Triky, ako si zvýšiť sebavedomie

Práve v detstve môžeme hľadať príčiny nízkeho sebavedomia, ktoré je následkom odmietnutia, výčitiek, kritiky či nedostatku nepozornosti.Práve v detstve môžeme hľadať príčiny nízkeho sebavedomia, ktoré je následkom odmietnutia, výčitiek, kritiky či nedostatku nepozornosti. Zdroj: thinkstock.com

Zbavte sa nereálnej predstavy, že vás musí mať každý rád, že musíte každému vyhovieť a vaše záujmy sú druhoradé a podriadené druhým. Nebojte sa povedať nie. Aj to je jedna zo zásad zdravého sebavedomia.

V priebehu dospievania si postupne každý z nás buduje o sebe určitý obraz, určitú mienku na základe toho, ako sa my sami hodnotíme, ako vnímame svoje schopnosti, vlastnosti i zovňajšok. Hoci je sebahodnotenie vrodené, formuje sa postupne, už od ranného veku do dospelosti.

„Na formovanie nášho sebavedomia vplýva mnoho faktorov, ako napríklad naša osobnosť a temperament, výchova, prostredie, priatelia a konkrétne skúsenosti a zážitky,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Sebavedomie, ktoré sme nadobudli v detstve, často u niektorých pretrváva bez zmien aj v dospelosti. Často si ani neuvedomujeme, že aj ako dospelí ľudia sa podvedome riadime pocitmi z detstva, ktoré v nás stále rezonujú a sú niekde hlboko v našom vnútri pevne zakorenené.

Sebavedomie určuje náš úspech v živote. Ovplyvňuje to, čo si myslíme, ako konáme a ako sa správame. Či chceme, či nie, nie je ťažké rozoznať, aké sebavedomie máme.

„Sebavedomie je jednoducho vidieť na chôdzi, vystupovaní, držaní tela a jeho úroveň je najzreteľnejšia z nášho rozprávania,“ vysvetľuje Langermann.

Ako v mnohých oblastiach života, aj tu existuje zlatá stredná cesta - zdravé sebavedomie. Človek si reálne uvedomuje svoje chyby a nedostatky, ale rovnako tak nedá dopustiť na svoje schopnosti, zručnosti a pozitívne vlastnosti. Nemá problém priznať si, že niečomu nerozumie alebo niečo nevie, pretože jeho sebavedomie neohrozuje názor okolia (nehovoríme však o sebavedomí, ktoré hraničí s aroganciou či povýšenectvom). Nestavia sa nad ostatných, avšak netrpí ani pocitom menejcennosti, čo je opakom ľudí s nízkym sebavedomím.

Ľudia s nízkym sebavedomím o sebe neustále pochybujú, už vopred sa vidia ako porazení a boja sa spraviť akúkoľvek zmenu vo svojom živote, lebo neveria v zlepšenie kvôli nedôvere vo vlastné schopnosti.  Práve v detstve môžeme hľadať príčiny nízkeho sebavedomia, ktoré je následkom odmietnutia, výčitiek, kritiky či nedostatku nepozornosti.

Nízke sebavedomie teda môžu spôsobovať aj obavy, ktoré človek pociťuje, hoci nemusia byť opodstatnené.

„Zdrojom znižovania sebavedomia môže byť len myšlienka na to, že by vás mohol niekto kritizovať,“ hovorí koučka Silvia Langermann.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Pokiaľ trpíte nízkym sebavedomím, prvým krokom, ako zlepšiť sebahodnotenie by mohlo byť uvedomiť si, že nízke sebavedomie znižuje kvalitu života vo viacerých oblastiach, či už v súkromnej oblasti alebo pracovnej.

Máme pre vás zopár tipov, ako si uvedomiť, že na podceňovanie a obavy z niečoho, čo sa vôbec nemusí stať, nemáte nijaký dôvod:

  1. Každý z nás je jedinečný a originálny. Vy nie ste výnimkou. Jedine, prečo to tak necítite je, že máte len strach spoznať a ukázať svoje schopnosti, vlastnosti a zručnosti a prezentovať ich druhým. Nie ste o nič menej ako druhí, tak prečo sa skrývať?
  2. Každý z nás má nejaký vzor, ktorý obdivujeme. Prestaňte len obdivovať, ale ani nezačnite napodobňovať. Len sa skúste zamyslieť nad tým, ako by sa v danej situácii zachoval váš vzor, váš motivátor. Takto začnete postupne premýšľať inak a zistíte, že čo bol kedysi problém, dnes nepredstavuje nič zložité.
  3. Spravte si chvíľku pre seba  a napíšte si vaše dobré a  zlé vlastnosti. Porozmýšľajte, či sa tie zlé nedajú odstrániť alebo sa ich nedá naučiť lepšie ovládať. Začnite ťažiť z dobrých vlastností.
  4. Stanovte si konkrétny cieľ, vytvorte plán na jeho dosiahnutie aj s časovým harmonogramom a priebežne hodnoťte, či ste na dobrej ceste. Začnite na sebe pracovať, nie len o tom snívať.
  5. Zbavte sa nereálnej predstavy, že vás musí mať každý rád, že musíte každému vyhovieť a vaše záujmy sú druhoradé, podriadené druhým. Nebojte sa povedať nie!
Viac o téme: Osobnosť Triky Sebavedomie Koučing
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Coaching-poradna.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy