Zanechal si vysokoškolské štúdium? Je čas dokončiť si ho externe

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Žijeme v časoch, kedy váha vysokoškolského štúdia býva spochybňovaná a počuť rôzne hlasy hovoriace, že máme veľa vysokoškolákov a málo murárov, profesistov, či nástrojárov a že Slovensko potrebuje viac stredoškolských odborníkov. Je to v skutočnosti tak? Porozprávali sme sa o tom s Branislavom Zlochom, riaditeľom pre marketing a rozvoj Vysokej školy manažmentu/City University of Seattle.

 

Množia sa názory, že máme veľa vysokoškolákov a vysokých škôl a málo stredoškolsky odborne vzdelaných ľudí. Aký je Váš názor?

Poviem to veľmi jednoducho opierajúc sa o fakty. Na Slovensku sme mali podľa oficiálnych štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR k septembru 2011 (posledná zverejnená štatistika) v kategórii nezamestnaných 23.119 absolventov stredných škôl oproti 5.193 absolventom vysokých škôl, čo je o 4,5 krát menej. Okrem toho, že stredné školy produkujú viac nezamestnaných absolventov sú aj iné dôvody, prečo, ak na to mám predpoklady, ísť študovať vysokú školu. Tým ďalším dôvodom je pomer celoživotných príjmov absolventa vysokoškolského štúdia k celoživotným príijmom stredoškolského absolventa, ktorý napríklad v USA dosahuje rozdiel až 84% v prospech vysokoškoláka. Znamená to teda, že s vysokou školou zarobím viac, ako bez nej. Ak to zoberieme na hrubé číslo, napríklad v USA absolvent bakalárskeho štúdia zarobí až o cca 1 milión dolárov za život viac ako jeho stredoškolsky vzdelaný kolega. Ďalšou oblasťou je logicky tiež daňový efekt – vysokoškolský absolvent odvedie na daniach viac ako absolvent strednej školy, čo znamená, že aj štátu by egoisticky malo záležať na zvyšovaní percenta populácie s dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním. Ak by som mal jednou vetou túto tému pokryť tak musím povedať, že „ak na to máš, získaj vysokoškolské vzdelanie, budeš mať vyššiu pravdepodobnosť sa zamestnať a zarobíš viac, ako keď vysokú školu mať nebudeš“.

Čo s ľuďmi, ktorí štúdium z rôznych príčin nedokončili alebo zanechali, čo by Ste im odporučili?

Opäť, keď sa oprieme o čísla OECD, z 27 porovnávaných krajín iba v priemere 39% vysokoškolákov aj štúdium skutočne dokončí (na Slovensku je to okolo 60%). Zaujímavé je rodové porovnanie, z ktorého vyplýva, že až o 15% viac dievčat školu dokončí v porovnaní s chlapcami (na Slovensku je tento rozdiel ešte väčší). Keďže na Slovensku štúdium ukončí v priemere 60% študentov z tých, ktorí ho začnú, až 40% sa pohybuje v kategórii, že štúdium na VŠ síce začali, ale potom ho z rôznych dôvodov zanechali alebo neukončili. Týchto 40% získalo určitý počet kreditov a má absolvované rôzne dlhé časti štúdia, ale bez finálneho efektu – diplomu a kvalifikácie. Tejto skupine ľudí sa Vysoká škola manažmentu / City University of Seattle rozhodla podať pomocnú ruku tak, že tým, ktorí neukončili štúdium manažmentu, ekonómie a príbuzných odborov, umožní ukončenie štúdia na našej škole prenosom už získaných kreditov voči niektorému z našich akreditovaných študijných programov a vytvorením individuálneho študijného plánu na úspešné ukončenie štúdia.

Znamená to, že „zvolávate“ ľudí späť do školy?

Jednoznačne je to v ich záujme, chceme s nimi pracovať a ponúknuť im cestu, ako začaté štúdium aj dokončiť a to aj popri svojom zamestnaní. Preto sme pripravili kvalitné externé štúdium formou sobotných sústredení v kombinácii s online štúdiom, ktoré dokonca umožňuje študentom absolvovať štúdium z pohodlia ich kancelárie alebo domova.

Ako finančne náročné je externé štúdium formou sobotných sústredení?

Nakoľko aktívne spolupracujeme s firmami a máme viac ako 23-ročné skúsenosti z trhu, externé štúdium prebiehajúce počas víkendov je sponzorované a jeho cena je už od 1.100 EUR za jeden akademický rok. Túto cenu sme stanovili aj s ohľadom na ekonomické možnosti ľudí a firiem na Slovensku a veríme, že predstavuje výborný pomer medzi kvalitou a cenou.

Viac informácií na www.vsm.sk.

Viac o téme: Štúdium Externé štúdium PR článok CITY University Branislav zloch Vysokoškolské štúdiu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy