Koučka S. Langermann: Vyhorenie v práci musíte riešiť okamžite

Silvia Langermann, Coaching-poradna.skSilvia Langermann, Coaching-poradna.sk Zdroj: red.

Silvia Langermann pôsobí nielen ako koučka, ale aj ako psychologička. Denne sa potýka s problémami ľudí z pracovnej oblasti - ako zvýšiť pracovný výkon, ako zostať motivovaný v práci, ako správne viesť ľudí, či ako bojovať s vyhorením. Na vaše problémy odpovedala v online rozhovore na KarieraInfo.sk.

 

Silvia Langermann vedie Coaching-poradňa a pri dennodennej práci, aj so svojim tímom sa zaoberá rôznou formou koučingu:

Koučing životnej sily
Profesionálne vyškolení Power koučovia zbavujú nadváhy, obezity, rôznych chorôb, alergií, migrény, neplodnosti, či depresií.

Životný koučing
Je to efektívna metóda riešenia problémov, ktorá neponúka konkrétne rady, ale pomáha nachádzať v ľuďoch silu, schopnosť, odvahu, motiváciu a dobro.

Biznis koučing
Je určený pre firmy a manažérov, ktorí musia v súčasnosti plniť dve kľúčové úlohy – dosahovať ciele, za ktoré zodpovedajú a súčasne rozvíjať svoj tím tak, aby boli jeho členovia schopní napĺňať svoje osobné plány.

Školský koučing
Školský koučing sa väčšinou využíva na školách a funguje ako mechanizmu pre efektívny a profesijný rozvoj jednotlivcov.

Online rozhovor

2013-09-25 09:31:37 - otázka od mbelobradova
Ako môžem prísť na to, že to čo robím je skutočne správne a bude to mať pre mňa v budúcnosti kladný význam?
Krasne zdravim. Vasa otazka je naozaj velmi zaujimava. Dobre je ak mate strategicky plan co v buducnosti chcete dosiahnut- kde by ste chceli byt o 5, 10 rokov. V coachingu sa hovori aj o stanoveni si cielov. Ak mate svoj ciel, musite mat aj cestu- ako sa k cielu dostanete. V tomto pripade budete mat odpoved aj na to, ze co dnes robite- ma zmysle a ci v tom mate pokracovat. Drzim palce.
2013-09-25 09:37:45 - otázka od Katika
Dobrý deň. Som stále vnútorne nespokojná, pritom mi moja hlava hovorí, že mám všetko čo je dôležité. Mám manžela, deti, rodičov, zdravie, prácu. Nie som si istá sama sebou, či pracujem v správnej oblasti (školstvo), ja vlastne neviem čo chcem. Ako mám na to prísť?
Zdravim mila Katika, podopne pocity ake opisujete velmi casto rieisme aj v nasej poradni. Je to castym problemov nasich klientov. Viem Vam povedat, ze by bolo najlepsie prist na life coaching sedenie a zistit pomocou koucingovych metod zdroj nespokojnosti. Moze to byt praca ale nemusi. Odporucam vam rodinne a systemove konstelacie- velmi efektivne a rychle riesenie. drzim palce.
2013-09-25 09:42:00 - otázka od Peter
Krásny deň prajem, zaujímalo by ma, či má zmysel robiť prácu ku ktorej mi chýbajú niektoré požadované povahové vlastnosti a snažiť sa tieto vlastnosti trénovať.
Krasne zdravim pan Peter, dolezite je zistiť, ktore povahove vlastnosti Vam chybaju a do akej miery. V principe, ak Vam nie je "proti srsti" naucit sa niektore veci robit inak tak to nemusi byt problem. Musite vsak vediet, ze Vam praca ku ktorej Vam chybaju niektore pozadovane povahove vlastnosti zaberie ovela viac energie, ako ina. Treba si premysliet ci sa Vam to oplati.
2013-09-25 10:11:22 - otázka od Peter
Čo robiť ak sa vlastnosťami hodím na inú prácu ako zameranie, ktoré som vyštudoval?
Krasne zdravim pan Peter, Je mozne, ze by ste sa naucili mat svoju pracu rad. Pod vedenim coacha. Tiez je mozne aby ste sa zacali orientovat inym smerom- na pracu,ktora by sa Vam hodila viac. Je hlavne otazkov- ci chcete robit pracu - ktoru ste vystudoval alebo ani nie. Podla toho je potom urceny aj dalsi postup.
2013-09-25 10:16:47 - otázka od Jana
Dobrý deň, v mojom okolí mám veľa ľudí, ktorí vykonávajú prácu, ktorú nemajú radi. Robia ju už niekoľko rokov. Čo hrozí takýmto ľuďom, ak denne pracujú na úlohách, ktoré ich ubíjajú - 2, 5, 10 rokov sústavne? Ďakujem za odpoveď.
Zdravim Vas mila Jana, ano, zial mnoho ludi pracuje v praci, kam neradi chodia, ktoru neradi vykonavaju. Treba si uvedomit, ze venovat sa niecomu minimalne 8 hodin denne, co nemame radi- prinasa nasu nespokojnost. Tym padom nemoze byt clovek ani stastny. V neposlednom rade je dolezite, ze ak niekto robi to co nema rad- podava nizky vykon, nie je spokojny v praci a neprosperuje. Zial, to ze praca je "nutne zlo" pretrvava este z minuleho rezimu. Samozrejme, su situacie, ak clovek musi pracovat v praci, ktoru nechcel, ale pracu sa naucil mat rad. Pracu by sme mali mat radi, lebo nemozeme byt spokojni a stastni ak svoju pracu nemame radi. Stojime na pilieroch - praca a sukromie ak je jeden pilier nestabilny, ohrozuje aj ten druhy.
2013-09-25 10:19:46 - otázka od Jozef
Dobry den. Mam poruchu reci a navyse velmi malo pracovnych skusenosti. Je preto pre mna velmi tazke najst uplatnenie, ked ani na pohovore sa nedokazem spravne odprezentovat. Bavi ma hlavne programovanie, no potrebujem nabrat prakticke skusenosti. Uz som skusal zamestnanie v 2 roznych firmach, avsak nikdy som sa nedostal cez skusobnu dobu. Nemyslim si ze som az taky nesikovny, skor by som potreboval viacej casu na ziskanie praxe. Ako sa mam odprezentovat, alebo ako sa vobec porozpravat ak mi rozpravanie robi tazkosti?
Zdravim Vas pan Jozef, recova vada a malo skusenosti nie su dovodom. Najlespi motivatori aj mnoho podnikatelov, manazerov maju rezove chyby a pouzivaju ich vyslocene vo svoj prospech. Prepokladam, ze by ste potrebovali skor nabrat sebavedomie. Odporucame nato kurz alebo sedenie s coachom. Ak si budete Vy verit, tak si Vas firmy radi nechaju.
2013-09-25 10:22:31 - otázka od indulona
Dobrý deň. Po 5 rokoch odchádzam z práce, ktorá ma podľa vnútorných pocitov v poslednom období už vyčerpávala, necítila som sa spokojná, ani spätnú väzbu za vykonanú prácu hlavne od nadriadeného som nemala, je normálne že mám pocit že som tu bola zbytočne a vlastne všetku energiu čo som tu nechala som mohla využiť možno iným lepším spôsobom?
Prijemny den prajem, ak ste mali alebo mate pocit, ze ste boli zbytocna a mali ste energiu davat inym smerom, je to najlepsie co ste mohli urobit, ze ste odisli. Ja Vam gratulujem. Malokto dokaze takto odist. Ale verte mi, ze sa Vam to oplati. Najdete si pracu, ktora Vas bude naplnat a kde dostanete potrebne uznanie. A budete ovela spokojnejsia.
2013-09-25 10:45:21 - otázka od Monika
Dobrý deň Silvia, zaujala ma Vaša stránka. Moja otázka spadá do oblasti coachingu životnej sily a životného cochingu. Som vyhorená. Burnout. Až tak že už neviem čo chcem a potrebujem. Ako si stanoviť ciele, aké nástroje použiť. Snažím sa o zmenu zamestnania, neúspešne 30 rokov, pracujem ako referentka v školstve. Vyštudovala som personálny manažment, diplomovku som robila z oblasti personálneho manažmentu na tému motivácia aj pedagogické minimum som realizovala v oblasti motivácie. Hlavným dôvodom pre zmenu sú financie, ale ozývajúca sa tvorivosť. Ako motivovať seba? Ako prekonať strach, lenivosť ako sa odhodlať pre zmenu a nájsť cestu? Keď s určitosťou viem len to, že ma táto práca nenapĺňa, neobohacuje, neposúva a ubíja?
Zdravim Vas mila Monika, Burn out je velmi castnym stavom nespokojnosti, ktory ale musi byt rieseny. 30 rokov je velmi dlha doba- pracu ste mohli zemnit uz urcite vela krat ale vzdy sa vykytla nejaka vyhovorka- preco tak neurobit. teda pre riesenie Burn out: - ak neurobite nic- budete stale unavena, znechutena, prilezitosti Vam budu utekat. a dostanete sa do stavu rezignacie. - zmenit prácu v rámci svojej profesie, dokážete si vziať aj svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti. Môžete sa znova inšpirovať vašimi pôvodnými cieľmi a začať čerstvý v novom prostredí. Zmena práce môže byť vhodná, ake ste znechutený z vašej firmy viac ako z prace ako takej. - zemnte seba- burn out moze byt uzasn startoovat pre dosiahnutie emocionalnej zrelosti a zmenit svoj pohlad na seba, a svet. v tomto pripade je fajn nechat sa viest s Vasim coachom.
2013-09-25 10:51:31 - otázka od Sofia
Pekný deň pani Silvia, už niekoľko rokov sa trápim s neperspektívnym vzťahom. Motám sa v bľúdnom kruhu a neviem z neho výjsť von. Tento vzťah mi až natoľko narúša môj pracovný život, že sa nedokážem na 100 percent sústrediť na prácu. Neustále to mám v hlave a vzťahové probémy má oberajú o energiu. Prosím, poraďte mi, čo mám robiť. Chcem sa naplno venovať svojej práci, ktorú mám rada. Ďakujem
Mila Sofia, otazka je preco zostavate vo vztahu, ktory Vam energiu berie? Je mozne ze podcenujete seba samu a neodvazite sa urobit krok k rozchodu? Kazdopadne ak chcete vykonavat svoju pracu na 100 percent a zit svoj zivot na 100 percent tak potrebujete mat vztah, ktory bude pre Vas stabilnym bodom a da Vam istoty. Ak mate zaujem mila Sofia, skuste mi napisat do emailu konkretne o Vasom vztahu a budem Vam vediet napisat aj konkretne postupy a nastroje na zlepsenie koncentracie.
2013-09-25 10:58:20 - otázka od vanilka
Dobrý deň, pracujem vo firme kde ma neustále preraďujú na inú pracovnú pozíciu aj keď mám vysokoškolské vzdelanie, údajne kvôli finančnej kríze ktorá zasiahla aj našu spoločnosť. Všetci na pracovisku sú v neustálom strese, neistote, ako dlho sa dá takto fungovať? Ak by som mala inú pracovnú príležitosť tak tam už nie som. Viete mi poradiť ako byť nad vecou?
Dobry den, Ak v praci nemate istotu tak je velmi tazke byt nad vecou. Idealne by bolo, ak by ste sa porozpravali so svojim manazerom, priamym nadriadenym, alebo s niekym, komu vo firme verite. Dolezite je aj to, ze ak su zamestnanci pod tlakom a stresom nemozu podavat dobre vykony- to musi vediet aj Vas zamestnavatel. A prave preto by mal chciet tie istoty vytvorit.
2013-09-25 11:00:05 - otázka od lucia
Dobry den, 2 roky som studovala klinicku psychologiu, ale studium som zanechala kvoli systemu a neprespektivnosti vyuzitia predmetov v praxi. Rozmysla som vsak, ze by som sa chcela venovat koucingu (kedze psychologiu nie je mozne externe studovat), popri mojej druhej praci. Ako dlho trva studium koucingu? Potrebujem k samostatnej praci kouca aj konzultacie pod vedenim skuseneho kouca? Dakujem pekne za vasu odpoved.
Mila Lucia, ak to myslite vazne- pridite na kurz: http://www.coaching-poradna.sk/Biznis_coaching/Biznis_coaching_Uvod_do_koucingu.html Mozete prist buduci tyzden pondelok-utorok na kurz v Bratislave. Dufam, ze sa uvidime. Vsetko dobre.
Viac o téme: Rozhovor Silvia Online Kouč Koučing Langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy