10 neoceniteľných zručností, vďaka ktorým sa v živote nestratíte: Ovládate ich aj vy?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Najlepšie veci v živote môžu byť zadarmo, ale to neznamená, že vás nebude stáť čas, pot a vytrvalosť, aby ste ich získali. Platí to dvojnásobne, ak ide o zručnosti, ktoré sa vám zídu po celý život. Na stránke Quora.com čitatelia na túto tému slovami nešetrili a my vám prinášame zoznam, ktorý by ste jednoznačne nemali prehliadnuť.

Aké sú tie najužitočnejšie zručnosti, ktoré by ste sa mali naučiť?

Prerozdelenie času

Schopnosť, efektívne zadeliť svoj čas je jednou z najvyššie hodnotených zručností, aké môže zamestnanec mať. Hoci, žiaľ, neexistuje žiadny univerzálny návod, je nevyhnutné, aby ste si našli systém, ktorý vyhovuje práve vám a držali sa ho. Niekedy sa totiž stáva, že najťažšou úlohou nie je dokončiť svoju prácu, ale naplánovať si ju.

Empatia

Skúste si uvedomiť, že môžete byť tým najdisciplinovanejším, najmúdrejším a najtalentovanejším človekom na svete, no ak nie ste schopní súcitu a záujmu o iných, nie ste ničím iným, než sociopatom. Empatia posúva zamestnancov za hranice ich apatie a núti ich dosahovať nemožné.

Ovládnutie svojho spánku

Existuje množstvo trikov ako svojmu telu dopriať kvalitný nočný odpočinok, niekedy sa zdá, že ich je až príliš. Faktom však zostáva, že bez správneho rituálu vás dostatočný oddych nečaká. Viaceré štúdie sú dôkazom, že sa vám bude ľahšie zaspávať i vstávať, ak si zvyknete na pravidelný režim.

Sebadôvera

Skutočne nezáleží na tom, čo si o vás myslia iní ľudia, no nedá sa dostatočne zdôrazniť, aký veľký vplyv môže mať predstava o sebe samom.  Nie je ľahké vybudovať si sebavedomie, ale efekt je neoceniteľný.

Vytrvalosť

Či začínate s novým športom, študujete cudzí jazyk alebo pracujete na dôležitom projekte, vytrvalosť je na dosiahnutie úspechu priam nevyhnutná. Keď ľudia dosiahnu, čo si zaumienili, zvyčajne prestanú pracovať tvrdo, no pokiaľ sa chcú na vrchole udržať, vytrvalosti sa nevyhnú.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Žiadosť o pomoc

Isté druhy práce nemôžete robiť, pokiaľ nie ste schopní žiadať o pomoc. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že neexistuje nič jednoduchšie, v skutočnosti to patrí k tým najťažším veciam, ktoré budete musieť urobiť. Nikto predsa nechce vyzerať nekompetentne a slabo.

Mlčanie

Nemôžete prechádzať životom neustále sa sťažujúc na všetko, čo sa vám zdá nespravodlivé. Niekedy si jednoducho musíte zahryznúť do jazyka a zavrieť ústa. V živote sa ocitnete v situáciách, kedy bude pre vás najlepšie jednoducho mlčať, pretože keď sme nervózni, nahnevaní či unavení, stáva sa, že zo seba dostaneme iba tie najnevhodnejšie slová. Umenie držať jazyk za zubami, keď sme rozrušení, je jednou z najcennejších vecí, ktoré sa môžete naučiť.

Počúvanie

Spolu s mlčaním prichádza aj schopnosť počúvať. Ak sa chcete naučiť ako na to, skúste vždy zopakovať, čo ste práve počuli, zároveň tým predídete zbytočným nedorozumeniam.

Umenie nemiešať sa do cudzích záležitostí

Pchanie nosa do cudzej práce vám nielen urobí nepriateľov a nie je pre nikoho ani užitočné.

Ovládnutie vlastných myšlienok

Pokiaľ chcete robiť a dosiahnuť to, čo ste si zaumienili, musíte sa nevyhnutne naučiť vedome riadiť svoje myslenie. Výzvou však zostáva, že každý z nás je produktom našich skúseností, teda ním sú aj naše myšlienky. Nesmieme však zabúdať na to, že minulosť sa nerovná budúcnosť.

Viac o téme: Talent Schopnosť Zručnosť Šikovný Neoceniteľný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: quora.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy