14 citátov najbohatšieho človeka sveta: Inšpirujte sa Billom Gatesom

Bill GatesBill Gates Zdroj: SITA

Majetok Billa Gatesa tvorí odhadom 76 miliárd amerických dolárov, čo z neho robí najbohatšieho človeka na svete. Nadácia, ktorú založil spolu s manželkou Melindou rozdá takmer štyri miliardy ročne.

The Financial Times o ňom napísali, že „prostredníctvom ťahu pera v šekovej knižke má Gates moc ovplyvniť životy a blahobyt väčšieho počtu ľudí, než akákoľvek iná osoba v histórii“. Ako sa najbohatší muž sveta dostal tam, kde je dnes? Citáty z jeho rozhovorov v priebehu dvadsiatich rokov poukazujú na jeho prerod z počítačového bifľoša na softvérového titana a aktivistu.

O dlhej ceste

„ Je celkom úžasné dostať sa zo sveta, kde počítače boli neslýchané a veľmi zložité do takého, v ktorom sú nástrojom každodenného života. Bol to sen, ktorý som chcel urobiť skutočnosťou a do veľkej miery sa to vyvinulo tak, ako som očakával. Môžete sa dohadovať o reklamných obchodných modeloch, alebo aký sieťový protokol sa uchytí, či aké veľkosti obrazoviek sa budú používať.“

O tom, prečo Microsoft uspel

„Väčšina z našich konkurentov boli len novinky s jedným produktom. Robili ho, ale nikdy sa dostatočne nevenovali inžinierstvu. Neuvažovali o softvére v širšom zmysle. Nezamysleli sa nad nástrojmi a ich účinnosťou. Preto potom robili jeden produkt, ale nikdy ho nevynovili, aby ho mohli dostaťdo budúcej generácie.“

Bill Gates Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

O spolupráci s Apple

„Skutočne sme stavili našu budúcnosť na úspech Macintosha, a potom, aj na úspech grafických rozhraní všeobecne.„

„Takže sme spolu pracovali. Plány boli neisté. Kvalita bola neistá. Cena. Keď Steve prvýkrát prišiel, malo to byť oveľa lacnejší počítač, než nakoniec bol, ale bolo to v poriadku."

O práci so Steveom Jobsom

„Steve a ja sme boli veľmi rozdielni, ale obaja sme boli dobrí vo vyberaní  ľudí. Obaja sme boli hyperenergickí a pracovali extrémne tvrdo. Boli sme blízkymi partnermi v tvorbe pôvodného Mac softvéru, a to bola úžasná vec, pretože na tom pracovalo viac našich ľudí než z Apple, ale boli sme veľmi naivní. Steve nám sľúbil, že stroj bude stáť  499 dolárov a ďalšia vec, ktorú sme sa dozvedeli bola cena 1999 dolárov. Každopádne projekt Mac bol neuveriteľný zážitok."

O smrti Stevea Jobsa

„Svet málokedy vidí niekoho, kto má taký hlboký vplyv ako mal Steve, ktorého účinky sa bude cítiť mnoho budúcich generácií. Pre tých z nás, ktorí mali to šťastie s ním pracovať, to bola šialene veľká česť. Steve mi bude nesmierne chýbať. "

Bill Gates Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

O užívaní si bežných vecí

„Každý večer umývam riad – ostatní sa ponúkajú, no mám rád spôsob, akým to robím ja.“

O úspechu

„Úspech je mizerný učiteľ. Zvádza chytrých ľudí na myšlienku, že nemôžu prehrať."

O zlyhaní

„Je v poriadku oslavovať úspech, ale dôležitejšie je venovať pozornosť poučeniu sa z neúspechu."

Bill Gates Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

O role technológie

„Dobre, navštívte tie Bangalore Infosys centrá, ale len tak pre srandu skúste ísť tri míle ďalej a choďte sa pozrieť na toho chlapa žijúceho bez toalety a tečúcej vody ...  Svet nie je plochý a počítače nie sú, v hierarchii ľudských potrieb, na prvých piatich priečkach."

O definícii inteligencie

„Inteligencia je nepolapiteľný koncept. Je to určitá ostrosť, schopnosť absorbovať nové fakty. Vstúpiť do situácie, nechať si niečo vysvetliť a hneď povedať: "No a čo toto?", pýtať  sa správne otázky. Dispozícia zapamätať si. Nájsť vzťah medzi doménami, ktoré sa nemusia javiť na prvý pohľad ako prepojené. Určitá kreativita, ktorá umožňuje ľuďom, aby boli efektívni."

O dôvodoch, prečo chce zlikvidovať choroby

„Likvidácia je špeciálna... Nula je magické číslo. Buď urobíte, čo treba, aby ste sa dostali na nulu a ste radi, že ste to urobili alebo sa dostanete blízko, vzdáte sa a všetko sa vráti tam, kde to bolo predtým. V tom prípade ste zbytočne premárnili dôveryhodnosť, robotu, peniaze, ktoré mohli byť použité na iné veci."

Bill Gates Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

O peniazoch

„Pokiaľ ide o jedlo a oblečenie, určite je o mňa dobre postarané...  Peniaze pre mňa nemajú žiadny zmysel za určitou hranicou. Je to nástroj v budovaní, organizácii a dostávaní prostriedkov k tým najchudobnejším na svete."

O jeho celoživotnom diele

"Najdôležitejšou prácou, do ktorej som dostal šancu sa zapojiť, bez ohľadu na to, čo robím, je osobný počítač. Viete, s tým som vyrastal, prežil pubertu, moju dvadsiatku, moju tridsiatku, ani som sa nechcel oženiť, pretože som ním bol taký posadnutý. To je moje životné dielo."

O hodnote nespokojných zákazníkov

„Vaši najnespokojnejší zákazníci sú najväčším zdrojom učenia.“

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Inšpirácia Múdrosť Citát Bill Gates
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy