pre niektorých som zbytočne prekvalifikovaná, pre iných zase stará. Ale ak sa mám priznať, cítim sa touto profesiou unavená a robota ma nebaví a teda ani nevyvíjam nejakú snahu o zamestnanie sa v mojej profesii, alebo o nejakú inú zmenu. Akoby som čakala až finančne klesnem na úplné dno, čo sa už blíži priam raketovou rýchlosťou... A ja fakt neviem, čo robiť v 54-rokoch, pri VŠ vzdelaní a s 20-ročnou praxou ako SZČO,, čo tiež v životopise pôsobí ako negatívum. Je totiž viac ako jasné, že som bola 20 rokov sama sebe pánom a teda, že mám svoj názor na veci a že v kolektíve, kde je vedúci pracovník, to môže robiť problém... Ako sa dá pomôcť nájsť po 50-ke prácu, ktorú by som rada robila ? Neviem si predstaviť, že by som mala túto robotu robiť ešte cca 8 rokov, až do odchodu do dôchodku... A len tak na okraj na nejaké veľké podnikanie v inom fachu, nemám počiatočný kapitál a ani energiu... Čo so mnou ?
Dobrý deň Janka, situácia bez energie pre hľadanie novej práce nie je práve najlepšia. Je dôležité sa najprv pozrieť na to, čo by Vám energiu vrátilo späť. Začnite každý deň otázkou: Čo by ma dnes urobilo šťastnou? Napíšte si odpoveď a na 100% to urobte. Život Vám prostredníctvom nových ľudí, informácii začne ukazovať smer. Pýtajte sa ohľadom práce: Ako vyzerá práca mojich snov? Čo všetko by mala obsahovať, aby som sa cítila šťastná? Chcem sa zamestnať len kvôli ľuďom? Ako môžem podnikať a byť s ľuďmi? Prajem veľa šťastia. Eva S.
2014-01-14 10:43:22 - otázka od dj505lc
Ako sa vôbec dostať na pracovný pohovor v oblasti stavebníctva dizajnu architektúry. Keď vynakladám na to všetko , no prípadného zamestnávateľa zaujíma moje portfólio a nič viac. Začínam si myslieť ,že pozrú si inšpiratívne nápady aké mám a vôbec nejavia záujem aby ma zamestnali. Dá sa vôbec nájsť práca bez známostí ? Veď všetci čo poznám robia len kvôli tomu že majú známeho či rodinu vo firmách. Aj keď sú nejaké voľné miesta tak ich obsadzujú tými ktorých poznajú alebo sa vedia zaručiť za nich. Štát na pomoc ako sa majú mladý zamestnať vyčlenil len peniaze.Vonkoncom sa nesnažia robiť "skutky " majú len prázdne sľuby. Čo tak vymeniť tie milé "ochotne paničky na "upsvar" za pracovníkov, ktorý sa snažia pomôcť a vysvetliť aké má možnosti mladý človek? Je zvláštne , že kohokoľvek sa opýtam nemá poňatia aké má práva ako nezamestnaný. Odpoveď na to prečo mladý ľudia húfne opúšťajú slovensko , je plat na úrovni životného minima, sociálne zázemie - štátú je srdečne jedno či človek má z čoho žiť alebo nie, na slovensku si nikto neváži pracujúceho človeka, lebo v kapitalizme vyhráva silnejší a chudobný musí zomrieť. Slovensko ako krajina vymiera: či už z hľadiska kultúry, sociálnych "istôt" , inovatívnych nápadov, malopodnikateľov,...... Slováci sa proste hambia ísť na ulicu a bojovať za lepšiu budúcnosť. Radšej budu platiť a prispievať do preplnených vrecák šľachty - vládnych poslancov.
Dobrý deň, niekedy je naozaj čas ísť inou cestou, vybehnúť so zabehnutých koľají. Celkové Vaše nastavenie je, že ste orientovaný proti pôsobeniu na Slovensku a to nie je dobrý základ, či už na hľadanie alebo vytváranie práce. Rozmýšľali ste nad tým ísť pracovať do zahraničia? Preskúmajte možnosti týmto smerom. Niekedy človek musí odísť, aby sa mohol vrátiť s novým pochopením i víziou práce, ktorou by mohol prispieť. Prajem veľa šťastia. Eva S.
2014-01-14 10:45:39 - otázka od Martin
Mám 39 rokov. Už pol roka si hľadám novú prácu. Sedemnásť rokov pracujem ako obchodný zástupca. Chcel by som celkom zmeniť povolanie, pracovné prostredie, ale zatiaľ sa mi to nedarí.
Martin, ste v najlepších rokoch :-) a s kopou energie... pol roka je v dnešnej dobe bežné obdobie hľadanie. Dôležité však je, či ste správne zameraný na správnu pozíciu, povolanie a viete čo Vám naozaj bude sedieť. Keď budete mať v tom úplne jasno, potom ďalšia dôležitá vec je vedieť, prečo a aké kvality Vaše predurčujú toto povolanie a spokojnosť a úspešnosť v ňom. Ak to všetko viete, je to ako "predávať a ponúkať" kvalitný tovar... viete kde a prečo. To Vám ako obchodníkovi asi je známe. Teda takto osloviť tú správnu cieľovú skupinu "zákazníkov" - zamestnávateľov, ak ste rozhodnutý sa zamestnať. Veľa šťastia, úspechov a energie s "predajom" seba ako kvalitného zamestnanca :-) Eva U.
2014-01-14 10:47:30 - otázka od Milan
Takmer 25r. Pracujem v jednom zamestnani. Ako mam si najst nove zamestnanie, v ktorom by som nasiel novu motivaciu?
Dobrý deň Milan, skúmajte Vaše túžby a sny. Pýtajte sa Ako vyzerá práca, ktorá by ma napĺňala šťastím? Čo cítim keď túto prácu robím? Vytvorte si víziu novej práce. Inšpirovať sa môžete aj tu: http://chcete-stastnu-pracu-a-mat-vhodne-povolanie.styl-stastie.sk/
2014-01-14 10:50:53 - otázka od jana
dobrý deň, je to presne tak ako píšete. Pracujem vo veľkej spoločnosti a cítim sa vyhorená. Nie som však sama. Prácu zmeniť nemôžem, nakoľko som samoživiteľka rodiny a som rada že prácu mám. Vyskúšala som rôzne metódy ako požiadavky o preradenie, reorganizáciu práce, ale stále je to to isté. Náplň práce ma nebaví, no je to stereotyp, tak sa dá zvládnuť aj s nechuťou. Ak sa ma však niekto opýta, čo by som chcela robiť, neviem odpovedať. V súčasnej práci pracujem už 12 rokov a mám 38 rokov. Mám pocit, že mi "ten vlak " už ušiel...pomôžete mi zistiť kde mám problém? ďakujem
Dobrý deň Jana, samozrejme riešenie existuje vždy. Pri pocite vyhorenia, to chce čas a dopriať si luxus hľadať nové zdroje energie. Radi Vám pomôžeme či už osobne alebo v skupine. Inšpirujte sa tu: http://chcete-stastnu-pracu-a-mat-vhodne-povolanie.styl-stastie.sk/. Prajem veľa šťastia. Eva S.
2014-01-14 10:51:20 - otázka od Laura
Dobrý deň, som Ing. ekonómie mám ukončený odbor obchod a marketing. Pracovala som v štátnej správe 8 mesiacov, odkiaľ som musela odosť kvôli šikanovaniu mojej priamej nadriadenej. Nie som bojazlivý typ človeka ale denne znášať vhrážkiy osoby, že ak dobrovoľne neodídem je dosť nepríjemná a deprimujúca situácia. Potom som si našla prácu v cest. kancelárii, kde žiaľ kvôli prepúšťaniu sme boli prepustení tí čo sme boli v skúšobnej dobe. Pomaly 2 roky si neviem nájsť prácu, zúčastnila som sa niekoľkých 10 tok výberových konaní na určité pracovné pozície. Odpoveď znela: Vybrali sme si iného uchádzača". Často bez pozvania na pohovor. Úrad práce mi nevie ponuknúť žiadnu prácu. Môžete mi prosím Vás pomôcť alebo poradiť? Mám 31 rokov, VŠ a nemôžem sa uplatniť na trhu práce. Stovky CV som rozniesla po rôznych organizáciach, firmách....výsledok žiaden. Aktívne ovládam okrem slovenského jazyka jazyk anglický a maďarský. Ďakujem za pomoc.Laura
Dobrý deň Laura, vnímam z toho čo píšete, že máte naozaj čo ponúknuť, je skutočne asi najdôležitejšie sa zamerať cielenejšie na to čo Vám bude naozaj najlepšie sedieť. Zúžiť to, pretože často paradoxne býva najťažšie a najmenej efektívne plošné rozosielanie životopisov na veľa všeobecných ponúk. Musíte presne vedieť prečo je tá práca pre Vás "šitá na mieru" a potom ich aktívne o tom presvedčiť...
2014-01-14 10:54:38 - otázka od Betika
Ak mám 53 rokov. Cesta do roboty trvá 10 min., v malom okresnom meste, práca ma nenapĺňa a stále hrozí prepúšťanie. Dávno rozmýšľam o zmene, mám riskovať odchodom?
Milá Betika, pred rozhodnutím o odchode začnite najprv hľadaním odpovede na otázku: Aká práca by ma urobila šťastnou? Vytvárajte si výziu Vašej novej šťastnej práce. Skúmajte a robte aktivity v tomto smere. Prajem veľa šťastia Eva S.
2014-01-14 10:59:49 - otázka od janka
Dobrýdeň, ešte včera som Vám poslala svoj pracovný a vyhorený príbeh a som zvedavá na vašu odpoveď. Zatiaľ, čo si tu čítam, sú odpovede tak všeobecné, že nemôžu nikoho naštarovať. A radiť komusi kto má cca 50 rokov, aby si dolnil vzdelania a začal inde... Som vyhorená a mám VŠ vzdelania doplnené školeniami a pod., čo si mám ešte doplniť ? Ja si nepotrebujem doplniť vzdelanie, ja potrebujem sa znovu naštartovať a získať radosť z roboty. Ale ako ju získať, ak sa denne stretávate s tým, že čelní predstavitelia rozkrádajú celý tento štát a Vás zdierajú z kože, lebo im chýbajú kdesi peniaze na ďalšie rozhadzovanie... Ako toto chcete zmeniť ? Ako môžete mať radosť z roboty, keď vaeš ťažko zarobené peniaze musíte odovzdať ako nejaký desiatok svojmu pánovi ? A ešte sa Vám aj vysmievajú ...
Dobrý deň Jana, v prvom rade zmeňte svoje nastavenie. Ak prestanete útočiť na svoje okolie a myslieť na to ako sú všetci proti Vám. Čo sa týka radosti začnite otázkou: Čo by ma dnes urobilo šťastnou? A na 100% to urobte. Niekedy riešenie šťastia v práci môže prísť nájdením šťastia v súkromí. Eva S.
2014-01-14 11:04:37 - otázka od Alexander
Dobrý den ! Páčia sa mi Vaše aktivity, už dlhšie ich sledujem, fandím Vám a prajem úspešný rok 2014 :-) Po odpracovaní takmer 30 rokov v megafirme železníc som sa dodnes - už tretí rok - nenašiel a som vo veľkej (už aj finančnej) kríze a i ťažkej depresii. Rok síce pracujem vo väčšej akciovke, kde lacno predávam predávam svoj "bonus" (=jazyk), ale robiť "poskoka" a byť "lacno" mimo domova už nechcem. Som pevne rozhodnutý, že TU skončím. Kým však nemám nič "isté", nemôžem si to dovoliť (15 mesiacov bez príjmu po prepustení stačilo !)... Môj vek (t.r. 53) a VŠ vzdelanie, plus veľmi špecifická prax mi dáva len 2 možnosti: návrat do starých koľají i firmy (ani tam však nie je jednoduche sa "vrátiť", prepúšťanie a známosti trvajú...), hoci bral by som TAM "čokoľvek", či skúšať ďalej mimo domova (dnes dochádzam cca 4,5-5 hodín denne, moje rozhodnutie odísť i ďalej už nie je také pevné ako v počiatkoch - viem to riešiť) a hľadať šťastie tam ? Budete mi vedieť v ťažkom rozhodovaní (som slobodný a "doma" v Prešove mám bývanie i ZŤP mamku - 77 r. a jej stav sa zhoršuje) pomôcť ? Ako (a komu ?) sa už konečne predať ??? Ďakujem pekne !
Dobrý deň Alexander, áno domnievam sa, že sme už boli mailom v kontakte. Obdivujem Vašu trpezlivosť, odhodlanie a silu s akou hľadáte, čo je lepšie pre Vás. Je tato Vaša otázka komplexnejšia ako iste viete. Ponúkam Vám možnosť spojiť sa aj skypom jednu hodinu bezplatne, ako odmenu Vašej vytrvalosti :-) určite viete moje kontakty keď píšete, že sledujete naše aktivity. Vaľa šťastia. Eva U.
2014-01-14 11:06:31 - otázka od Jana
Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, ako nájsť uplatnenie v tvorivých profesiách (umelecké preklady, písanie textov)? Existujú nejaké stránky, fóra, ktoké majú váhu a dávajú šancu začínajúcim autorom? Keďže vieme, že táto sféra je častokrát o kontaktoch a nie o talente..
Dobrý deň Jana, v dnešnej dobe existuje mnoho priestoru pre začínajúcich tvorcoch. V prvom rade je dôležitá téma, o ktorej chcete písať. Podľa toho si nájsť blog, na ktorý môžete prispievať. Môj blog sa venuje téme šťastia a hľadám aj iných blogerov. Napíšte mi viac na info@styl-stastie.eu. Eva S.
2014-01-14 11:11:02 - otázka od Juraj
Dobry den, chcel by som sa poradit. Mam 30 rokov Bc diplom z odboru management a plynulo rozpravam po anglicky. Zatial som vsak mal iba neodborne prace + praca v zahranici v sklade. Viete mi poradit v akej oblasti by som sa mohol uplatnit na trhu prace na Slovensku? Dakujem
Dobrý deň Juraj, presnú odpoveď na Vašu otázku je málo informácii. Základom pre nájdenie šťastnej práce je poznať svoje talenty a poznať víziu svojej šťastnej práce. Inšpirujte sa tu: http://chcete-stastnu-pracu-a-mat-vhodne-povolanie.styl-stastie.sk/ prípadne nás kontaktujte s podrobnejšími informáciami. Prajem šťastný deň. Eva S.
2014-01-14 11:18:03 - otázka od Alexander
Dobrý deň, ako prekonat naozajstny vnutorny strach a ne(dô)veru v seba sameho v dnesnom tak depresivnom svete nezamestnanosti po 50-ke ? Ako sa "nepredať" pod cenu, ak sa to vôbec ešte podarí ? Čo je a bude s generáciou ešte aktívnych 50-nikov, ak sú už "na odpis" ? Dakujem pekne z Východu :-)
Dobrý deň Alexander, píšte o téme, ktorá je naozaj výzvou pre každého človeka. Existuje metóda, ktorá dokáže premeniť strach na pozitívnu hodnotu pre nás. Ak s ňou pracuje človek každodenne získava naspäť silu, vieru, sebahodnotu. Viac je na osobnú konzultáciu. www.styl-stastie.sk
2014-01-14 11:25:21 - otázka od marianna
Dobrý deň, mám problém, ktorý neviem sama vyriešiť, neviem ukázať svoje kvality, mojimi zásluhami sa často prezentujú moji kolegovia, navyše kolegyňa, ktorá z vlastného rozhodnutia odchádza mi pred koncom hádže polená pod nohy, nakoľko rada posedávala v iných kanceláriách na rozdiel odo mňa, je obľúbená, hoci prepierala každého, ja nemám vo zvyku chodiť po druhých kanceláriách a niekoho ohovárať, ja mám svoju prácu, ktorá ma baví a zaujíma a o ostatné sa nestarám, asi je to problém. Za akékoľvek Vaše stanovisko vopred ďakujem a prajem krásny deň Marianna
Dobrý deň Marianna, ďakujem, že zdieľate. Problém tu vidím v sebahodnote a podceňovaní. Naše okolie nám odzrkadľuje to, čo si osobne myslíme o sebe ako sa vidíme vnútorným obrazom. Viem, že sa Vám to bude zdať možno paradoxné, no najprv kolegyni poďakujte za to, že Vám ukazuje čo máte zmeniť. Potom sa pýtajte: Ako sa mám mať viac rada? a odpovede, ktoré Vám budú prichádzať realizujte. Inšpirovať sa môžete aj knihou Objavte seba Objavte šťastie, kde popisujem až 6 metód, ktoré môžu človeku pomôcť ak je problém sebahodnoty hlbší. Veľa vecí môže pochádzať z detstva a tam je potrebné liečenie zraneného vnútorného dieťaťa. Prajem Vám krásny deň. Eva Stanová
2014-01-14 11:27:44 - otázka od Zuza
Mám byť šťastná v práci, kde si šéfka s kolegyňou vypisujú lístočky, tak aby som nevedela o čom sa bavia? :(
Milá Zuzana, napadá ma otázka, čo vo svojom živote tajíte pred kým? Tu je dôležitá úprimnosť voči sebe, nech je to čokoľvek. Keď toto vyriešite, tak sa zmení aj správanie Vašich kolegov. Okolie nám zrkadlí to čo potrebuje v našom živote vyriešiť. Prajem krásny deň. Eva Stanová
2014-01-14 11:34:24 - otázka od monika
dobry den. mam 34 rokov. som vystudovana ucitelka 1. stupna. ucila som 4 roky (hlavne vytvarnu vychovu) a potom som sla opatrovat starych ludi do rakuska kvoli peniazom. teraz som doma asi treti rok. sem-tam idem do rakuska si privyrobit. pracu si hladam opat v ucitelstve, ale velmi tuzim podnikat. som tvoriva dusa, malujem obrazy, zboznujem davat dusu do veci, do niecoho, co da ludom opat energiu. dokazem si vytvorit krasny umelecky sprchovy murovany kut v mozaike. nebojim sa ist do novych veci. co ma brzdi, je anglictina. viem, sama sa mi do mozgu nenaleje. tuzim robit to, co citim zvnutra mna samej. myslim si, ze mam cit na zariadovanie interieriu, estetika, dizajn mi je blizky. rada zariadujem, viem si poradit aj s exterierom, ked treba nieco nove pomenit, vytvorit, v zahrade dat formu kvetom, krikom. mam povolanie ucitelky a rada by som bola sama sebe panou v praci, alebo robit v kolektive, kde je mozny pracovny rast. co si myslite, kde by som sa mohla uplatnit? najst spriaznenych ludi v praci, to je nadovsetko. som aj maserka - vzdy som tuzila si urobit masersky kurz. kde najst to prave orechove? dakujem za odpoved.
Milá Monika, skvelé, že ste si už zadefinovali, čo vás baví. Je to veľký kus práce. Teraz je dôležité nájsť to, ako to čo viete odovzdať ľuďom ako hodnotu. Skúste si odpovedať na otázku: Akou činnosťou vyriešim problém čo najviac ľuďom? Pýtajte sa známych, priateľov čo potrebujú. Skúmajte na internete, čo ľudia hľadajú a potrebujú zabezpečiť aké služby. Z týchto informácií si vyprofilujte Vašu činnosť. Využite systém internetu ako informáciu dostať k ľuďom. Doporučujem www.e-zeny.sk. Prajem veľa úspechov. Eva Stanová
2014-01-14 11:37:34 - otázka od Klaudia
Dobrý deň, mňa by napríklad zaujímalo (možno torchu od témy) Ako si má žena po dovolenke ktorá jebez skúseností a praxe no síce má maturitné vsvedčenie (no to akosi nikoho nezujíma)nájsť prácu vhodnú pre ňu? Pretože už pol roka si hľadám prácu, mám milé vystupovanie, ovládam gramatiku, niesom žiadna asociálka a pôsobím myslím si že celkom profesionálne keď idem na pohovor vždy sa usmievam nerozumiem tomu, naozaj sa nenájde práca pre mňa len preto že človek nemá skúsenosti? Kde mám teda vyjadriť ten svoj talent, idú mi veľmi dobre administratívne práce, písanie, slušné a profesionálne vystupovanie voči klientom, som milá, a hlavne ovládam veľmi dobre slovenský jazyk a rada by som túto prednosť využila, no nikde mi nechcú dať príležitosť čo teda robím zle? Pretože aj keď sa tu nájde práca je to len za pásom, no ako isto pochopíte práca za pásom nieje pre ženu to vhodné príde mi to maximálne pre mňa ponižujúca práca. Nemám snáď na pohovore hovoriť že mám dieťa v škôlke, Nebude to klamstvo a nepreukázala by som tým nedôveryhodnosť môjho prejavu? Ďakujem za Vaše odpovede.
Milá Klaudia, podľa toho, čo píšete potrebujete nájsť svoje kvality a rozšíriť svoje zručnosti. Žiaľ svet ide dopredu veľmi rýchlo a na nikoho nečaká. Skúmajte, hľadajte čo Vás bavilo v mladosti ale i v neskoršom veku a vytvorte si víziu toho, čo by ste chceli robiť. Chce to svoj čas, ale výsledok stojí za to. Inšpirujte sa: http://chcete-stastnu-pracu-a-mat-vhodne-povolanie.styl-stastie.sk/
2014-01-14 11:40:02 - otázka od Andy
Dobrý deň prajem, môžem sa len spýtať, či mi aj odpoviete na moju otázku? Prosila som o odpoveď priamo na mail. ďakujem veľmi pekne :) Andy
Milá Andy, odpovieme ak ste uviedli email. Inak Vás nevieme kontaktovať bez toho, aby sme uviedli Vašu otázku. Ak ste email nezadali, tak nám ho pošlite do novej správy. Ďakujeme. Eva Stanová
2014-01-14 11:41:24 - otázka od Andrea
Dobrý deň, mohli by ste mi odpovedať? Vďaka
Dobrý deň Andrea, otázku s menom Andrea tu už nevidím. Dostali ste už medzičasom odpoveď? Ďakujem Eva Stanová
2014-01-14 11:44:08 - otázka od Janka
Vaša odpoveď mne: Ak prestanete útočiť na svoje okolie a myslieť na to ako sú všetci proti Vám. Čo sa týka radosti začnite otázkou: Čo by ma dnes urobilo šťastnou? A na 100% to urobte. Niekedy riešenie šťastia v práci môže prísť nájdením šťastia v súkromí. Ja určite neútočím a dokonca som v svojom súkromí aj šťastná. Otázka je, či viete vôbec pomôcť generácii okolo 50-ky. Nechcem Vám brať ilúzie, ale Vaše jednoduché tzv.motivácie, hoci sú myslené určite dobre sú pre mňa veľmi vlažné a ťažko môžu naštartovať jedinca.
Milá Janka, otázkou je, či chce generácia okolo 50 robiť zmeny. Nikto iný okrem Vás samej Vás nedokáže naštartovať, to máte úplnú pravdu. Niekedy však stačí zmena uhľa na problém, počúvať a urobiť zmenu v sebe. Prajem Vám pekný deň. Eva Stanová
2014-01-14 11:48:39 - otázka od Tutanmachon
Dobrý deň. V prvom rade Vám chcem popriať všetko najlepšie do nového roka, aby ste boli šťastné a stále také krásne ako na priložených fotografiách. Takže k veci. Už dávno som vyhorený a platovo už nemôžem ísť vyššie. Mám životné maximum, ale talentu mám na rozdávanie. Rozmýšľam, že prácu nechám tak a budem už len cestovať. Myslíte, že to môže človeka napĺňať?
Dobrý deň, ďakujeme za prianie. Otázka znie, či cestovanie naplní Vás? To, čo je dobré pre jedného pre druhého nemusí. V prípade vyhorenia by Vám mohlo pomôcť sa zamyslieť aj nad tým, či skutočne využívate svoj talent. Ako by ste ho využili pre iných? Ak nájdete správny spôsob môžete získať veľa radosti a šťastie. Prajem Vám, aby ste našli správny smer. Eva Stanová
2014-01-14 11:53:51 - otázka od petra
Dobry den. rada by som sa spytala, ako sa ma clovek spravat ku kolegom, ktori ho len poucuju, su neprijemni a spravaju sa povysenecky. alebo to casto byva tak,ako v domacnosti: "oni su mudri rodicia,kt. vedie vsetko najlepsie.a tak sa aj spravaju, ako rodicia k malym detom". Dakujem.
Milá Petra, porozmýšľajte nad tým, či sa Vy nesprávate k niekomu vo svojom živote takto. Funguje zmeniť správanie. To je jedna z možností. Druhá je, že Vás učia prejaviť sa. Ukázať im svoje kvality a vedomosti, prevziať 100% zodpovednosť za svoju prácu. Opýtajte sa: Čomu ma táto situácia učí? Počúvajte odpoveď a podľa nej konajte. Prajem šťastný deň. Eva Stanová
2014-01-14 11:59:48 - otázka od Jana
Dobrý deň,náhodne som sa dostala k stránke, kde dávate možnosť pre kladenie otázok. .. Mám ťažké obdobie, kedy už 2roky hľadám prácu. Dostávam však odpovede, že som prekvalifikovaná alebo, že je miesto obsadené. Mám VŠ II.stupňa - etika profesijných činností a poradenstva. 22 rokov som robila v poisťovníctve - riadenie, školenie ľudí. Som vyučená uč.MŠ, do ktorej by som opätovne rada nastúpila ale po získaných skúsenostiach s VŠ som i tu nežiadúca. Momentálne rodím pre centrum voľného času - 3 mesiace, ktoré tiež z dôvodov zmien legislatívy zaniká. Všetko beriem ako neúspech, kde 50 ročné ženy sú nežiadúce. Proste hľadám kde a v čom robím chybu. Neviem sa naštartovať. Energicky som vyčerpaná,pociťujem vyhorenie...stratila som svoje vízie a moc hľadám pomoc. Vopred moc ďakujem Jana
Milá Jana, v prvom rade zmeňte optiku na svoj život. Pozrite sa na to takto, všetko čím ste prešli v živote Vám dalo novú kvalitu. Ste vo veku, kedy máte začať druhých učiť odovzdávať nadobudnutú múdrosť. Prijmite všetko, čo ste doteraz zažili a poďakujte sa za to. Uvidíte uľaví sa Vám. Každé ráno sa pýtajte otázku, čo by ma dnes urobilo šťastnou a urobte to na 100%. Postupne sa Vám začne vracať sila a energia. Potom sa pýtajte aký problém, môžem svojimi vedomosťami ľuďom vyriešiť? Realizáciu môžete nájsť v zamestnaní i podnikaní. Ak potrebujete pomôcť s víziou inšpirujte sa tu: http://chcete-stastnu-pracu-a-mat-vhodne-povolanie.styl-stastie.sk/. Prajem veľa šťastia. Eva Stanová
2014-01-14 12:04:35 - otázka od Mon
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako si má študent VŠ nájsť prácu, ktorá by spĺňala kritéria daného štúdia. Ďakujem za prípadnú odpoveď
Dobrý deň Mon, jedno či študent, či človek so skúsenosťami. V prvom rade by ste mal vedieť, čo hľadáte. Rozmýšľajte nad otázkou: Aká práca by ma napĺňala šťastím? Ako vyzerá práca, ktorá sp´ňa kritéria môjho štúdia? Snívajte a zbierajte informácie. Čo Vás bavilo v detstve. Keď obraz Vašej šťastnej práce budete mať vytvorený /práca, prostredie, ľudia, príjem, pocit.../ pýtajte sa, kde ju môžete robiť. Hovore každému koho stretnete akú prácu hľadáte. Prajem veľa úspechov. Eva Stanová
2014-01-14 12:05:38 - otázka od Henrich
Skôr by som sa opýtal kde mám ako ID zohnať prácu. Ďakujem za Vašu odpoveď. Henrich
Nerozumumiem otázke ID, čo je to?
2014-01-14 12:09:51 - otázka od anonym
Dobrý deň, tento rok končím školu (politológiu) a chcel by som sa vás opýtať, aké sú najlepšie spôsoby k nájdeniu vhodného zamestnania a ako zistiť svoj budúci potenciál? Veľa internetových zdrojov uvádza, že absolventi humanitných odborov si ťažko nájdu prácu, čo ma dosť štve, keďže som nikdy nemal bunky na IT alebo techniku. Ďakujem.
Dobrý deň, najprv je dôležité vedieť, čo chcete robiť a poznať svoje kvality. Otázkou ostáva, či chcete prijať to, čo niekto hovorí alebo urobiť všetko pre to, aby ste robil prácu, ktorá vás naplní. Možno si ju budete musieť vytvoriť, možno odísť do zahraničia. Inšpirujte sa tu: www.navigaciavpovolani.sk
2014-01-14 12:16:38 - otázka od Karol
Dobrý deň. Pracujem vo firme viac ako 17 rokov. Posledný rok je však neprekonateľne ťažký. Cítim sa frustrovane. Každé ranné vstávanie z postele je utrpenie. Nie a nie sa naštartovať na riešenie denných, čo i len elementárnych problémov. Po dlhom vnútornom boji s obrovskou podporou manželky som sa rozhodol dať výpoveď. Otázka je, či treba naskočiť do pracovného kolotoča čím skôr, alebo poberať podporu, zotaviť sa a načerpať energiu. Ďakujem za odpoveď.
Milý Karol, gratulujem, že máte takú skvelú manželku. Určite si nechajte čas pre seba, ale aktívne. V období nezamestnania je dôležité, aby ste si svoj čas rozdelil na aktivity pre seba-znovu získanie energie, čas na hľadanie novej vízie toho, čo by ste chcel robiť a aktívne hľadanie. Sledujte aké informácie Vám budú prichádzať do života a konajte. Prajem veľa úspechov. Eva Stanová
2014-01-14 12:20:36 - otázka od Anna
Dobrý deň, hovoríte, že nikdy nie je neskoro s hľadaním vhodnej práce. Mám 54 rokov, 20 rokov praxe v doprave a štyri aktívne jazyky.Denne aktívne športujem, som úplne zdravá a ochotná sa za prácou presťahovať kamkoľvek v EU.Napriek tomu si už pol roka nemožem nájsť prácu. Obávam sa, že problémom je môj vek. Prosím o váš názor. Za odpoveď ďakujem.
Milá Anna, problém môže byť v tom, že Vám chýba vízia toho čo chcete. Hľadajte odpoveď na otázku: Ako by vyzerala práca by ma urobila šťastnou? Keď budete mať zadefinované všetky atribúty /miesto, peniaez, ľudia, činnosť/ začnite hľadať. Taktiež zmeňte svoje presvedčenie ohľadom veku. Inšpirujte sa: www.styl-stastie.sk. Prajem veľa úspechov. Eva Stanová
2014-01-14 12:23:27 - otázka od Jakub
Dobri den. Chcel by som sa spytat ako a ci je vobec mozne si najst pracu popri vysokej skole ktora aspon ciastocne suvysi s odborom ktori studujem. Som komunikativny clovek ovladam cudzie jazyky (po gramatickej stranke lepsie ako slovensky). Ale od mojich 15 rokov sa mi nedari najst pracu ktora by ma posuvala v mojom rozvoji dalej alebo ma nejako naplnala. Terazvrobim casnika. Dakujem za odpoved
Milý Jakub, podľa toho čo píšete to bude hlbší problém. K odpovedi by bolo treba vedieť viac. V prípade záujmu napíšte info@styl-stastie.sk. Eva Stanová
Viac o téme: Rozhovor Talent Šťastie Online Stanová Uhríková
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: red., Foto: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy