Tajomstvo Billa Gatesa odhalené: Buďte rovnako úspešní a získajte rozprávkový majetok aj vy!

Bill GatesBill Gates Zdroj: SITA

Vo februári 1975 bol Bill Gates druhákom na Harvarde. Chlapec vyzerajúci maximálne na pätnásť vtedy riadok po riadku písal kód, ktorý sa stal základným kameňom Microsoftu spusteného o dva mesiace neskôr.

Gates, jeho obchodný partner Paul Allen a študent matematiky Monte Davidoff strávili dva týždne v školskom laboratóriu Aiken. Bill sa vo svojej snahe softvér dokončiť vzdal aj štúdia na skúšky. Walter Isaacson napísal v Harvard Gazette: V skorých ranných hodinách niekedy Gates od únavy pri práci zaspal. „Uprostred kódovania sa začal postupne nakláňať dopredu, kým sa jeho nos nedotkol klávesnice,“ hovorí Allen. „Po hodinovom či dvojhodinovom zdriemnutí otvoril oči, zaškúlil na obrazovku, dvakrát žmurkol a pokračoval presne tam, kde skončil – podivuhodná schopnosť sústredenia.“

Georgetownský profesor a autor Cal Newport hovorí o tejto Billovej schopnosti ako o dokonalom príklade „hlbokej práce“. Práve tá je dôvodom Gatesovho ohromného úspechu už v jeho dvadsiatke. Newport „hlbokú prácu“ definuje ako „profesionálnu činnosť vykonávanú v stave koncentrácie bez akéhokoľvek rozptýlenia, ktorá tlačí vaše kognitívne schopnosti až do krajnosti, čím vytvára novú hodnotu, zlepšuje vaše zručnosti a dá sa len ťažko napodobniť.“ Vlastnosť, ktorá odlišovala Gatesa od Allena, bola schopnosť sústrediť sa. Zatiaľ čo Allenova myseľ poletovala medzi mnohými myšlienkami a vášňami, Gates bol „sériovým obsesorom“.

Gates prezrádza, že vo vyššom veku ako filantrop nasmeroval všetku svoju obsesiu do nadácie, ktorú založil s manželkou Melindou, no snažil sa plánovať už rozumnejšie ako v mladosti. „Pred dvadsiatimi rokmi som zostával v kancelárii aj celé dni a ani som sa na tým nezamýšľal,“ vysvetľuje Bill.


Mohlo by vás zaujímať: 14 citátov najbohatšieho človeka sveta: Inšpirujte sa Billom Gatesom​


Newport tvrdí, že rovnica nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, a teda medzi tvrdú prácú a úspech nemôžeme vsunúť znamienko rovnosti. Skôr podľa neho ide o pochopenie skutočnosti, že večné rozptýlenie obmedzuje náš potenciál a minimalizuje výsledky našej práce, najmä v dobe neustáleho pripojenia na internet.

Nemusíte pracovať na úrovni Billa Gatesa  a pravidelne zostávať v kancelárii aj cez noc. Odovzdanie sa „hlbokej práci“ vyžaduje vyhradenie si úsekov času každý týždeň (napríklad hodinu či dve), keď vaša koncentrácia nie je narúšaná ničím, a to dokonca ani denný snením či šálkou kávy.  Rovnako dôležité je uvedomovať si rozdiel medzi „povrchnou“ a „hlbokou“ prácou a nedovoliť tej prvej ovládnuť váš rozvrh.

„Záväzok voči hlbokej práci nie je morálny postoj, rovnako ako to nie je filozofický výrok, je to pragmatické uznanie, že sústredenie ako také je zručnosťou, ktorá vám umožní dokončiť skutočne hodnotnú prácu,“ vysvetľuje Newport.

Viac o téme: Práca Úspech Tajomstvo Hlboká Bill Gates
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy