Skvelá príležitosť práve pre vás: Získajte špeciálny príspevok ešte tento mesiac

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste už dlhšie nezamestnaní, veľmi dobre viete, aké náročné hľadanie práce môže byť. Najmä pokiaľ sú pracovné miesta vo vašom obore dlhodobo obsadené. Uvažovali ste už o zmene kvalifikácie? Práve nové zameranie je kľúčom k úspechu. Vďaka programu REPAS pod záštitou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny v pôsobnosti samosprávnych krajov môžete mať rekvalifikačný kurz zadarmo. Výber zostáva len a len na vás.

Ujasnite si, čo chcete a vyberte si

Skôr než sa pustíte do vybavovania, mali by ste si dôkladne premyslieť čomu sa chcete venovať a aký kurz by vám v hľadaní práce pomohol najviac. Zamerať sa môžete na rozvíjanie svojich komunikačných, počítačových, manažérskych, sociálnych, podnikateľských i jazykových kompetencií.

Pokiaľ v tom už máte jasno, spravte si prieskum poskytovateľov konkrétnych školení vo vašom meste alebo jeho okolí. Dbajte na princípy hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti a účinnosti  a vyberte si pre vás najvhodnejšieho ponuku, ktorá vyhovuje vašim potrebám, zámeru uplatniť sa na trhu práce, resp. ktorú požaduje váš potenciálny zamestnávateľ.

Ako postupovať?

Pokiaľ sa chcete zúčastniť programu REPAS musíte byť uchádzačom o zamestnanie evidovaným na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v pôsobnosti samosprávnych krajov Slovenskej republiky. Na príslušnom úrade práce  je potrebné odovzdať požiadavku o príspevok na rekvalifikačný kurz na predpísanom formulári. Jej účasťou musí byť potvrdenie poskytovateľa požadovanej rekvalifikácie, ktoré vám na žiadosť vystaví, prípadne aj potvrdenie zamestnávateľa o predbežnom prísľube prijatia do pracovného pomeru po absolvovaní príslušného kurzu (teda pokiaľ potenciálneho zamestnávateľa máte)  a vlastnoručne podpísané čestné vyhlásenie. Všetky tieto dokumenty musíte však stihnúť podať najneskôr 14 dní pred začiatkom kurzu, ktorý sa však môže konať aj po skončení programu REPAS.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Nepremeškajte svoju šancu

Ak vám úrad požiadavku schváli, uzatvorí s vami dohodu o úhrade príspevku na rekvalifikáciu a vystaví RE-PAS, teda potvrdenie o poskytnutí príspevku na rekvalifikáciu. Ako portál KariéraInfo oboznámila Veronika Černá z tlačového úseku Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny: „Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny uhradí uchádzačovi o zamestnanie 100 % nákladov na rekvalifikáciu,“ maximálne však len do výšky uvedenej v dohode o úhrade príspevku na rekvalifikáciu a v RE-PASe.

Nepremeškajte svoju šancu, pretože program REPAS končí už 30. novembra 2015. Podľa informácií, ktoré poskytol Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny RE-PAS bude pokračovať v rámci nového národného projektu

Viac o téme: Kurz Nezamestnaný Úrad Práce Príspevok Rekvalifikácia REPAS
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: ÚPSVaR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy