Stres v práci môže zapríčiniť syndróm vyhorenia

Na zamestnancov sa kladú čoraz vyššie nároky.Na zamestnancov sa kladú čoraz vyššie nároky. Zdroj: photl.com

Posledné európske prieskumy preukázali, že podľa zamestnancov sa stres v práci v priebehu posledných rokov veľmi výrazne zvýšil. Stres nielenže negatívne ovplyvňuje pracovný výkon zamestnancov, ale spôsobuje aj zdravotné komplikácie a zvyšuje psychosociálnych rizík ako násilie či šikanovanie.

Stres v práci súvisí hlavne s tým, že na zamestnancov sa kladú čoraz vyššie nároky, čoraz viac sa od nich očakáva vyšší výkon a pritom sa veľmi podceňuje príprava zamestnancov na zvládanie záťažových situácií.

„Nie je už ničím mimoriadnym, že nám pribúdajú pacienti so zdravotnými komplikáciami, ktoré spôsobil  práve stres v práci. Jedným z nich je aj syndróm vyhorenia,“ hovorí Silvia Langermann z portálu coaching-poradna.sk.

Samotní zamestnávatelia by sa preto mali snažiť, aby svojich riadiacich zamestnancov a ich tímy vyzbrojili potrebnými vedomosťami a schopnosťami ako predchádzať negatívnym dôsledkom stresu, ako si budovať zdravý a silný pracovný tím.

Riešením pre spoločnosti môže byť coaching zamestnancov, ktorý ponúka mnohé techniky na  spracovanie a odbúravanie stresu ako aj uvoľňovacie techniky. Zamestnancov naučí aj antistresovým rituálom. Základom je pochopenie podstaty stresových situácií v rovine fyzickej aj psychickej. Coaching zamestnancov vedie k tomu, aby vedeli manažovať stres u seba, u svojich zamestnancov, ako aj vo svojej rodine.

„Coachingové sedenia proti stresu, alebo skôr pre kladné využitie stresu prebiehajú raz za týždeň alebo raz za dva týždne. Závislé sú na časových možnostiach pracovníka alebo manažéra. Sedenia sa zvyčajne opakujú každé dva mesiace, potom sa spraví pauza a tento proces sa opakuje o pol roka alebo o rok, podľa potreby,“ hovorí Silvia Langermann coaching-poradna.sk.

Pri coachingových sedeniach sa odhaľuje príčina stresu do detailov. „Ak nedokážeme meniť príčinu, tak meníme pohľad zamestnanca,“ hovorí Silvia Langermann. Nastáva tak v prípade, ak napríklad zamestnanec sedí pri kopírovacom stroji, kam neustále chodia jeho kolegovia. Zamestnanec sa tam dostáva do dennodenného stresu. V takomto prípade je možné odhaliť príčinu stresu a výsledkom je presadenie zamestnanca na tiché miesto.

„Ak však zamestnanca stresuje kolega alebo nadriadený, tak sa na coachingových stretnutiach rieši jeho vnímanie. Takýto zamestnanec sa naučí prijať svojho kolegu alebo šéfa. Väčšinou to robíme s osobnostnou diagnostikou,“ uzatvára tému Silvia Langermann.

V niektorých prípadoch je však pri práci neustále potrebný mentor. Je to špeciálne vyškolený človek. Potrebný je hlavne na pozíciách, ktoré sú veľmi náročné na psychiku alebo pri extrémne veľkej zodpovednosti.

Viac o téme: Poradňa V Stres Stretnutia Syndróm Vyhorenia Coaching Vyhorenie Práci Coaching-poradna.sk Langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: coaching-poradna.sk; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy