10 jednoduchých rád, ako byť v práci šťastnejší

Zdroj: zamestnanec, úsmev, radosť

V práci aj v živote si môžete vybrať, či budete šťastný. Nestačí však iba zvolať: „Rozhodol som sa byť šťastný.“ dúfať, že vaše problémy zázračne zmiznú. Byť šťastnejším v práci si vyžaduje viac ako jednu grandióznu voľbu. Je potrebné zmeniť drobné rozhodnutia, ktoré robíte každý deň. Aby ste to dosiahli, musíte zmeniť svoje myslenie. Ak máte pozitívne myslenie, urobíte viac pozitívnych rozhodnutí. Ak sa nezameriate na nepodstatné veci a nedostatok motivácie začne sa vám viac dariť. Tieto zmeny sa rýchlo zúročia a zvýšia váš úspech a šťastie vo vašej kariére. Ak chcete začať, tu je 10 osvedčených tipov na rast pozitívneho myslenia, ktoré môžete využívať už dnes.

  1. Netrápte sa chybami, ktoré ste urobili
    Hovorí sa, že neexistujú žiadne chyby - iba lekcie. Ak sa z nich aktívne neučíte, jednoducho ich zopakujete. Mohli by ste sa dostať do pasce, v ktorej opakovane robíte rovnaké chyby. Ak urobíte chybu, priznajte sa a postavte sa jej čelom. Namiesto toho, aby ste sa zaoberali chybou, venujte čas úvahe o lekcii. Ak je to možné, napravte svoju chybu a vymyslite systém, aby ste v budúcnosti zabránili jej opakovaniu. Potom sa opäť pozbierajte a pokračujte.
  2. Prevezmite iniciatívu
    Namiesto toho, aby ste čakali kým vám do lona padne ďalšia príležitosť, prevezmite iniciatívu a vyhľadajte príležitosti, ktoré vás skutočne nadchnú.
    Môžete začať premýšľaním o tom, aké zručnosti by ste chceli rozvíjať. Potom hľadajte príležitosti zladené s týmito záujmami. Skvelá príležitosť vyvolá pocit vzrušenia a možno trochu nervozity. Zvážte vyžiadanie konkrétnych pracovných úloh, požiadajte svojho zamestnávateľa, aby podporil ďalšie štúdium alebo nájdite mentora, ktorý vyniká vami požadovanými zručnosťami. Dôsledné kroky vo vašom profesionálnom rozvoji ukazujú hnaciu silu, iniciatívu a vášeň. Je to veľmi uspokojivé a nevyhnutne vás to urobí šťastnejším v práci.
  3. Spolupracujte s každým
    Kultivujte postoj, s ktorým môžete pracovať s kýmkoľvek. Ak máte náročný vzťah so šéfom alebo kolegom, zmeňte svoje myslenie tak, aby každá interakcia bola príležitosťou na precvičenie náročných rozhovorov.
    Môžete začať identifikáciou typu ľudí, ktorý vám najčastejšie spôsobuje frustráciu. Potom skúmajte, ako s nimi efektívnejšie komunikovať a cvičte, cvičte, cvičte. Budete rozvíjať cenné komunikačné schopnosti, emocionálnu inteligenciu, odolnosť a sebadôveru. Vaše pozitívne myslenie pravdepodobne tiež zlepší dynamiku vašich profesionálnych vzťahov.
  4. Oslavujte aj malé výhry
    Skôr než čakať na oslavu veľkých míľnikov, úmyselne hľadajte každý deň malé víťazstvá. Zožali ste úspech na online  stretnutí? Podarilo sa niečo vášmu kolegovi? Je jednoducho krásny deň? Ukázali ste sa a vynaložili úsilie, aj keď ste unavený? To všetko sú úžasné dôvody na oslavu. Povedzte o týchto malých výhrach so svojim kolegom, zapíšte si ich na viditeľné miesto alebo zapisujte do denníka.
  5. Naučte sa milovať spätnú väzbu
    Ak strach zo spätnej väzby kazí vaše šťastie v práci, je možné zmeniť svoje myslenie z úzkosti na vďačnosť. Schopnosť otvorene prijímať a konať na základe spätnej väzby je zručnosť. Učiť sa vyžaduje čas, reflexiu a odvahu. Keď nabudúce dostanete kus konštruktívnej alebo negatívnej spätnej väzby, prijmite ju s vďačnosťou. Áno, aj keď to vyzerá ako úder pod pás. Spätnú väzbu si zapíšte a potom sa k nej vráťte. Počuli ste už túto spätnú väzbu? S ktorými časťami spätnej väzby súhlasíte? Poznamenajte si všetky užitočné lekcie a potom na zvyšok zabudnite.
  6. Prijmite nové výzvy
    Keď sa cítite v práci pod psa, pripomeňte si, že je v poriadku, keď je práca niekedy ťažká. Je dobré prekonať výzvy. Znamená to, že vaša komfortná zóna sa zväčšuje a vaše schopnosti sa rozširujú. Prijímanie výziev môže byť jednoduché, ak zmeníte váš vnútorný dialóg z „Prečo je táto práca taká ťažká?“ Na „Je v poriadku, ak je práca ťažká“, alebo z „Prečo je to pre mňa také ťažké?“ na „Je v poriadku, ak sa mi to zdá ťažké“. Nechajte prácu, nech je náročná a pokračujte. Neprestávajte. Neobviňujte sa. Nesťažujte sa.
    Po prekonaní výzvy budete skutočne spokojný. Vytvoríte slučku pozitívnej spätnej väzby, ktorá vám umožní skutočne sa tešiť na ďalšiu výzvu. S týmto rastúcim zmýšľaním si predstavte veľké, strašidelné a neuveriteľné veci, ktoré budete schopní dosiahnuť.
  7. Snažte sa učiť, nie len zarábať
    Je dôležité poznať svoju hodnotu a byť spravodlivo ohodnotený. Stále sa však obávate o mzdu, ktorá spôsobuje stres a poškodzuje vaše šťastie v práci. Ak chcete prejsť na pozitívnejší prístup, namiesto toho, aby ste sa pýtali „Koľko by som mal zarábať?“, Pýtajte sa sami seba: „Koľko sa môžem naučiť?“. Čím by ste chceli byť? Čo chcete dosiahnuť vo svojej kariére? Aké základné zručnosti potrebujete, aby ste sa tam dostali? Teraz hľadajte príležitosti na učenie sa a precvičovanie týchto zručností vo svojej každodennej práci.
  8. Prestaňte súťažiť s ostatnými
    Je vedecky dokázané, že ľudia sa prirodzene posudzujú v porovnaní s ostatnými. Nazýva sa to teória sociálneho porovnávania. Aj keď priateľská súťaž môže byť motivujúca, môže byť tiež stresujúca. Je známe, že sociálne porovnávanie spôsobuje veľa negatívnych emócií, vrátane nespokojnosti a viny.
    Prestaňte teda posudzovať svoje schopnosti a úspechy. Prestaňte sa zbytočne porovnávať so svojimi rovesníkmi. Namiesto toho si stanovte zmysluplné ciele a držte sa ich, pričom oslavujte váš pokrok pri každom kroku.
  9. Cvičte každý deň vďačnosť
    Je ľahké sa cítiť vďačný za svoju prácu, keď ste dostali veľké zvýšenie mzdy, povýšili vás alebo sa pred vami naskytla vzrušujúca príležitosť. Ak chcete byť v práci šťastnejší, musíte nájsť vďačnosť aj v bežných dňoch, tichých dňoch a náročných dňoch. Jedným zo spôsobov, ako kultivovať vďačnosť, je začať každý pracovný deň napísaním jednej veci, za ktorú ste vďačný. Tento jednoduchý čin mení spôsob ako premýšľate nad úspechom. Namiesto túžby po ďalšej veľkej veci nájdete spokojnosť a šťastie bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate vo svojej kariére.
  10. Nezabudnite na svoje „prečo“
    Namiesto toho, aby ste od ostatných očakávali, že vás budú v práci motivovať, kultivujte silnú vnútornú motiváciu tým, že sa spojíte so svojím „prečo“. Tento posun myslenia je jednoduchý, ale zároveň náročný. Váš dôvod, prečo ste sa do svojej kariéry zamilovali. Je to osoba, ktorou sa chcete stať, a vplyv, ktorý chcete mať na svet. To pre vás znamená úspech. Váš dôvod, ktorý vás inšpiruje k tomu, aby ste robili svoj prácu čo najlepšie, aj keď sa nikto nepozerá. Rozsvieti sa a dá vám odvahu, naplnenie a účel.
Viac o téme: Práca Šťastie Radosť Zamestnanec
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, careerguide.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy