10 praktických rád, vďaka ktorým si zvýšite inteligenciu

Krok za krokom môžete pracovať na zvýšení svojho IQ.Krok za krokom môžete pracovať na zvýšení svojho IQ. Zdroj: thinkstock.com

Nie je pravda, že inteligenciu ste dostali do vienka a zostane vám nezmenená od mladosti až po starobu. Krok za krokom môžete na nej pracovať.

Ľudský mozog našťastie nefunguje ako automobil, pod ktorého kapotou sa nachádza výkonná sila meraná počtom konípo forme koní. „Počet koní“, alebo teda výkon mozgu si môžeme zvýšiť vďaka každodenným aktivitám.

 
  1. Využite prestávku v práci efektívne
    Sociálne siete oberajú o čas väčšinu zamestnancov, ktorí ich využívajú v práci počas prestávok ako únik z pracovného sveta. Namiesto sociálnych sietí odborníci odporúčajú zamestnať mozog informáciami, ktoré sú užitočné. Snažme sa preto vyhľadávať informácie na vzdelávacích stránkach alebo vo videách zo zaujímavých prednášok.
     
  2. Zapíšte si, čo ste sa naučili
    Každý deň môže byť pre vás novou výzvou, aby ste zažili a naučili sa niečo nové. Zapíšte si, čo nového ste sa dnes naučili. Možno ste boli nútení vykonať v práci novú úlohu, ktorej riešenie ste si museli naštudovať. Každý malý pokrok sa počíta.
     
  3. Chváľte sa za úspechy
    Na každý jeden úspech v živote by ste mali byť hrdí a viac si pripomínať úspechy, ako neúspechy. Byť hrdý na seba nás neučia na školách (tak ako napríklad učia v Amerike), preto si túto schopnosť musíme osvojiť sami. Začnite sa vnímať v pozitívnom svetle. Výborným miestom, kde si svoje životné úspechy môžete zapísať, je moderná kriedová tabuľa. Môžete tiež použiť špeciálnu farbu na povrchy a „vyzdobiť“ si úspechmi vašu domácnosť.
     
  4. Hrajte logické hry
    Kto povedal, že hranie hier je iba pre malé deti? Trénujte si mozog hraním logických hier.
     
  5. Obklopujte sa inteligentnými ľuďmi
    Tak, ako je malé dieťa ovplyvnené ľuďmi, s ktorými vyrastá, tak aj inteligencia dospelých môže rásť vďaka prostrediu, v ktorom trávia najviac času. Odborníci preto odporúčajú, aby ste sa obklopovali múdrymi ľuďmi, pretože práve oni vás môžu posunúť vyššie. Buďte vždy pokojní a ochotní učiť sa od nich novým veciam.
     
  6. Čítajte knihy
    Určite si pamätáte, ako nás na strednej škole nútili čítať povinnú literatúru. Viacerí si preto vypestovali skôr negatívny vzťah k čítaniu beletrie a až  vdospelosti začali vyhľadávať literatúru podľa vlastného gusta. Vďaka internetu je na knihy čoraz menej času. Netreba však zabúdať, že čítaním nezískavame iba vedomosti, ale zlepšujeme si aj svoje vyjadrovacie schopnosti.
     
  7. Buďte mentorom pre druhých
    Pravdou je, že ak niečomu nerozumieme, nedokážeme to ani  interpretovať, resp. interpretujeme to nesprávne. Tejto zásady sa držal aj Albert Eistein. Skúste byť preto tým človekom a kamarátom, ktorého budú druhí vyhľadávať pre jeho správny postoj a pohľad na vec.
     
  8. Nebojte sa nových príležitostí
    Nebojte sa skúšať nové veci, pretože nikdy neviete, kedy ich môžete využiť. Steve Jobs po ukončení školy absolvoval kaligrafický kurz. V tom čase netušil, že získané zručnosti mu budú užitočné pri projektovaní prvého Mac počítača.
     
  9. Učte sa nové jazyky
    Nemusíte „utekať“ do zahraničia, aby ste sa naučili plynulo rozprávať v cudzom jazyku. Učiť sa cudzí jazyk môžete prostredníctvom rôznych online kurzov z pohodlia vášho domova. Učením nových slovíčok zamestnávate váš mozog, ktorý je tak nútený neustále pracovať.
  10. Zastavte sa na chvíľu a spracujte informácie
    Informácie, ktoré ste počas dňa prijali môžete spracovať aj pri denných aktivitách, či už pri oddychu alebo športe, kedy máte čas nad nimi popremýšľať. 
Viac o téme: Rady Mozog Inteligencia Činnosť Činnosti IQ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy