14 vecí, ktoré by ste mali spraviť na konci pracovného dňa

Posledné hodiny v práci sú dôležité, aby ste nasledujúci deň mohli začať s čistým štítom.Posledné hodiny v práci sú dôležité, aby ste nasledujúci deň mohli začať s čistým štítom. Zdroj: photl.com

Najväčší efekt na pracujúcich ľudí má začiatok a koniec pracovného dňa. Kým začiatok udáva tón pracovnej aktivite na celý deň, koniec pracovného dňa nastavuje pracovnú úroveň do ďalšieho dňa.

Hovorí sa, že prvé hodiny v práci môžu najviac ovplyvniť produktivitu a udávajú tón vašej pracovnej aktivite. Tak isto sú aj posledné hodiny v práci dôležité, pretože ukončujete denné rutinné úlohy, aby ste ďalší deň mohli začať s čistým "stolom". Len tak budete môcť s pokojom zatvoriť dvere kancelárie. Obzrite sa preto, či ste vykonali všetky potrebné úlohy na konci pracovného dňa.

Pri odchode z práce by ste si mali povedať, že ste dokončili všetky úlohy, ktoré ste mali naplánované na daný deň a po práci by ste už nemuseli rozmýšľať, či dokončíte úlohu z domu, alebo prídete nasledujúci deň skôr do práce.

Týmito úlohami by ste mali skončiť váš pracovný deň:

  1. Zhodnoťte zoznam vykonaných úloh
    Uistite sa, či ste na konci dňa vykonali všetky úlohy, ktoré ste mali naplánované. Ak ste si spomenuli na zabudnutú úlohu, urobte ju ihneď, neodkladajte ju na ďalší deň. Nasledujúce ráno si ušetríte čas.
     
  2. Pozrite si termíny stretnutí
    Pozrite si do kalendára, aké stretnutia vás čakajú nasledujúci deň, aby ste boli na ne pripravení. Taktiež sa zamyslite nad jednou príjemnou úlohou, ktorá vás čaká na druhý deň. Takýmto spôsobom spravíte „bodku“ za daných dňom a na ďalší pracovný deň sa budete tešiť.
     
  3. Skontrolujte si termíny
    Skontrolujte si termíny stretnutí, či už s vašim šéfom alebo kolegami, aby ste si vedeli zorganizovať pracovný čas a prispôsobiť im potrebné úlohy.
     
  4. Vyčistite si stôl
    Ak k vašej práci neodmysliteľne patria rôzne dokumenty, na konci pracovného dňa si s nimi spravte poriadok. Čistý a usporiadaný pracovný stôl vás nasledujúce ráno pripraví na nový začiatok. Pred odchodom si skontrolujte emaily, či sa v nich nenachádza nová pošta. 
     
  5. Ukončite „otravné“ úlohy
    Všetky pracovné úlohy, ktoré sa vám nechcelo riešieť počas dňa vás na konci dňa dostihli. Už nemáte kam "zutekať" Ak ich však hneď spravíte, nebudú vás "prenasledovať".
     
  6. Všetko si uzavrite
    Aby ste prácu mohli „hodiť“ za hlavu a odísť domov spomeňte si na všetky nedokončené úlohy. Možno vám volal kolega a zabudli ste mu zavolať naspäť, alebo ešte musíte odpoveď na email, ktorý ste si označili.
     
  7. Vytvorte si zoznam nových úloh
    Dôležité je vedieť, určiť si pracovné priority a správne si naplánovať deň. Zoznam nových úloh patrí taktiež k tomu. Nečakajte na nasledujúce ráno, ale spravte tak ešte pred koncom pracovnej doby.
     
  8. Zamyslite sa nad svojim dňom a zapíšte si vaše úspechy
    Len málo ľudí sa zamýšľa nad svojimi čiastkovými dennými úlohami. Zatvoria dve kancelárie a už ich práca nezaujíma. Aký by však mali pocit, keby si pripomenuli aspoň jeden úspech, ktorý v daný deň dosiahli a z práce by odchádzali s úsmevom na tvári? Takýmto spôsobom je možné si dlhodobo zvyšovať úroveň šťastia. Koniec dňa je na to ako ideálne stvorený. Svojimi pracovnými úspechmi sa môžete pochváliť aj na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn.
     
  9. Rozlúčte sa
    Tak ako pozdrav patrí medzi rannú rutinu, rozlúčenie patrí na koniec dňa. Spravíte tak pekný deň nielen sebe, ale aj vašim kolegom.
     
  10. Nastavte nižšiu prioritu emailom a telefonátom
    Pred odchodom z práce neriešte dôležité emaily alebo telefonáty na poslednú chvíľu. Je možné, že vám zaberú viac času, ktorý ste mali na ne vyhradený. Ak vybavujete pracovné telefonáty ku koncu pracovného dňa, riskujete, že adresátov nezastihnete včas.
     
  11. Odchádzajte s pozitívnou náladou
    Pred odchodom z práce  venujte pár milých slov vašim kolegom. Možno vaši kolegovia vám vnukli výborný nápad, alebo vás nasmerovali k riešeniu vášho problému. Ešte raz sa im pred odchodom za to poďakujte.
     
  12. Odpojte sa
    Aj keď sú smartfóny súčasťou bežného života. Pracovný email alebo akékoľvek upozornenie vám môže „vyskočiť“ na displeji vášho chytrého telefónu aj napríklad pri večeri s vašou rodinou. Nenechajte si zasahovať do vášho súkromia a emailové notifikácie časovo obmedzte.
     
  13. Svoj odchod si naplánujte a zanechajte stres za dverami práce
    Ešte na začiatku pracovného dňa si naplánujte predbežný odchod z práce, aby ste vedeli, koľko času vám zostáva na dokončenie pracovných úloh.
     
  14. Choďte domov
    Nezostávajte v práci čo najdlhšie iba preto, aby ste udržali krok s vašim šéfom. Buďte zodpovední sami k sebe a z práce odchádzajte po splnení všetkých dôležitých naplánovaných úloh.
Viac o téme: Koniec Pracovný Deň Úlohy Ukončenie Dňa Vecí Pracovného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy