11 kritických otázok, ktoré smerujú k opusteniu zamestnania

Ak sa pýtate sami seba, či máte odísť z vášho súčasného zamestnania, zamyslite sa, ako dlho pracujete pre spoločnosť.Ak sa pýtate sami seba, či máte odísť z vášho súčasného zamestnania, zamyslite sa, ako dlho pracujete pre spoločnosť. Zdroj: photl.com

Kladiete si často sami pred sebou otázku „Mám odísť zo zamestnania?“ alebo „Mám si začať hľadať nové zamestnanie?“. K vykonaniu takéhoto kroku je však potrebné mať aj dostatok odvahy. Hlavne, ak si nie ste istí, čo chcete robiť.

Každý sa v práci môže dostať na cestu, kedy začne o svojom pôsobení vo firme pochybovať z rôznych dôvodov. Dôvodom môže byť pracovná náplň, tím ľudí, šéf, vedenie alebo pracovné podmienky.

Ak rozmýšľate nad odchodom z práce, spravte si malú analýzu vlastnej osobnosti.

  1. Ako dlho pracujete pre spoločnosť?
    Ak sa pýtate sami seba, či máte odísť z vášho súčasného zamestnania, zamyslite sa, ako dlho pracujete pre spoločnosť. Dva roky je optimálny čas, počas ktorého ste sa naučili v práci dostatok, aby ste sa stali uznávaným zamestnancom.

    Za prvých šesť mesiacov je v práci potrebné sa naučiť základné veci. Ďalších šesť mesiacov slúžia na zoznámenie sa s jednotlivými pracovníkmi, procesmi i systémom. Ďalších dvanásť mesiacov už prináša želaný efekt. Jednoducho povedané, ste zapracovaní a akýkoľvek úlohu vykonáte bez problémov. Ak sa však po dvoch rokoch cítite, že sa už nemáte čo naučiť a ste nespokojní, je načase zmeniť zamestnanie.

  2. Uskutočnili ste zlý výber na začiatku?
    Existuje aj výnimka pri opustení vášho zamestnania v priebehu dvoch rokov. Mohlo sa vám stať, že ste si vybrali nesprávnu firmu, v ktorej vykonávate prácu odlišnú od vášho vzdelania alebo pracovných skúseností. Z reklamnej agentúry ste odišli do softvérovej spoločnosti a táto zmena vám nesadla, tak potom nemáte nad čím rozmýšľať, ale rovno meňte.

  3. Zmenili vám pracovnú náplň?
    Zmenila sa „povaha“ vašej práce? Mohlo sa vám stať, že od nástupu na pracovnú pozíciu až do tohto štádia, začal od vás zamestnávateľ žiadať vykonávanie odlišných úloh, ako tie, na ktoré vás prijímal. Vy ste sa však ako vzorný zamestnanec snažili vykonať všetky zadané úlohy. Nesadla vám však odlišná pracovná náplň? V prvom rade sa o tejto skutočnosti porozprávajte s nadriadeným. Ak sa však ani po viacerých rozhovoroch nič nezmení, prehodnoťte vaše doterajšie pôsobenie.

  4. Snažíte sa znova objaviť vášeň pre prácu?
    Ak ste už uvažovali nad opustením svojho zamestnania, ste unavení a možno aj znudení, vedzte, že každý človek túži po zmene v živote. Potrebujete v sebe opäť objaviť zapálenie pre prácu. Spýtajte sa sami seba, prečo sa cítite zle v súčasnom zamestnaní. Ak sú dôvody reálne a dá sa na nich pracovať, popracujte na nich. Ak nie, pustite sa do novej výzvy v pracovnej oblasti.

  5. Ste spokojní s ostatnými životnými aspektmi?
    Ak ste nešťastní s ostatnými životnými aspektmi vo vašom živote, nemôžete za túto skutočnosť obviňovať vašu prácu. Neočakávajte, že práca vám v tomto prípade prinesie šťastie, ak ste v súkromnom živote nešťastní. Najprv si vysporiadajte ostatné veci a potom začnite uvažovať nad pracovnou zmenou.

  6. Je práca jediná vec vo vašom živote?
    Ak je práca vaša jediná „radosť“ a zároveň povinnosť v živote, ak nemáte žiaden spoločenský život, žiadne koníčky alebo sa často nestretávate s ľuďmi, spýtajte sa sami seba, čo by vám pomohlo nájsť novú rovnováhu vo vašom živote.

    Pravdepodobne vo vašom živote hľadáte niečo, čo by vám mohlo vyplniť „chýbajúcu“ medzeru. Pozrite sa aj v tomto prípade na koreň vášho problému a opäť si položte otázku „mám opustiť svoje súčasné zamestnanie?“ Ak tam urobíte, váš problém to nevyrieši, ale práve naopak, môže ho ešte zhoršiť.

  7. Pracujete pod dohľadom neskúseného manažéra a máte zlého šéfa?
    Veľa ľudí mení zamestnanie kvôli šéfovi – kvôli jeho prístupu k zamestnancom alebo spôsobe vedia a manažovania ľudí a pracovných úloh. V tomto prípade si musíte uvedomiť, že vášho šéfa nezmeníte, ani jeho návyky. Máte však dve možnosti. Buď sa proti jeho „zlozvykom“ obrníte alebo jednoducho odídete.

    Môže sa stať, že samotná kultúra pracovného prostredia je vyčerpávajúca. Zlé manažérske vedenie a praktiky, ohováranie, dosadzovanie známych ľudí na pracovné pozície, proti týmto praktikám nič nezmôžete a preto je lepšie nájsť si pracovný pozíciu, kde si vážia pracovnú silu. Určite sa taká nájde.

  8. Práca je málo odborná?
    Môže sa vám stať, že s vašimi skúsenosťami, ste na prácu prekvalifikovaní. Práca, ktorú vykonávate nie je náročná a vy máte pocit, že v práci „hlúpnete“. Ak je ťažké získať jasný cieľ, spätnú väzbu od vášho nadriadeného, nerozmýšľajte nad zmenou, ale konajte.

  9. Ste málo ohodnotený za prácu?
    Ak ste si spravili „malý prieskum“ vo vašom okolí, v akej výške sa pohybujú platy na vašej pozícii, a zistili ste, že ste podhodnotení, ako prvé požiadajte o úpravu platu vášho nadriadeného a keď sa v najbližšej dobe nič nezmení, zmeňte zamestnávateľa.

  10. Máte lepšiu ponuku?
    V prvom rade si spočítajte vaše mesačné výdavky, ak k tomu pripočítate peniaze, ktoré by ste si mali ušetriť, dostanete výslednú sumu, ktorú by ste mali zarobiť. Počkajte na lepšie platenú pracovnú ponuku a potom konajte.
Viac o téme: Odchod Práca Zmena Práce Opustenie Otázky Kritické
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: areer-success-for-newbies.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy