Študentom sa zmenia odvody z príjmu

Odvody z príjmu pre študentov by sa mali meniť od nového roka.Odvody z príjmu pre študentov by sa mali meniť od nového roka. Zdroj: photl.com

Študenti na Slovensku budú mať od odvodov oslobodený vyšší príjem. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhlo, aby od budúceho roka boli oslobodení od odvodov tí študenti, ktorí pracujú na dohodu a majú príjem do 159 eur.

V súčasnosti je táto hranica príjmu na úrovni 155 eur. Vyplýva to z návrhu opatrenia rezortu práce, ku ktorému skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.

Od budúceho roka sa má taktiež zmeniť hranica, do ktorej budú od platenia odvodov oslobodení študenti do 18 rokov. Kým doteraz bola táto hranica vo výške 66 eur, v budúcom roku ju ministerstvo práce navrhlo zvýšiť na úroveň 68 eur.

Ak mesačný príjem z dohody študenta, ktorý je pravidelne mesačne odmeňovaný, presiahne stanovenú výšku, vzniká mu povinné dôchodkové poistenie, a to od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom jeho mesačný príjem presiahol stanovenú sumu.

Priemerný mesačný príjem študenta z dohody, ktorý nie je pravidelne mesačne odmeňovaný, sa zistí za obdobie jej trvania po skončení dohody. Ak takto zistený priemerný mesačný príjem presiahne 155 eur, vznikne študentovi spätne od vzniku dohody tiež povinné dôchodkové poistenie, z čoho vyplynie povinnosť spätného doplatenia poistného.

Študent si môže určiť jednu dohodu, najmenej však na obdobie jedného kalendárneho mesiaca, na základe ktorej nebude z tejto dohody povinne dôchodkovo poistený. Jeho mesačný príjem z tejto dohody však nesmie presiahnuť stanovenú maximálnu hranicu.

Hľadáte brigádu? Skúste to na Kariera.sk.
 

Viac o téme: Domáce Študent Dohoda Brigáda Odvody Príjem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy