O šťastí, úspechu a podnikaní s Ľubošom Fellnerom a Evitou Urbaníkovou

Ľuboš Fellner a Evita Urbaníková (zľava)Ľuboš Fellner a Evita Urbaníková (zľava) Zdroj: red.

Netreba mať strach byť najlepším alebo postaviť sa hrdo za seba. Človek by mal v každej veci, ktorú robí, nachádzať šťastie. Inak ostatní vycítia, že to nie je úprimné. Myslí si zakladateľ Bubo Travel Agency Ľuboš Fellner. Netreba sa ani báť pohnúť do akejkoľvek strany. Už len to, že sa človek niekam pohne, je vízia toho, že sa v živote dejú zmeny, nech sú akékoľvek. To je názor spisovateľky a zakladateľky Evitapressu Evity Urbaníkovej.

 

Úspech je veľmi relatívny. Pre každého znamená niečo iné. Neporovnávajte sa preto s druhými, choďte svojou vlastnou cestou a vytvorte si vlastnú realitu tak, aby vyhovovala iba vám, vašim predstavám o živote, úspechu a šťastí. Nemusíte robiť všetko nasilu len preto, aby ste boli úspešní v očiach druhých. Prečítajte si, čo si o úspechu myslia úspešní podnikatelia, zakladateľ Bubo Travel Agency a majiteľka Evitapress.

Ľuboš Fellner, zakladateľ Bubo Travel Agency

Ľuboš Fellner, zakladateľ Bubo Galéria fotiek (3) Zdroj: red.

Na základe čoho viete, že ste v práci šťastný?

Základom v podnikaní a aj v živote je úprimnosť. Zároveň je veľmi dôležité mať zo seba dobrý pocit. Napokon, nejde o peniaze, ale o to, či je človek potrebný. Byť užitočným pre svoje okolie je pre mňa dôležitejšie ako všetky peniaze sveta. Človek by mal v každej veci, ktorú robí, nachádzať šťastie. Inak ostatní vycítia, že to nie je úprimné.

Sú ľudia v BUBO šťastní?

V BUBO máme veľmi veľa práce. Vznikajú problémy. Vstávame skoro ráno, aby sme komunikovali s Japonskom, večer s Peru. U nás sa stále niečo deje. Na druhej strane by som chcel, aby ľudia, ktorí tu robia, boli šťastní. BUBO nie je len práca, ale aj zmysel života.

Čo potrebuje človek k tomu, aby sa vydal za naplnením svojho sna?

Príručky síce píšu, že skúste to či ono. Napríklad, že pokiaľ niečo neskúsite, budete si vyčítať, že ste tak neurobili. Čím som však starší, tým viac počúvam svoje telo a neriadim sa žiadnymi príručkami. Na druhej strane, keď máte pochybnosť, či sa do niečoho pustiť alebo nie, tak odpoveď znie áno. Treba to skúsiť.

Ako znie váš recept na úspech?

Každý človek má na všetko, ak to robí s láskou, zanietením a odhodlaním. Aj keď robíte dobrú vec a nikto to neocení, aj napriek tomu to treba robiť. Neskôr príde aj vnútorná spokojnosť. Netreba mať strach byť najlepším alebo hrdo sa postaviť za seba. Mnohí ľudia majú na viac, ako si myslia. Slováci sa boja vlastnej jedinečnosti, hanbia sa vystúpiť z komfortu a prekročiť svoj vlastný tieň. Treba mať vytrvalosť, húževnatosť, trpezlivosť, nedať sa hneď odradiť, aj keď výsledky neprichádzajú zo dňa na deň.

 

Evita Urbaníková, spisovateľka, moderátorka a zakladateľka Evitapress

Evita Urbaníková, spisovateľka, moderátorka Galéria fotiek (3) Zdroj: red.

Súvisí pocit šťastia s tým, čo prežívame v práci?

Práca a súkromie sú dve spojité nádoby. Keď sa darí v práci, tak aj doma mám viac energie. Do domácnosti to vnáša iné prežitie a komunikáciu. Nedám si veľmi ovplyvňovať svoje súkromie prácou. Aj keď sú stresy a deje sa aj niečo veľmi negatívne, naučila som sa odstrihnúť to tak, že som v pohode.

Ako sa posunúť ďalej, ak nás brzdí strach?

Guča v žalúdku alebo  hrdle vzniká z toho, čo žijem, čo ma obkolesuje a necítim sa slobodne. Pričom viem, že by som mala niečo urobiť, ale bojím sa z objektívnej alebo subjektívnej príčiny. Najlepšia motivácia však je, že sa pohnem nejakým smerom. Možno sa pohnem zlým smerom alebo prejdem kruhovým objazdom alebo zájdem do slepej ulice. Dôležité je, že sa pohnem. Je to vízia toho, že tá guča z brucha zmizne okamžite. Človek spraví niekam krok. Nemyslím si, že musíme dlho premýšľať nad tým, či je to správne. Dôležité je to, že sme stále v pohybe a stále niečo skúšame. Nepokazí niečo len ten, kto nerobí vôbec nič. Každý, kto niečo skúša, raz niečo pokazil.

Ako znie váš recept na úspech?

Úspech nie je definícia, úspech je hrozne relatívny a je to vlastne vnútorný pocit každého z nás zo seba, taká spokojnosť s vlastným životom. Úspešná je moja kamarátka, má kaderníctvo, 3 deti, o ktoré sa stará, a má pokojný život. Prijala tú svoju rolu, že muž ju živý a zároveň má čas venovať sa svojim deťom. Napríklad pre mňa sú úspechom dni, keď si čitateľky prídu kúpiť osobne moje knižky do Evitapress a vidia ma v kancelárii pracovať a sú tým úplne zaskočené. Chcú sa hneď fotiť a tešia sa, ako sa pochvália fotkou a podpísanou knihou doma, odchádzajú úplne nadšené, že ma osobne stretli. Pre mňa to znamená, že som asi išla dobrou cestou, že som robila dobré veci.

Čo chcete, aby si ľudia zobrali z vašej prednášky na Konferencii Happy Company 2015?

Chcela by som, aby ľudia, ktorí budú odchádzať z tej prednášky, trochu porozmýšľali nad tým, že je oslobodzujúce prestať lipnúť na veciach a na vzťahoch, ktoré nás už neobohacujú, na názoroch iných ľudí na nás, na práci, ktorú sme robili doteraz, lebo možno nás niekde čaká iná, a aby sme lipli iba na najdôležitejších veciach v živote, na láske našich najbližších.

Evitu aj Ľuboša Fellnera môžete stretnúť už onedlho osobne, stačí prísť 14. mája na Konferenciu Happy Company 2015 do Divadla Aréna v Bratislave. Diskutovať môžete na rôzne témy, napríklad ako pracovať na svojom úspechu a neprísť pritom o zdravie a rodinu, alebo ako sa oslobodiť od strachu a pracovať s emóciami i telom. Na Konferenciu Happy Company 2015 prídu aj ďalší charizmatickí spíkri, ako sú Peter Vidovič, spoluzakladateľ portálu modrykonik.sk, zakladateľka Start-up Awards a správkyňa investícií Neulogy Ventures Michaela Jacová či Mário Radačovský, umelecký šéf baletu Národného divadla v Brne, alebo Michal Andrejco, zakladateľ 1. kliniky celostnej medicíny Medante, a Petr Fridrich, zakladateľ Smíchologie & FunBiz.

Lístky na konferenciu si môžete zakúpiť prostredníctvom portálu Predpredaj.sk.

Viac o téme: Šťastie Úspech Podnikatelia Evita urbaníková Evitapress Motivácia Bubo Slovenskí podnikatelia Happy company Ľuboš fellner Konferencia happy company
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Video: YouTube.com, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Konferencia Happy Company 2015

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy