Ste nezamestnaní a chcete zmeniť profesiu? Vyhľadajte si rekvalifikačný kurz

Úrady práce evidujú viac ako 150 žiadostí na preplatenie rekvalifikačných kurzov.Úrady práce evidujú viac ako 150 žiadostí na preplatenie rekvalifikačných kurzov. Zdroj: thinkstock.com

Úrady práce začali poskytovať viac príspevkov na rekvalifikačné kurzy pre uchádzačov o zamestnanie. Nezamestnaní si však musia v prvom rade vyhľadať vhodný rekvalifikačný kurz a následne podať žiadosť na úrade práce. Podmienkou jeho preplatenia je úspešné dokončenie kurzu.

Úrady práce na Slovensku už vyše mesiaca nezamestnaným ľuďom poskytujú príspevok na rekvalifikáciu v rámci projektu RE-PAS. Tento projekt je financovaný z národného projektu Vybrané aktívne opatrenia na trhu práce v rámci Slovenska, avšak mimo Bratislavského samosprávneho kraja.

„V rámci tohto projektu neboli vyčlenené finančné prostriedky  na Bratislavský samosprávny kraj, iba na ostatné kraje,“ vysvetľuje Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najväčší záujem zo strany ľudí je o rekvalifikačné kurzy, ako napríklad opatrovanie, obsluha motorových vozíkov, legislatíva a zákony, SBS a jazykové kurzy. Príspevky na tieto kurzy sa poskytujú od 20. októbra tohto roka. Ústredie práce pritom očakáva, že záujem uchádzačov o zmenu svojho profesijného zamerania, či rozšírenia vedomostí, bude ešte narastať.

"Po počiatočnom administratívnom rozbehu sme v priebehu mesiaca zaznamenali viac ako 150 požiadaviek. V 48 prípadoch už bola podpísaná aj dohoda," uviedla Jana Lukáčová z Kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny SR.

Záujem ľudí o rekvalifikačné kurzy narastá zo dňa na deň. Úrady práce doteraz zaznamenali najvyšší záujem ľudí najmä na východe Slovenska. Väčší záujem sa však očakáva v druhej polovici januára 2015.

"Na rekvalifikačné aktivity boli zatiaľ vyčlenené tri milióny eur do novembra 2015. Počas celého obdobia bude pravidelné monitorovanie záujmu uchádzačov a potrieb trhu tak, aby sa čo najviac uchádzačov o zamestnanie dostalo na trh práce vďaka rekvalifikácii či vzdelávaniu," dodala Jana Lukáčová.

Občan, ktorý si chce zmeniť svoje profesijné zameranie, si musí v prvom rade nájsť poskytovateľa rekvalifikácie a následne podať žiadosť  na predpísanom formulári na úrad práce, kde je evidovaný. Najneskôr tak však musí urobiť 14 kalendárnych dní pred začiatkom požadovanej rekvalifikácie. Úrad práce mu ju musí schváliť a uzatvoriť s nezamestnaným dohodu o úhrade príspevku na rekvalifikáciu.

„V praxi to funguje tak, že uchádzač o zamestnanie môže v procese výberu rekvalifikácie osloviť viacerých poskytovateľov rekvalifikácie a zistiť si základné informácie o ponúkaných rekvalifikáciách (typ, cenu, rozsah a obsah rekvalifikácie, predpokladaný termín, atď.) Na základe týchto informácií si uchádzač o zamestnanie sám vyberie konkrétneho poskytovateľa rekvalifikácie, ktorý realizuje rekvalifikáciu a zároveň vyhovuje požiadavkám uchádzača o zamestnanie,“ vysvetľuje Veronika Černá.

Nárok na preplatenie kurzov budú mať občania evidovaní na úrade práce vtedy, ak nebudú počas rekvalifikácie vyradení z evidencie a úspešne kurz ukončia.

Viac o téme: Domáce Kurz Sociálnych vecí a rodiny Úrad práce Kurzy ÚPSVaR UP Rekvalifikácia Rekvalifikačný kurz Ústredie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: ÚPSVaR; TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy